Sari la conținut
Autor: CARMEN CORBU
Apărut în nr. 417

15 paşi de licitare pentru florile lui Pallady

    Tabloul „Flori în vas albastru“ a fost cumpãrat la finalul lunii martie la casa de licitatii Goldart la o valoare aproape dublã fatã de cea cu care intrase în sesiune. Disputarea lui a pornit de la 17.000 de euro si a ajuns, dupã un sir de cincisprezece oferte succesive, la 32.000. Pentru casa de licitatii a fost o sesiune spectaculoasã, pentru semnãtura artistului a fost o vanzare bunã (cea mai bunã din acest an), iar pentru tematica lucrãrii a fost o reconfirmare de statut. Natura moartã cu flori
    a probat încã o datã cã reprezintã o constantã a vanzãrilor din partea superioarã a portofoliului lui Pallady. „Naturã moartã cu lalele, evantai si mascã rosie“ – 52.500 de euro, în decembrie anul trecut. „Naturã staticã cu mãrgãritar“ – 40.000 de euro (din nou, dublul valorii estimate), tot în decembrie anut trecut. „Naturã staticã cu narcise si oglindã“ –  32.000 de euro, putin mai devreme, în septembrie.  Naturã staticã cu crizanteme galbene“ – 67.500 de euro (pornind de le o estimare de 30.000), în 2010.
    Toate se situeazã, ca valoare, peste pretul mediu pe lucrare cu care Pallady este creditat de Indexul Pietei Romanesti de Artã, aproximativ 32.000 de euro.

     

    Mützner si cumpãrãtorii sãi: peisajele latino-americane – favorite în Venezuela,

    scenele japoneze – favorite în România

    Cãlãtor pe mai multe continente, pictorul roman Samuel Mützner – sau Samy Mützner în unele din locurile prin care a trecut – reuseste sa-si împarta în mod inedit colectionarii. În America Latina, mai exact în Venezuela, sunt colectionate, oarecum firesc, lucrarile sale din perioada latino-americanã. La Bucuresti, în schimb, casele de licitatii vand cel mai bine lucrãrile din perioada japonezã a lui Mützner. Lasand deoparte recordul personal, înregistrat cu vazarea tabloului „Legenda anticã“ la valoarea de 46.000 de euro, printre cumparatori disputa se duce de mai multa vreme în jurul lucrarilor care reprezintã scene sau personaje din Japonia. Între „Pagoda din Kyotaki“, pentru care cumparatorul a platit aproape 20.000 de euro, si „Gradina japoneza“, adjudecatã la 30.000 de euro, se regasec, alte cinci lucrari de inspiratie nipona: „Japonezã cu umbreluta“, „Micuta japoneza“, „Gradina publica“, „Primavara la Kyoto“ si „Gheisa“. În unele cazuri, tablourile au fost atat de disputate încat si-au dublat pretul în timpul licitatiei. „Japoneza cu umbreluta“, de exemplu – într-o licitatie desfasurata în martie la Goldart – a pornit de la o estimare de 14.000 de euro, pentru a ajunge la 28.000.