Autor: VALENTIN PROTOPOPESCU
Apărut în nr. 527

Internetul este noua agora. Pe forumuri şi bloguri discuţiile şi polemicile amintesc de disputele din piaţa elină a ideilor. Sau a sudălmilor? Ce contează, măcar pe Net gândul şi expresia sunt încă libere. Ce va fi după încă nu ştim. Însă cum au fost reflectate în comunitatea internaută meciul dintre Hănescu şi Brands din 2010, de la Wimbledon, şi povestea sa?
Iată câteva reacţii ale unor bloggeri şi forumişti occidentali. Cele mai semnificative mi s-au părut acelea din registrul jurnalului francez l’Equipe. Ca şi publicul de la Roland Garros, forumiştii galici le dau clasă britanicilor. Fair-play-ul, cunoaşterea tenisului şi performanţele pe teren s-au mutat de multă vreme peste Mânecă. Să citim, aşadar:
nemiah le 26 juin à 13:16
Incroyable Hanescu n’est jamais ainsi Il y a peut-être eu des insultes vis-à-vis de lui ou de sa nationalité car jamais il ne s’est comporté de la sorte Il y a des moments où lors d’un match, un joueur entend des moqueries ou insultes et en a marre. Maintenant, cracher n’est pas d’un niveau élevé mais c’est peut-être sa réaction à lui alors que d’autres restent de marbre mais se rongent et ratent ou crient ce qu’ils pensent! Attendons pour savoir de quoi il en retourne.
mcstifler le 26 juin à 13:34
ils ont vu un terrain avec de l’herbe et des lignes blanches ils ont cru que c’etait un terrain de foot

centpourcentobjectif le 26 juin à 17:52
Et les supporters qui insultent ils ont quoi? le droit de recommencer? Mais ça n’excuse pas l’attitude d’hanescu

JulianneM le 26 juin à 19:24
Pkoi a t-il craché sur ces spectateurs? il l’a pas fait volontairement.
Son attitude est propre à tout être humain, il a du se faire insulter ou autre et il l’a répondu de cette manière, sans de sang froid et sans réfléchir. Je n’excuse pas mais je blâme en premier ceux qui l’ont provoqué.

merlus 56100 le 26 juin à 19:17
Il est ou le manque de combativité dans le fait de cracher vers le public?
S’il est sanctionné pour avoir abandonné, c’est ridicule car il le font tous un jour ou un autre comme la plupart des membres du top 10 qui déclarent forfait avant Bercy.
Sinon bien d’accord avec 100% objectif, les supporteurs qui insultent devraient etre exclus du stade immédiatement

