Sari la conținut
Apărut în nr. 301

Drept la replicã

    Stimate Domnule
    Augustin Buzura,

    Va rog sa inserati în prestigioasa dumneavoastra revista scrisoarea mea adresata lui Dorin Tudoran, care reprezinta un drept la replica la interviul acordat de acesta Rodicai Palade  în revista „22“, numarul 45 din 8 noiembrie a.c. Mentionez ca am oferit scrisoarea mai întâi revistei „22“, asa cum era si firesc, publicarea ei fiindu-mi însa refuzata de dna Rodica Palade.
    Cu multumiri,
    Viorica Oancea

    Domnule Dorin Tudoran,

    Înainte de a rãspunde întrebarilor dintr-un nou interviu, îmi erati dator, mie si cititorilor dumneavoastra, cu un raspuns simplu la niste întrebari legate de derapaje proprii de care va prefaceti a nu sti nimic, desi ele au ocupat doua numere recente din paginile revistei „Cultura“, numerele 39 si 40, din 7 si respectiv 14 octombrie 2010, care au fost preluate în editii on line ale mai multor publicatii din tara si din exil.

    Asadar, domnule Tudoran,
    I. Nici nu pomeniti de turnatoria grava, de neiertat, pe care o si publicati cu nonsalanta în cartea „Eu, fiul lor“, în care va faceti vinovat de denuntarea catre Securitate a lui Mihai Botez. Iata textul:
    1. Dupa ce a primit la 8 noiembrie a.c. raspunsul afirmativ de la CCES la solicitarea sa de a i se da acordul pentru a pleca s..t în strainatate, sus-numitul (Dorin Tudoran, n.n.) a luat imediat legatura cu avocatul sau si cu Nicolae Manolescu, care l-au asigurat ca în noua situatie aparuta are toate sansele ca organele Ministerului de Interne sa-i permita plecarea.
    Fata de o sursa a unitatii noastre a afirmat ca are înca retineri, nefiind sigur ca organele de securitate vor da curs favorabil cererii sale (…)
    2. Ultimele doua materiale difuzate de postul de radio „Europa libera“ au fost redactate de Dorin Tudoran în perioada iunie-iulie 1983.
    Sus-numitul (Dorin Tudoran n.n.) afirma ca le-a predat lui MIHAI BOTEZ care le-a tinut asupra sa cca o luna de zile, dupa care le-a trimis în strainatate printr-un diplomat american care a plecat definitiv de la post“ (pagina 556) document datat 11.10.1983, cu antetul UM0544, reprodus în facsimil, existent si la pag. 376 dactilo.
    În textul publicat în cartea dumneavoastra, dupa cum se vede, delatiunea catre „o sursa a unitatii U.M.0544“ este pusa în legatura cu primirea de catre dumneavoastra a acceptului pentru plecarea din tara obtinut din partea Consiliului Culturii. Cititorul neavizat ar putea crede ca dumneavoastra ati fi putut negocia cu Securitatea informatia mult râvnita de hulita institutie despre rolul lui Mihai Botez si canalele prin care ajungeau, datorita lui, scrisorile la Europa Libera, contra eliberarii mai grabnice a pasaportului dumneavoastra  mult râvnit.
    Ma feresc sa dau aceasta semnificatie faptei atât de grave. Mai ales din partea unui model moral cum va considerati, dar lipsa oricarei explicatii nu va avantajeaza.
    M-as fi asteptat sa explicati ca nu v-ati dat seama, ca nu ati facut-o intentionat.
    M-as fi asteptat sa va întrebati, sa cautati cine ar fi putut fi „sursa“ catre care v-a luat gura pe dinainte, dar nu, va prefaceti ca nu stiti nimic, ca n-ati auzit nimic. Comportamentul dumneavoastra este lamentabil.
    Raspundeti, domnule Tudoran, fiti macar acum curajos, nu mai aveti de-a face cu Securitatea, ci cu propria dumneavoastra constiinta vinovata! Constiinta de practicant religios, de catolic fervent, doar ati cerut emigrarea si din acest motiv, al imposibilitatii, în România comunista, de a va exprima deschis credinta si nevoia practicarii credintei crestine, continând în ea ceva atât de nobil si de nealterat: smerenia, spovedania, marturisirea si ispasirea. Aveti ocazia sa o faceti, dovediti ca nu ati mintit când ati evocat, acum multi ani, nevoia dumneavoastra de purificare sufleteasca.

