Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

„Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii
Regia: Radu Jude
Produs de: 4 Proof Films, Paul Thiltges Distributions, Les Films d'ici, Kinorama, microFILM
Scenariu: Radu Jude
Imagine: Marius Panduru
Costume: Radu Jude
Distribuția: Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Nina Hoss, Dorina Lazăr, Katia Pascariu

Muncă, extenuare fizică, epuizare nervoasă, diverse tipuri de defulare. Un trafic infernal și o testare la limită a frustrărilor și a rezervelor de empatie.

Film nominalizat de Andrei Gorzo: 
„Este unul dintre marile filme – nu doar românești – ale epocii noastre. Radu Jude realizează multe lucruri în același timp. Printre ele se numără un pamflet anticapitalist și un tablou apocaliptic al Bucureștiului contemporan – văzut dintr-o perspectivă de șofer.”

Film nominalizat de Ionuț Mareș: 
„De departe cel mai bun film românesc lansat în cinematografe în 2023. Un film ambițios formal şi care e deopotrivă amuzant și tulburător prin subiectul său care ne priveşte pe toţi. Un rol greu de uitat făcut de Ilinca Manolache, actrița anului trecut în România.”

Film nominalizat de Victor Morozov: 
„Cu siguranță filmul anului în România (și poate nu doar în România), și unul care va rămâne în istorie, pentru a parafraza un alt titlu de Radu Jude, drept moment forte al acestui artizan al tuturor imaginilor declasate. Folosesc termenul „imagine” în dublu sens – întâi, ca micro-unitate vizuală care definește mediul cinemaului; și-apoi, ca reprezentare. Or, meritul acestui film este că are lucruri de spus despre ambele accepțiuni: nu doar că forțează imaginile cinematografice pe peliculă să intre în contact cu „suratele” lor sărace, urâte, kitschoase – de la TikTok la publicitate –, dar ne și oferă, în același timp, un tratat despre cum se poate reflecta ființa turbată a Bucureștiului în regimul socio-politic actual. Acum, când orice căutare radicală amenință să devină trend cu mare rapiditate, rămâne de văzut cât de departe va putea merge Jude în acest periplu pe urmele a tot ce e desconsiderat în artă, înainte de a fi „recuperat” cu totul de piața culturală.”

„Radu m-a ales pe mine pentru acest rol, pentru că eu am personalitatea mea, energia mea, felul meu de a fi, iar ele toate au fost integrate în film tocmai din dorința ca acest personaj să nu fie departe de mine.” (Ilinca Manolache)

„Mesajul principal pe care încerc să-l transmit spectatorilor și prin această producție este că, date fiind numeroasele puncte nevralgice din societatea românească actuală, ei trebuie să gândească, în măsura posibilului, cu mintea lor.” (Radu Jude)

Premiul Gopo pentru Cel mai bun scenariu – Radu Jude
Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță în rol principal – Ilinca Manolache
Premiul Radio România Cultural
Nominalizare la Premiul Gopo pentru Cel mai bun film de lungmetraj
Nominalizare la Premiul Gopo pentru Ce mai bună regie – Radu Jude
Nominalizare la Premiul Gopo pentru Cele mai bune costume
Nominalizare la Premiul Gopo pentru Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură
Nominalizare la Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță în rol secundar – Dorina Lazăr
Nominalizare la Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor în rol secundar – Șerban Pavlu

Ilinca Manolache despre „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”

Radu Jude despre „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”

Revista Cultura realizează un catalog anual al celor mai importante momente care definesc tendințele în arta și gândirea românească. Pentru acestă primă ediție, selecția s-a bazat pe nominalizări făcute de critici și jurnaliști culturali și pe opțiunile redacției.
Sursele imaginilor și fragmentelor de text folosite aparțin autorilor și difuzorilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.