Sari la conținut
Autor: ASR PRINCIPELE RADU AL ROMANIEI
Apărut în nr. 316
2011-03-24

Despre fundamentala componenta diplomatica a regalitatii


    Componenta diplomatica a regalitatii a fost mereu o constanta, o fateta importanta a institutiei monarhice, în toate timpurile. În programul saptamânal al Familiilor Regale, reprezentarea, ospitalitatea si diplomatia sunt fundamente ale activitatii publice. A fost asa si va ramâne mereu asa. Fiindca ambientul, cadrul în care Familia Regala traieste si munceste este datator de inspiratie, mândrie, încredere, confort identitar. Ritualul de zi cu zi al primirilor si al vizitelor regale este un prilej de a face natiunea mai bine înteleasa în lume, el este un fel de carte de vizita vie a unei tari.

    În Familia Regala româna acest aspect a fost valabil mereu, chiar si în anii exilului. Nenumarate au fost vizitele Regelui Mihai si ale Reginei Ana, ale Reginei-mama Elena, apoi ale Principeselor în lume, pentru a reprezenta cum se cuvine tara din care veneau. În ultimii douazeci de ani aceste eforturi de reprezentare externa nu au facut decât sa creasca.
    Urmând traditia Reginei Maria, Principesa Mostenitoare a fost reprezentanta Familiei cea mai activa în plan extern. Daca ar fi sa numararam deplasarile ei externe, din Elvetia sau, dupa 2001, din România, am ajunge la cifre remarcabile.
    În iunie 2009 si în aprilie 2010, am fost oaspetii Regelui Juan Carlos I si ai Reginei Sofia la Madrid. În cea de-a doua vizita, Regele Mihai I si Regina Ana au luat, de asemenea, parte la slujba de Înviere din Piata Columb, în prezenta a mii de români. Principele si Principesa de Asturias au fost prezenti la întâlnirea din aprilie 2010.
    Regina Elisabeta a II-a si Ducele de Edinburg au fost gazdele noastre în noiembrie 2008, la Palatul Buckigham. Au fost prezenti Principele de Wales si Ducesa de Cornwall. Cu aceeasi ocazie, ne-am întâlnit cu Presedintele Hamid Karzai al Afganistanului, cu Regele Abdullah II al Iordaniei, cu Emirul Qatarului si cu Regele Bahrainului. Au fost, de asemenea, prezenti majoritatea regilor si reginelor Europei. În noiembrie 2009, Regina Elisabeta a II-a ne-a primit din nou, pe Principesa Mostenitoare si pe mine, la Palatul Buckingham. În anul 2007, am fost oaspetii Principelui de Wales la Clarence House. În mai 2010, Principele Charles a dorit sa vina la Palatul Elisabeta, pentru a sarbatori alaturi de noi cei cincizeci de ani ai mei, si numai un detaliu neprevazut din program l-a împiedicat sa o faca.
    În noiembrie 2009 am efectuat prima noastra vizita în Statul Qatar, ca oaspeti ai Altetei Sale Emirului.
    În aprilie 2010 am fost oaspetii Regelui Abdullah II, în Iordania. Cu acea ocazie ne-am întâlnit cu Principesa Muna, mama Suveranului, si cu Principele El Hassan.
    În patru ocazii, în ultimii ani, am fost oaspetii Marelui Duce si ai Marii Ducese de Luxemburg. Cum Luxemburg este, alaturi de Bruxelles si de Strasbourg, una dintre capitalele Uniunii Europene, vizitele au fost un prilej de a ne întâlni cu înalti oficiali europeni.
    La Bruxellles, în ultimii ani, am fost primiti de Regele Albert II si de Regina Paola, ne-am întâlnit cu Principele Mostenitor Philippe si Principesa Mostenitoare Mathilde, cu Regina Fabiola, cu Principesa Astrid si cu Principele Lorenz. De asemenea, Principesa Mostenitoare si cu mine ne-am întâlnit cu presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering si cu presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso si cu doamna Margarita Barroso.
    În anul 2006, Principesa Mostenitoare si cu mine am reprezentat România si Familia Regala la Stockholm, invitati de Regele Carl XVI Gustaf si Regina Silvia, cu ocazia ceremoniilor de Stat prilejuite de jubileul de 60 de ani ai Regelui. În iunie 2010, amândoi am reprezentat Familia Regala româna la casatoria Principesei Mostenitoare Victoria cu Principele Daniel.
    În anul 2007, am efectuat o vizita în Senegal, în cursul careia m-am întâlnit cu oficiali parlamentari, guvernamentali si militari, la Dakar si Saint-Louis. De asemenea, am fost oaspetele Primei Doamne a Senegalului, Viviane Wade, la Palatul Prezidential.
    În Turneele Prieteniei din SUA, Principesa si cu mine am fost primiti de Guvernatorii statelor Illinois, Ohio si Nevada.
    La Moscova, în mai 2005, Regele Mihai si Regina Ana, însotiti de mine, au fost prezenti la comemorarea împlinirii a 60 de ani de la încheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial. Atunci l-am întâlnit pe Presedintele Vladimir Putin. Cu ocazia comemorarii a 65 de ani de la acelasi eveniment, în mai 2010, Regele Mihai, însotit de mine, a fost din nou prezent la Moscova, unde s-a întâlnit cu Presedintele Dmitri Medvedev.
    Regele Mihai si Regina Ana, însotiti de mine, s-au întâlnit cu Presedintele Slovaciei si cu Prima Doamna a Cehiei, Livia Klausova, în mai 2005, la Bratislava si la Praga. O noua vizita la Praga a fost programata pentru noiembrie 2010.
    În anul 2005, am fost primit la Tbilisi, în cadrul primei mele vizite în Georgia, de Presedintele Mihail Saakasvili.
    La Paris, Prima Doamna a Frantei, Bernadette Chirac, a onorat cu prezenta sa Gala Fundatiei Principesa Margareta a României, în anul 2006.
    Regele Mihai si Regina Ana au fost primiti în audienta privata la Vatican de Papa Ioan Paul al II-lea, în anul 1999. Principesa Mostenitoare si cu mine am fost primiti în audienta generala, în aprilie 2003. Regele Mihai a participat la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.
    În diverse ocazii oficiale, am întâlnit în capitale ale Europei înalte personalitati statale: pe Principele Mostenitor Naruhito al Japoniei, la Madrid, în anul 2004, pe Principesa Sirindhorn a Thailandei, la Luxemburg, în 2006, pe Regina Beatrix a Olandei, în 2006, 2007 si 2008, pe Regele Harald V, la Londra, în 2008, pe Presedintele Stipe Mesici, la Zagreb, în 2004, si la Moscova, în 2005 si 2010.
    La rândul nostru, am fost gazde, la Bucuresti sau la Savârsin, în multe ocazii. Principele Felipe si Principesa Leticia ai Spaniei, în 2009, Prima Doamna a Cehiei, în 2006, Prima Doamna a Senegalului, în 2008, Marele Duce Henri si Marea Ducesa Maria Tereza ai Luxemburgului, în 2005, Regele Carl XVI Gustaf si Regina Silvia ai Suediei, în 2003, Regele Juan Carlos si Regina Sofia ai Spaniei, în 2003, Regele Simeon si Regina Margarita ai Bulgariei, în 2006, 2008 si 2009, Arhiducele Otto al Austriei, în 2007, Principele Suveran al Ordinului de Malta, în 2003 – ocazie cu care Principesa Margareta a primit Marea Cruce a Ordinului –, Principesa Astrid si Principele Lorenz, în anul 2006, Regele Constantin al II-lea si Regina Anne-Marie ai Greciei, în 2008, Presedintele Parlamentului Filipinelor, în anul 2006, Principele El Hassan al Iordaniei, în 2006 si în 2008.
    Cu ocazia evenimentului anual numit „România, o calatorie regala“, multi alti membri ai Familiilor Regale ale lumii, ministri, parlamentari, politicieni si reprezentanti ai organizatiilor internationale au trecut pragul Palatului Elisabeta. În fiecare an, la Palatul Elisabeta are loc o seara dedicata Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, în luna noiembrie sau decembrie. Este o traditie pornita în secolul al XIX-lea de Regele Carol I si urmata de fiecare generatie regala.
    Continuam sa sustinem, în fiecare an, un numar de angajamente externe, fiind convinsi de importanta demersului nostru. De asemenea, suntem convinsi de utilitatea lui, de complementaritatea efortului regal fata de cel politic, guvernamental sau parlamentar. România are nevoie sa câstige încrederea si respectul celorlalti, iar odata câstigate, are nevoie sa si le consolideze.