    II. De ce tot repetati ca aveti un text olograf de „turnatorie“ a lui Mihai Botez. Nu-l aveti, recunoasteti cinstit! Va somez sa-l publicati daca îl aveti, vad ca desi mintiti continuu, toata lumea are aerul sa va creada, nimeni nu va controleaza, nu-si închipuie ca sunteti  chiar atât de cinic, încât sa sfidati pe toata lumea, sa mergeti la cacealma fara sa clipiti, evident, fara nici o remuscare.
    Si recunoasteti ca nu aveti nici o „turnatorie“ a lui Mihai Botez, el, spre deosebire de dumneavoastra (si avem acum dovada), nu a turnat niciodata pe nimeni. Cum ramâne cu „apelul la lichele“?

    Recunoasteti ca sunteti grav bolnav de ura, de invidie, de suspiciune, de vanitate neacoperitoare! Evident, nu aveati nevoie de nici un specialist în descifrarea turnatoriilor ca sa vedeti diferenta, clara si limpede ca lumina zilei, între rapoartele dintre ofiteri, scrise la masina si nesemnate olograf, în care numele lui Mihai Botez, evocat de ofiterul de influentare pozitiva, în notele dactilo catre superiorii sai, apare numai în contexte care va avantajeaza. Sunteti un mare poet, e pacat ca vi se face o nedreptate, v-ati luptat sa aduceti lumina în lamurirea unui furt (plagiat) al unor colegi de breasla, etc., etc.
    Am vazut, cu întârziere, ce e drept, dosarele dumneavoastra în care era numele lui Mihai Botez, ca urmarit, la aproape fiecare pagina. Am vazut si dosarele Europei Libere, în care apare de mai multe ori observatia Securitatii ca „Dorin Tudoran, ca disident, e creatia lui Mihai Botez“. Stim amândoi ca e adevarat. Nu ma faceti sa îmi aduc aminte (scrisul dumneavoastra sta marturie) ca l-ati numit pe Vlad Georgescu, „boul ala, imbecilul ala“, în timp ce îi cereati ajutorul si dupa ce Vlad Georgescu va obtinuse, chiar în acea perioada, o bursa ca sa fiti sponsorizat sa învatati în SUA limba engleza. Recunoasteti ca l-ati escrocat si l-ati calomniat si înca îl calomniati pe Mihai Botez cu niste inventii sordide.

    Astept în continuare raspunsul dumneavoastra si voi trimite o copie dupa documentul de la pagina 556 la toate publicatiile care vor dori sa îl publice, încercând sa obtin de la respectivele publicatii, în tacerea dumneavoastra atât de vinovata, parerea publica despre seriozitatea disidentei dumneavoastra. Daca într-adevar ati facut-o neintentionat, spuneti-o deschis, barbateste, aveti ocazia sa faceti literatura mare, de Premiul Nobel, pe care am putea-o admira, v-ati putea spala de rusinea care altfel va acopera, fara nici o sansa de a o spala vreodata.
    În asteptarea unui raspuns pe care îl datorati tuturor celor care v-au crezut un om de onoare si un disident curajos,
    Viorica Oancea

    P.S. Si nu mai repetati obraznicia cu „înhaitatul“cu Mihai Botez, ridicolul imposturii va acopera când va asezati alaturi de el. Atitudinea dumneavoastra este din nou jalnica.

    9 comentarii la „Drept la replicã”

    1. As fi postat bineinteles un comentariu pentru a complimenta articolul doamnei Oancea,pentru care nu am decat cuvinte de lauda,dar renunt- vazand ca redactia revistei Cultura a sters cele DOUA comentarii elogioase la adresa acestui articol aparute ieri .Poate ca cele doua persoane au primit vreo instiintare din partea redactiei,poate..Dar si ceilalti cititori ar dori sa primeasca o explicatie,
      nu de alta,dar sa stim si noi ce fel de raspunsuri accepta revista cultura – si daca pentru a fi publicate trebuie neaparat sa-si exprime admiratia fata de Dorin Tudoran !

