Autor: CATALIN STURZA
Apărut în nr. 320
2011-04-21

The Wall Street Journal

Efectul educatiei primite de la parinti asupra indivizilor adulti e fie neglijabil, fie nu se simte deloc, arata Bryan Caplan într-un articol din „The Wall Street Journal“. Parintii îi schimba pe copii în multe feluri; ideea e ca toate aceste schimbari dispar, pe masura ce copiii cresc. Ce e de facut? Parintii n-au decât o singura alegere: sa se relaxeze, sa învete sa se simta bine în postura de parinti si, eventual, sa faca mai multi copii.
„Cea mai evidenta concluzie a cercetarilor efectuate asupra gemenilor e ca, practic, totul – sanatatea, inteligenta, fericirea, succesul, personalitatea, valorile, preocuparile – e, partial, programat genetic“, scrie Bryan Caplan. Dovada e la vedere: gemenii identici sunt mai asemanatori decât gemenii fraternali în aproape toate privintele – chiar si atunci când gemenii sunt despartiti, la nastere. Atunci când devin adulti, gemenii identici nu sunt doar putin mai asemanatori decât gemenii fraternali: sunt cu mult mai asemanatori. Iar atunci când gemenii identici sunt crescuti separat, ei sunt, deseori, la fel de asemanatori ca atunci când sunt crescuti împreuna.
Caplan, care e profesor de economie la George Mason University, porneste de la propria experienta, de tata a doi gemeni identici. „Odata ce am devenit tata, am observat ca parintii din jurul meu aveau o abordare diferita în ceea ce priveste influenta educatiei. Am vazut cum transformau misiunea de parinti într-o corvoada – cum îsi împingeau copiii spre activitati care nici macar copiilor nu le faceau placere, cum le interziceau sa se uite la televizor, cum încercau, disperati, sa-i faca pe tânci sa înghita înca o lingura de legume“.
Justificarea de baza a parintilor e aceea ca ei fac o investitie în viitorul copiilor: se sacrifica acum pentru a-si transforma copiii în adulti sanatosi, inteligenti, plini de succes si bine adaptati în societate. Dar, arata Caplan, tinând cont de deceniile de cercetari asupra gemenilor, aceasta justificare e, pur si simplu, gresita. Eforturile prea mari depuse de parinti nu sunt periculoase, dar transforma misiunea parintilor într-una mult mai obositoare si mult mai putin distractiva decât ar trebui sa fie. „Lectia evidenta e aceea ca parintii ar trebui sa o ia mai usor. O numesc «educatie relaxata»: parintii trebuie sa se relaxeze pentru a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, pentru a gasi curajul sa schimbe ceea ce pot schimba si (multumesc cercetarilor asupra gemenilor!) pentru a avea întelepciunea sa faca diferenta dintre cele doua.“
„Concentrati-va asupra placerii de a parcurge drumul alaturi de copilul vostru, în loc sa încercati sa-i controlati destinatia“, recomanda Bryan Caplan. „Acceptati ca viitorul copilului depinde, în cea mai mare parte, de el însusi, nu de sacrificiile pe care le faceti. Constientizati faptul ca rolul disciplinei e sa va faceti copilul sa-i trateze pe cei din jurul sau într-un mod decent – nu acela de a-l modela, facându-l sa devina un adult mai bun“. Aplicând aceste sfaturi, cresterea copiilor ar putea deveni mult mai distractiva.
„Educatia relaxata ne-a schimbat vietile“, arata Caplan. „Familia noastra s-a specializat în activitati care erau «distractive pentru întreaga familie»: sa citim carti împreuna, sa ne jucam cu mingea la perete în pivnita, sa mergem sa înotam la piscina. Daca a o lua mai usor ar fi fost singura lectie dedusa din studiile asupra gemenilor, lecturile mele în domeniu înca ar fi fost mai mult decât profitabile“.
Totusi, din aceste cercetari se poate trage si o alta lectie, mai putin evidenta, pentru parinti: e bine sa ai mai multi copii! De cele mai multe ori, gândul de a mai avea un copil îi sperie pe acei parinti care îsi iau, cu îndârjire, misiunea în serios: sunt deja mult prea obositi si stresati din cauza copiilor pe care deja îi au. Alti parinti, care cred prea intens în valoarea implicarii lor în educatia copiilor, vor fi, de asemenea, reticenti fata de o astfel de idee. „Scepticismul meu fata de valoarea implicarii parentale, urmând aceeasi logica, m-a facut si mai dornic sa am mai multi copii“.
„Parintii care nu iau în serios cercetarile asupra gemenilor se «supraîncarca», odata cu fiecare copil pe care îl au – nu financiar, ci emotional, arata Caplan. Lectia evidenta pentru toata lumea a cercetarilor asupra gemenilor e sa încetati sa va supraîncarcati. Lectia subtila e sa reconsiderati numarul copiilor pe care va doriti sa-i aveti. Atunci când afli ca ceva pe care ti-l doresti e mai ieftin decât credeai, atât bunul-simt, cât si notiunile elementare de economie îti spun ca e cazul sa cumperi mai mult“.