Sari la conținut

Piețe din Europa cu istorii și controverse

Înscrisă în viața culturală a Europei, expoziția antropologului Cătălin D. Constantin, „Piețele din Europa și istoriile lor”, a fost punctul de plecare al unei dezbateri pe marginea rolului și semnificației spațiului din centrul orașelor. Unde i-ar sta mai bine unei expoziții dedicate acestei teme decât într-un oraș din Grecia, construit în jurul unei piețe? Kozani este noul spațiu de intinerare a expoziției lui Cătălin D. Constantin, primul care a realizat un proiect de ansamblu cu peste o sută de piețe din Europa fotografiate cu drona. Aparatul său a surprins imagini din unghiuri inaccesibile ochiului omenesc, care schimbă semnificativ perspectiva asupra piețelor.

Cătălin D. Constantin: „Când pun piețe din diverse orașe în succesiune, piața în sine devine personaj. Astăzi, vorbim foarte mult despre Europa și, când plecăm în diverse țări europene, constatăm că fiecare țară are specificul ei cultural, că Europa asta mai degrabă nu există decât există, că nu e atât de mare unitatea ei. Ce are în comun Italia cu Suedia sau cu Germania? Când începi să vezi lucrurile la un alt nivel, cum funcționează piața în relație cu orașul, cu comunitatea, constați că Europa există pentru că lucrurile acestea atât de diferite la prima vedere au destule elemente și destule funcții în comun. Abia după, intervine diferența locală care este importantă. Dar există o unitate europeană, oricât de diferite ar fi piețele din Spania de cele din Balcani.”

Spre deosebire de numeroasele itinerări de care s-a bucurat până acum expoziția, în opt țări și peste douăzeci de orașe, la Kozani, clasicul vernisaj a fost înlocuit de o dezbatere asupra piețelor europene, care a beneficiat și de prezența lui Lazaros Maloutas, primarul orașului. Acesta a salutat expoziția lui Cătălin D. Constantin și a vorbit despre cele două forme ale pieței centrale a orașului său, cea veche, concepută în 1960, și cea recentă, care a stârnit numeroase controverse. La dezbatere au participat Christos Pappas, arhitect din Salonic, autor al noii versiuni, Tsiompanos Yannis, istoric și colecționar, care a prezentat etapele importante din istoria pieței, exemplificând cu numeroase imagini diferitele sale momente, și Konstantinos Kokolis, arhitectul vechii piețe. Dezbaterea a fost îmbogățită de două proiecții, una despre piața din Kozani, cu imagini vechi și muzică special compusă de Nikos Halvatzis, și una cu fotografiile din expoziția lui Cătălin D. Constantin, găzduită de moderna Bibliotecă Centrală a orașului.

Curatorul Xristina Matiaki dă detalii despre cum a gândit evenimentul: „Știam de preocupările lui Cătălin D. Constantin în legătură cu piețele europene. Auzindu-l cum vorbește despre piață, comunitate și relația dintre ele, am vrut să aflu percepția sa asupra semnificației piețelor. În privința pieței din Kozani au fost multe dispute. Toți oamenii de vârstă înaintată au considerat că noua piață este un eșec întrucât trebuie să menținem ceea ce avem.”

Despre clasica echivalență dintre piață și agora, despre modul în care spațiul central al orașului reflectă schimbările din viața religioasă și din obiceiurile locuitorilor a amintit Konstantinos Kokolis, arhitectul vechii piețe. Acesta a făcut un periplu în istoria piețelor, din antichitate până azi, vorbind despre concept, comunitate și materialele de construcție cerute de fiecare spațiu. Christos Pappas, arhitectul noii versiuni, a detaliat maniera în care a eliminat aspectele negative ale vechii piețe, de altfel, una plină de viață, prezervându-le pe cele pozitive. El s-a referit și la impedimentele din conceperea noului proiect, chioșcurile, statuile, în sine, frumoase, dar care stricau ansamblul și contraziceau intenția sa de a crea o piață deschisă, cu clădiri care să o înconjoare și cu acces din toate părțile. A continuat amintind de soluția iluminării de sus și de jos, menită să amplifice efectul elementelor arhitecturale.

Curatorul evenimentului, Xristina Matiaki, ea însăși artistă vizuală, dar și o talentată vorbitoare, care a gândit și a organizat în amănunt întregul eveniment, a ținut să precizeze: „Mi-am dorit ca la dezbatere să participe creatorii celor două forme, vechi și noi, ale pieței, dar și oameni cu puncte de vedere opuse. Am vrut ca publicul să perceapă nu numai știința arhitecților de a construi piața, dar și spiritul care stă în spatele construcției. Punând alături creatorii și constructorii care au modelat piața în trecutul recent, intenția mea a fost să arătăm că, dacă oamenii discută, pot trece peste toate neînțelegerile și criticile. Dacă cei care se consideră diferiți stau împreună, în același spațiu, curând își dau seama că pot găsi punctele comune între diferite poziții, diferite culturi, diferite țări.”

Întregul eveniment a fost organizat de Asociația Culturală Methexis, Municipalitatea Kozani, Editura Peter Pan ART și Asociația Culturală Entheos. Itinerarea a fost posibilă cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România. Iar periplul nu se oprește aici. Grecia reprezintă numai o nouă oprire. Exact în ziua vernisajului din Kozani, expoziția s-a montat într-un nou spațiu din Spania, în castelul medieval de la Trigueros del Valle, de pe valea fluviului Duero.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.