Gicanul le 27 juin à 10:48
Bravo Victor! Superbe réaction!
Il n’a pas arrêté de se faire insulter et traîter de tsigane. Et a rendu dignement la monnaie de leur pièce à ceux qui devraient être exclus des stades.
Vox populi s-a exprimat. Opinii diferite, dar cu o viziune asupra adevărului destul de coerentă. Putem bănui măcar o umbră de obiectivitate în reacţiile celor care au văzut meciul de la Wimbledon şi au găsit cu cale să se exprime pe Net.
Ca naţie, suntem destul de departe de orice standarde de civilizaţie. Ca indivizi, prin excepţie, putem fi normali. Tenismanul român Victor Hănescu este în mod cert o excepţie în sensul normalităţii. Îl cunosc binişor, îl urmăresc atent din 2005, de când a renăscut interesul meu pentru tenis. De-a lungul anilor am făcut opt interviuri cu Victor, l-am văzut jucând de zeci de ori, am citit cu atenţie toate comentariile din presă, româneşti, franţuzeşti (l’Equipe), oficiale (ATP), spanioleşti (Marca), italieneşti (Gazzeta dello Sport), americane (Tennis Magazine). L-am urmărit jucând şi la Bucureşti, şi la Sibiu, şi la Roland Garros, şi la Roma. Niciodată (dar niciodată) Hănescu n-a dat dovadă de vreun gest lipsit de fair-play. Dimpotrivă, dacă i-aş putea reproşa ceva, este tocmai lipsa lui de agresivitate, de „răutate“ pe teren. La Roland Garros, în 2008, când, datorită greşelii operatorului din studioul bucureştean, am ratat înregistrarea interviului telefonic abia realizat, Victor a avut răbdare, refăcând dialogul, deşi nu era într-o stare psihică prea bună, căci pierduse. În 2005, croatul Ivan Ljubicici spunea, înaintea partidei sale din Cupa Davis de la Split contra românului, că Hane e un copil bun. Da, chiar asta e, un tip introvertit, politicos şi cuminte. Dacă s-a purtat ca un golan (ceea ce e regretabil, însă trebuie spus că a plătit scump, ca bani şi imagine), înseamnă că a fost adus la limita suportabilităţii.
Pentru situaţii de genul ăsta există arbitrii. Cei normali, desigur. Caricatura aceea de arbitru, infamul acela de britanic, mister Kim Craven, nu e la primul conflict cu jucătorii. În 2000 a fost înjurat şi de sud-africanul Wayne Ferreira, iar în anii trecuţi, în cadrul circuitului de old boys, a intrat în gura lui Big Mac McEnroe. Tot la Wimbledon au existat şi cazuri încă mai penale decât acesta, pe care se bate atâta monedă din partea pudibonzilor mioritici. De pildă, în 1995, turbulentul american Jeff Tarango a intrat în conflict pe motiv de decizii greşite repetate cu arbitrul francez Bruno Rebeuh. Publicul londonez, la fel de „delicat“ ca şi cel de azi, l-a fluierat, iar yankeul, furios, a urlat către spectatori cerând tăcere. I-a înjurat pe englezi, a abandonat meciul şi a părăsit terenul gata să fie linşat. Soţia americanului, pe nume Benedicte, l-a aşteptat pe arbitru să iasă de pe teren, apoi l-a pălmuit. Evident, Tarango a primit o amendă usturătoare, de 30.000 de lire sterline, plus suspendarea la ediţia următoare a Wimbledon-ului. Anul acesta, la turneul de la Nisa, spaniolul Verdasco a intrat şi el în colimatorul publicului. Fluierat de francezi, Fernando i-a înjurat pe unii spectatori şi a fost sancţionat de ATP cu amendă. Să-i mai invoc pe Năstase şi McEnroe?
Prin urmare a se lăsa mai moale cu presupusa golănie a lui Victor. Ca Hănescu să scuipe şi să înjure trebuie că a fost jignit profund de acei troglodiţi britanici şi germani. Mâncătorii de varză i-au strigat: Ich hoffe deine Mutter stirbt! Pe româneşte: să moară maică-ta! Evident, nu caut să scuz comportamentul nesportiv al lui Hănescu, ci doar să-l explic. Pentru că e fără precedent. Mai trist este că astfel a mai murit un mit: cel al fair-play-ului englezesc, în catedrala tenisului. Wimbledon-ul s-a transformat într-un simplu maidan, unde iarba a fost înlocuită cu pământ crăpat, locul în care golanii occidentali se simt ca după blocuri. Şi asta cu concursul larg al organizatorilor. Oficialii (alţii decât cei de la ATP) n-au oferit nici un comentariu după verdict. Nici o sancţiune pentru arbitru, pentru supervizor. Nimic. Au mers pe burtă. Iar mister Craven, care a refuzat să dea mâna cu un jucător de tenis, în speţă cu Victor, când acesta îi întinsese mâna, e la fel de derbedeu ca şi tenismanul. Poate chiar mai rău, pentru că el l-a provocat pe Hane, şi nu invers. Dar asta e. Miturile mor pe zi ce trece. Adio, Wimbledon!
P.S.1 Apropo: şi tenismanul francez Arnaud Clément s-a revoltat la adresa organizatorilor, căci aceştia nu au ţinut seama de epuizarea colegului său Nicolas Mahut, programând meciul lor de dublu la câteva ceasuri după maratonul de pe terenul 18 dintre Isner si Mahut. Normal, doar francezii înfruntau un cuplu britanic… care a şi câştigat, profitând de anestezierea fizică a galului!
P.S.2 Iată şi comunicatul remis presei de către Victor Hănescu după ce a fost amendat ca urmare a incidentului de la Wimbledon: „Vreau să-mi cer scuze fanilor, celor de la AELTC (All England Lawn Tennis Club) şi tuturor, pentru comportamentul meu de la finalul partidei cu Daniel Brands. Erau oameni în public care m-au insultat de când a început meciul. Câştigam, aveam avantaj, dar din păcate nu am putut să rezolv partida. Apoi m-am accidentat în setul patru şi mi-am pierdut controlul în al cincilea, când am auzit cum mă înjura cineva din public. Nu trebuia să reacţionez aşa, dar sunt om şi am greşit“. No comment.