Sari la conținut
Autor: EDUARD DORNEANU
Apărut în nr. 421
2013-05-23

„Celelalte cuvinte“ si topurile de fite

    Exista o teorie conform careia topurile muzicale sunt structurate pe sectiuni bine conturate. Teoria este cât se poate de adevarata daca luam ca exemplu topurile din strainatate unde trupele de black metal nu sunt la concurenta cu dervisii sau cu pustoaicele care au debutat peste noapte în nu stiu ce club dubios. În România, topurile sunt o mixtura nefericita compusa din fete cu picioare lungi, baieti destepti care au trecut de la dans la vocal, trupe formate din amatori haiosi având aere de megaclaptoni sau interprete promovate salbatic de anumite posturi de televiziune. Muzica de calitate s-a strecurat timid si foarte rar dincolo de bariera comercialului si a intereselor din ,,industria muzicala româneasca“.
    În ultimul an, am aflat ca: ,,mortul poate umbla“ (Smiley –,,Dead man walking“), „dragostea se face-n minim doi“ (Alex Velea – ,,Dragostea se face-n minim 2“) sau ca ,,ne iubim ca la meteo“ si ,,e soare dar nu-l vad ioooo“ („What’s up feat Andra – K la meteo“). Care sunt cele mai
    populare melodii ale momentului? Raspunsul este simplu: ,,Jameia“ – interpretata de Antonia si ,,Ecou“ – Elena feat.Glance. Melodia Antoniei impresioneaza. ,,Ecou“ este unul dintre cântecele care trebuie ascultate fara a baga în seama versurile. Refrenul, ,,ecou/uuu“ vrea sa fie partea de rezistenta a melodiei, dar cred ca nu se poate vorbi despre asa ceva. Muzica de calitate se difuzeaza foarte rar pentru ca nu cumva ,,marile hituri“ sa fie concurate. Un album care ar putea fi ascultat si peste o mie de ani cu aceeasi placere este ,,Celelalte cuvinte“ al trupei cu acelasi nume, înregistrat în anul 1986 la studiourile ,,Tomis“. Trupa ,,Celelalte cuvinte“ avea urmatoarea componenta: Calin Pop – voce, chitara; Marcel Breazu – voce, bas; Radu Manafu – voce, chitara; Leontin Iovan – percutie si Ovidiu Rosu – double six, voce. Era perioada cea mai buna a trupei. Prima melodie a albumului este ,,Scrisori pierdute“ pe versurile lui George Topirceanu. Desi are sub doua minute ca durata, ,,Scrisori pierdute“ este de o muzicalitate rara, versurile curg, armonia este totala. ,,Un sfârsit e un început“ este melodia adorata de câteva generatii de iubitori ai rockului. Versurile lui Marcel Breazu erau si cred ca mai sunt cunoscute peste tot în România. Muzica acestei melodii a fost compusa de Leontin Iovan si Radu Manafu. Calin Pop a fost fantastic. Cred ca putini solisti din lume se puteau masura cu el în anii ’80-’90. ,,Daca vrei“ a fost poate cea mai mediatizata melodie a lor. Muzica si versurile apartin lui Marcel Breazu. Primele patru versuri sunt absolut fabuloase, iar orchestratia este pe masura acestora. ,,La ceas târziu“ este o melodie sensibila, cu o linie melodica excelenta. Muzica si versurile apartin lui Calin Pop. ,,În zori de zi“ uimeste prin forta si dinamism. ,,Fântâna suspinelor“ este una dintre melodiile de colectie ale celor de la ,,Celelalte cuvinte“. Ultima melodie a albumului este ,,Despartire“, muzica si versuri Marcel Breazu. Desi era un album de debut, ,,Celelalte cuvinte“ a fost si poate ca mai este unul dintre cele mai ascultate si iubite albume de muzica rock. Trupa din Oradea nu a avut nevoie de promovare prin intermediul unor clasamente ridicole. Se poate vorbi despre ,,Celelate cuvinte“ ca despre o trupa legendara. Nimeni si nimic nu poate schimba asta. Despre topurile de fite românesti, doar de bine: ele au rolul de a scoate în fata anumite ,,vedete“. Publicul trebuie ,,bombardat“ zi de zi cu imaginea celor promovati. Melodiile celor din Top 5 vor rezista un timp în atentia publicului, apoi vor veni alte fete cu picioare lungi, alti baieti care au trecut de la dans la vocal, alte trupe cu nume haioase. Muzica adevarata va supravietui timpului. ,,Celelalte cuvinte“ sunt dovada vie ca afirmatia mea nu poate fi combatuta.