    2. @Viorica Oancea
      se pierde prin hatisuri…
      Am facut cateva comentarii la 22,ma asteptam la o adevarata aparare a lui Botez,aici,la „Cultura”.
      Pentru o persoana neavizata,articolul Vioricai O,este nepermis de stufos si de lung.
      Se impune disciplina si moderatie mai ales ca este vorba de fratele ei…
      Vioricai ii „sapa caii prin padure” ,pacat.
      Cu materialele pe care le foloseste ,cu talentul de care dispune,apararea trebuia sa fie nimicitoare.
      Nu este.
      Am rugat o persoana neavizata,sa citeasca aceasta scriere,impresia a fost amestecata,modesta.
      Sper sa mai apara un Buzura,un Manolescu,un Plesu…asa cum Botez
      ar fi „aparut ” pentru ei.
      Va doresc ca Sfintele Sarbatori de Craciun sa va aduca lumina ,bucurie si…adevar.
      La multi ani!

    3. Marie Therese
      Cele DOUA COMENTARII „elogioase”, cum spuneti dvs, calomnioase, cum spun eu, fusesera plantate, sub nume diferite, de UNA SI ACEEASI PERSOANA: tehnica diversionista cunoscuta de pe vremea pleiesilor care au luptat impotriva lui Sobieski si folosita pana in zilele noastre nu doar de securisti, ci si de securistoizi. Am sters acele doua comentarii si alte cateva, la fel de „elogioase”, lansate de aceeasi persoana: ma prefac ca nu stiu cine este.

      Pentru toata lumea:

      Dorin Tudoran a raspuns „intrebarilor” dnei Oancea intr-un articol publicat chiar in Cultura. Il gasiti aici:
      http://revistacultura.ro/nou/2010/10/mahnire-si-calomnie/
      Ca dna Oancea pretinde acum ca nu a primit nici un raspuns o priveste si o califica exclusiv pe d-sa.

      Citez din articolul dlui Tudoran:

      „Daca ar fi citit, cu adevarat, cartea la care se refera, dna Oancea nu mai avea motive sa formuleze o asemenea intrebare. Iata ce afirm la pagina nr. 44:
      „Parcurgand asemenea mii de pagini, realizezi cat de infernala era plasa in care eram impachetati cu totii. Cand totul era sub control – casele, convorbirile telefonice, cele purtate in parcuri si statii de metrou, in masini sau pe strada, corespondenta interna si externa etc. – si cand multi dintre noi banuiau acest lucru, ba chiar erau siguri de el, continuand sa ne intalnim, sa vorbim etc. nu ne transformam in surse, informatori?
      Problemele acestui rationament sunt cel putin doua. Prima – gandind astfel ar fi ca si cum am fi sustinatorii vinovatiei colective. Stim bine ca, unde toti suntem vinovati, nimeni nu este gasit vinovat. Aceasta este si una dintre mostenirile otravite lasate in urma de mormanele de hartii ce nu au apucat sa fie distruse.
      A doua – daca am fi fost perfect rationali, nefacand nimic de groaza ca am fi putut deveni, chiar si fara voie, surse ale Securitatii, represiunea ar fi castigat prin nereprezentarea celorlalti.
      Uneori am aplicat si o asemenea strategie radicala. Un exemplu. Securitatea a fost luata mai mult decat prin surprindere de intalnirea mea cu Géza Szõcs si de ce am pus la cale impreuna. Secretul a constat cã una vorbeam si alta scriam. Asezasem intre noi un lighean in care ardeam, una dupa alta, foile de hartie prin care comunicam in vreme ce vorbeam lucruri «pasabile». Am procedat astfel si in alte cazuri. Dar de cate ori poti aplica o asemenea strategie? In cate locuri? Si cat va dura pana sa se afle si despre ea?“

