Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Cămătărie și morală în Veneția lumii vechi și noi

Cămătărie și morală în Veneția lumii vechi și noi

Vrând, parcă, să sfârșească gâlceava fără sfârșit din TNB, directorul Ion Caramitru ne propune în deschiderea stagiunii din această toamnă un spectacol-eveniment în viziunea unui cunoscut regizor de la sud de Dunăre: este vorba de bulgarul Alexander Morfov și de montarea, care a realizat regi capodoperei shakespeariene „Neguțătorul din Veneția”.

Opțiunea lui Ion Caramitru pentru o piesă din repertoriul universal, cât și stilul propunerii scenice a regizorului bulgar – iată doar două motive (între altele) pentru care noua montare de la TNB nu trebuie ratată.

Scrisă în urmă cu cinci veacuri, „Neguțătorul din Veneția” face parte din categoria „comediilor negre” shakespeariene, personajul principal al piesei fiind Bassanio, care și-a pierdut averea și este nevoit să se împrumute pentru a ajunge la inima focoasei venețience Portia (Ada Galeș). Și mai tensionată ne apare, în context, povestea cămătarului evreu Shylock și dorința acestuia de a obține o livră din carnea negustorului venețian Antonio (Richard Bovnoczky).

Fără a căuta, cu obstinație, un arc peste, timp – de fapt alte găselnițe în apropierea patimilor omenești mereu actuale – piesa este străbătută de firul roșu al farselor, amestecul de tragic și comic constituindu-se în semne prevestitoare ale romantismului ce va să vină.

Într-un decor minimalist, aproape rigid, care susține, însă, o distribuție impresionantă, în frunte cu Ion Caramitru (Shylock), pătrund, uneori, ritmuri contemporane, desprinse, parcă din scena festivalului de la San Remo. Uneori, senzația obositoare de prea-plin, sub fuga și tropăitul actorilor dintr-o parte în cealaltă a scenei, țipetele mult prea lungi. Prestațiile actoricești sunt cele care au atras cel mai mult atenția, principalii remarcați fiind Ion Caramitru și Alexandru Potocean (Bassanio).

Pe scurt, un spectacol ispititor, cu inflexiuni dramatice, în care iubirea și morala se prezintă din nou la judecata timpului, de unde ies, din nou, învingătoare.

Neguțătorul din Veneția

de William Shakespeare

Traducere: Dragoș Protopopescu

Regie: Alexander Morfov

Versiune scenică: Alexander Morfov

Ilustrație muzicală: Alexander Morfov

Asistent regie: Patricia Katona

Decor: Gabi Albu

Costume: Liliana Cenean

Asistent costume: Maria Dore

Coregrafie: Inga Krasovska

Light design: Chris Jaeger

Regia tehnică: Silviu Negulete

Data premierei: 20.09.2019

Distribuția:

Ion Caramitru
Richard Bovnoczki
Ada Galeș
Alexandru Potocean
Cosmina Olariu
Silviu Mircescu
Flavia Giurgiu
Ciprian Nicula
Emilian Mârnea
Mihai Calotă
Petre Ancuța
Florin Călbăjos
Mihai Munteniţă
Ștefania Cîrcu
Cristina Simion
Shahbazimoghadam Mohammad Jawad
Dragoş Dumitru
Aurelian Ungurianu
Silviu Negulete

Gabriel Năstase
Ultimele postari ale lui Gabriel Năstase (vezi toate)

    Un comentariu la „Cămătărie și morală în Veneția lumii vechi și noi”

    1. Pingback: Stagiunea de toamnă la TNB – Agenda Cultura

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.