Sari la conținut
Autor: CARMEN CORBU
Apărut în nr. 435

Fotografia pe piaţa de artă. O compoziţie în cheie minoră

     

    Luati trei concepte artistice, doua teorii privind valoarea de piata a obiectelor unicat (sau din serii limitate), cateva capitole de marketing, cel putin o disputa pe tema interventiei digitale si cât mai multe referinte despre fotografie ca: document, experiment, realitate surprinsa, performance technic, vanatoare, cultivare minutioasa, index, icon etc. Taiati totul în bucati mici, reconstituiti dupa legile hazardului si veti obtine imaginea pietei românesti de arta, raftul cu fotografie.

    Un top al fotografiilor vandute pe piata tertiara din Romania e o compozitie destul de eterogena. Primul loc – o fotografie document, un „Autoportret“ al lui Constantin Brancusi în atelier, datat 1933 (vândut cu 7.700 de euro, la Calusari, în 2010). Locul doi – un performance artistic, „Indochina“, semnat de Gherasim Luca (7.100 de euro, în aceeasi licitatie). „Indochina“ lui Luca este o lucrare suprarealista din seria „Cubomania“, datata aproximativ 1960. De pe urmatoarele pozitii ale topului, ar mai fi de retinut: print-ul „City Grill“ semnat Cornel Lazia (950 euro, la Artmark în 2009), „Cinema Show“-ul lui Andrei Iliescu, un print de 70 x 100 cm (900 euro, la Artmark în 2009), sau fotografia de 30 x 40 cm „Sample City“ a lui Calin Dan (650 euro, la Artmark, în 2011).

    Gherasim Luca, „Indochina” , adjudecat: 7.100 euro, Călusari, 2010 Gherasim Luca, „Indochina”

     

    Vedere din contraplonjeu

    Doru Tulcan. Semnatura de pe „Monument Project“, fotografia vedeta a vânzarilor din ultimii ani. Adjudecata luna trecuta la casa Artmark, lucrarea (alb-negru, 62 x 93 cm) a intrat în licitatie cu o valoare estimativa de 400-600 de euro si a obtinut pretul de 2.500. Datarea, 1978, subiectul fotografiat, compozitia imaginii, calitatea imprimarii, plus notorietatea autorului. Tulcan are un background artistic care îl leaga, înca din anii ’70, de grupul Sigma de la Timisoara (inclusiv de Stefan Bertalan si Constantin Flondor), grup recunoscut pentru formule neoconstructiviste si experimente interdisciplinare. Dupa o serie scurta de expozitii desfasurate în Germania în anii ’90, artistul revine în 2011 cu o participare la expozitia de grup „In the Light of Utopia“ de la Londra.

    Un street photography

    Michele Bressan, Nicu Ilfoveanu sau Cristina Ropotan. Cateva nume întalnite pe piata secundara. Michel Bressan este printre artisii reprezentati de H’Art Gallery, cu serii ca „Waiting for the Drama“ sau „Available Light“. Digigrafiile din „Asteptand drama“ (suprafete relativ mari, aproximativ 60 x 80 cm) propun un ritm tensionant al scaunelor dintr-un cinematograf gol, cu o secventialitate a imaginii care le apropie de efectul manipularii digitale. Nicu Ilfoveanu se afla în portofoliul de artisti de la Galeria Posibila. Are acolo cateva serii de fotografie din cea mai clasica, oarecum, cu putinta, în care pare ca se razboieste cu toate pacatele lumii, minimum cu cele ale marginilor incluse, margini de cultura dominanta, de padure, de sosea, de oras etc. În 2010, a primit Premiul pentru Fotografie al Bancii Central Europene. În shop-ul online de la DanaArt Gallery sunt cateva lucrari ale Cristinei Ropotan. Dintre ele: „The Anatomy of Self“ sau „Double Self“ (format 27 x 27 cm) cu rama – aproximativ 60 de euro. Dupa mai multe expozitii colective, în 2011, artista a avut prima personala: „The Anatomy of Self“. Sinele pare sa aiba, în fotografiile artistei, circumstante si recontextualizari care reclama, inevitabil, acomodarea.

    Workshop cu cadru profil

    Petrut Calinescu face fotojurnalism sau, cel putin, se comporta ca atare, chiar daca uneori îi iese si arta. Este reprezentat de agentia londoneza Panos Pictures si de succesul proiectului „Mandrie si beton“. Un proiect foto-video-antropologo-jurnalistic care a reusit sa devina prima carte de fotografie finantata anticipat de cumparatorii ei. „Mandrie si beton“ vorbeste despre locuitorii din nordul tarii care lucreaza în strainatate si îsi ridica vile cu trei etaje în satele natale. Despre dualitatea unei vieti de privatiuni la Paris si de lux casnic la Certeze. Proiectul (desfasurat între 2010 si 2012) a fost finantat de World Press Photo, Robert Bosch, Institutul Cultural Roman din Paris si Administratia Fondului Cultural National Roman si a fost expus în Marea Britanie, Germania, SUA, Franta, China si Romania. Dupa ce a expus întregul proiect pe site-ul cu acelasi nume, Petrut Calinescu si co-realizatoarea Ioana Hodoiu au propus publicului o varianta tiparita a sa, sub forma unui album cu doua sute de pagini. Conditia editarii albumului era ca cel putin doua sute de oameni sa si-l doreasca si sa plateasca pentru el, în avans, pretul de 150 de lei. La finalul unei campanii care a durat doua luni, albumul avea 258 de comenzi. (Carmen Corbu)