    3 comentarii la „Despre fundamentala componenta diplomatica a regalitatii”

    1. Exista 2 categorii distincte de prsoane care pot reprezenta tara:Oamenii de stat,care se gasesc cu precadere in Familia Regala.Acestia reprezinta elita elitelor unei tari,care se bucura de increderea si respectul,Caselor Regale,Imperiale,marilor puteri din exterior si punctum.
      Exista si persoane politice ajunse la conducerea tarii dar care, nu se bucura de nici o incredere in exterior.
      Cate generatii mai trebuie sa sacrifice ,acestia din urma,pentruca tara sa scape odata de ei?
      Este f grav ca ,romanul a ajuns in situatia de a nu mai face distinctie intre bine si rau,intre normal si patologoc(boala).Uitati-va cu ce inversunare se bat romanii la cozi, pentru a cumpara un litru de ulei mai ieftin.Mie mi se pare ca ,pentru Romania ,acest aspect este apocaliptic.Pe ce maini a intrat bogata Romanie a Regalitatii antibelice,in lipsa MS Regele Mihai?

    2. La o observatie atenta - disciplina regala este mai mult decat terorizanta

      .
      – Cine este persoana regala si competenta
      care este mai-marele observator/moderator
      si unificator monarhal-2011,oare?
      .
      Nunta regala a anului trecut – desfasurata in
      Casa Regala a Suediei a demonstrat o disciplina militara; insusita de toti participantii- reprezentanti ai Familiilor Regale invitate.

    3. REGULI STRICTE DE COMPORTAMENT SI ATITUDINE IN RELATIILE CU MAJESTĂTILE LOR CU OCAZIA VIZITELOR LA CASA REGALĂ A ROMÂNIEI POT FI DESPRINSE ŞI INSUSITE DIN VOLUMUL **ETICHETA REGALĂ** DIN CUPRINSUL ACESTUI DOCUMENTAR SE POT VEDEA ACTIUNILE INTREPRINSE DE MS REGELE MIHAI, REGINA ANA SI PRINCIPESA MARGARETA ALĂTURI DE PRINCIPELE RADU IN PERIOADA EXILULUI SI DUPĂ, DE UNDE REZULTĂ IMPLICAREA CASEI REGALE ROMÂNESTI IN PROMOVAREA SI REPREZENTAREA ROMÂNIEI IN AFARA GRANITELOR SI NU NUMAI. AVEM O CASA REGALĂ DEOSEBITĂ REPREZENTATĂ DE MEMBRII ACESTEIA CU MULTĂ ARDOARE SI IUBIRE FATĂ DE POPORUL ROMÂN.

    Comentariile sunt închise.