    4. @ Mihai Iovanel,
      Domnule Draga,intr-un dialog civilizat,fiecare-si expune punctul de vedere si argumenteaza.
      Viorica Oancea,nu numai ca a citit din scoarta’n scoarta ,cartea lui Dorin Tudoran,a citit-o cu ochi de „editor de carte” ceea ce a fost la Editura Litera.
      Astfel ,a descoperit ceea ce pana si lui Tudoran,i-a scapat,anume delatiunea de care vorbeste,aparuta IN DOUA LOCURI IN CARTE.
      Asa ca intrebarea ,absolut fireasca,cum a fost posibil ,ca el insusi sa publice asa ceva..mi se pare fireasca.
      Daca dumneata ,esti vandut cu arme si bagaje,lui Dorin Tudoran,desigur ca nu mai avem ce discuta,este un asa zis dialog intre surzi.
      Dar …presupunand ca dumneata esti de buna credinta,in afara acestor
      „mici,mari” amanunte de care Dorin Tudoran fuge ca dracul de tamaie…
      iata …surpriza uriasa…
      a aparut abea ieri,s-a publicat pe web ,atestatia ca Mihai Botez nu a facut politie politica,nu a fost informator,ofiter al securitatii..
      Nu dumneata trebuie sa-ti ceri scuze publice
      ci Dorin Tudoran.
      Iar eu domnule draga,semnez cu numele meu si te rog insistent sa lasi acest text pe blog.
      Daca nu-l vei lasa,cititorul va intelege dece.
      Dr Florenta Sadeanu Montreal Canada.

    5. @ Florenta Sadeanu

      1. Intr-un dialog civilizat isteria este un element in plus.

      2. Virgula intre subiect si predicat este incorecta – cel putin in limba romana.

      3. Daca va cunoasteti atat de bine numele de ce folositi alte x pseudonime pentru a semna „comentarii” care de care mai calomnioase la adresa lui Dorin Tudoran?

    6. @Mihai Iovanel

      Din nefericire in loc se ocupe de esential comentariile la acest articol se indreapta acum,si asta numai din cauza dvs, intr-o directie cu totul nedorita.
      La fel ca si comentariul meu de altfel ..
      Dar trebuie totusi sa va spun ca functia pe care o exercitati aici cere mult mai multa obiectivitate decat aceea de care ati dat dovada pana acum ! Si e pacat…

    7. @Mihai Iovanel

      1″intr-un dialog civilizat isteria este un element in plus”

      ,de acord stimate domn,,ramane de vazut cine se foloseste de acest

      element supraadaugat.

      In marea mea naivitate,credeam ca suntem invitati la un dialog,nu la o

      executie.

      2 Virgula intresubiect si predicat este incorecta…etc,

      si aici recunosc cu un zambet amar: aveti dreptate…,numai ca nu

      acesta este „subiectul propozitiei,cum ar spune un clasic.

      Caci ,domnule draga concentandu-va pe semnele diacritice,va

      indepartati de la dicutia generata de articolul Oancea.

      3 Ca moderator al acestui site,aveti adresa mea de mail,ma puteti contacta ,putem sta de vorba,repet ca oameni civilizati ,astept e-mailul dumneavostra,pot fi gasita si pe face book,linkedin etc

    8. @Mihai Iovanel

      Exagerati domnule Iovanel !
      Asta este o comportare de dictator, incompatibila cu regulile jurnalistice !
      Chiar daca ar fi revista dumitale..si din fericire nu este ,si tot n-ati avea dreptul sa taiti si sa spanzurati in felul asta !
      Va anunt ca daca si acest comentariu va fi sters (le am copiate pe amandoua) voi depune contra dvs. o plangere oficiala !
      Si va asigur ca nici macar prietenul dvs. Tudoran n-o sa va scoata din povestea asta fara sa fi lasat in prealabil cateva pene!

    9. @ Mihai Iovanel

      MEA CULPA D-LE IOVANEL ! MI SE PARUSE CA MI-ATI STERS COMENTARIUL PRECEDENT .IMI PARE RAU -SI VA ROG SA LE STERGETI SI PE ACESTA SI PE CEL DINAINTE .
      INCA O DATA PRIMITI SCUZELE MELE !

    Comentariile sunt închise.