Sari la conținut

Liviu Chelcea la Idei în Agora

Cand:
12 martie 2019@6:00 pm
2019-03-12T18:00:00+02:00
2019-03-12T18:15:00+02:00
Unde:
Casa Filipescu-Cesianu
Calea Victoriei numărul 151
Liviu Chelcea la Idei în Agora @ Casa Filipescu-Cesianu

Sociologul Liviu Chelcea este invitatul lui Sorin Antohi la conferința Idei în Agora cu tema „București-New York tur-retur, via antropologie urbană”. Plecând dintr-o cercetare de teren efectuată în București și în New York, tema are ca puncte centrale studiul inegalităṭilor sociale, consumerismul, capitalismul, conceptul de cetăṭenie urbană, precum și materialitatea, imaginarul și ecologia orașelor.

Liviu Chelcea (n. 1974) este profesor de Sociologie la Universitatea din București. După licența în Sociologie (București) a urmat masterate în Istorie (la CEU) și Antropologie (la University of Michigan), unde a obținut și doctoratul. Cercetările sale de sociologie și antropologie urbană au atins multe dintre temele acute ale societății românești, între care locuirea, naționalizarea din anii 1950, patrimoniul industrial, regenerarea urbană. În 20018 a publicat la Polirom lucrarea Bucureștiul postindustrial. Memorie, dezindustrializare și regenerare urbană.

În avancronica evenimentului de la Muzeul București, Liviu Chelcea consideră deficitar nu doar urbanismul din România, ci și cadrul în care el este gândit și planificat. „Îmbogăṭirea discuṭiilor despre București, spune Liviu Chelcea, poate fi făcută prin lărgirea vocabularului politic și conceptual, actualmente încă limitat și pendulând, de obicei, ȋntre ȋncurajarea investiṭiilor imobiliare, «ghetouri» consumeriste și protejarea patrimoniului”.

Intrarea este liberă. Dialogul va fi transmis live pe https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