Politia turca a dispersat saptamâna trecuta, din piata Taksim din Istanbul, o manifestatie impotriva unei legi controversate care sporeste controlul pe Internet. Legea a fost votata de Parlamentul turc la initiativa puterii islamo-conservatoare si a fost aparata de premierul Recep Tayyip Erdogan. Peste 2.000 de persoane s-au reunit in imprejurimile pietei strigând „Nu va atingeti de Internetul meu“. Politia antirevolta, care a blocat accesul in piata, a folosit grenade lacrimogene si tunuri cu apa pentru a respinge multimea. Legea permite autoritatii guvernamentale a telecomunicatiilor sa blocheze, fara vreo decizie din partea justitiei, orice site de Internet care contine informatii care aduc „atingere vietii private“ sau sunt considerate „discriminatorii sau insultatoare“. In România, lucrurile au fost mai simple: la manifestatia anti-ACTA de anul trecut, la care pe Facebook isi anuntasera participarea câteva zeci de mii de bucuresteni, politia nu a avut de ce sa-si bata capul. Cele câteva sute de persoane care s-au perindat prin Piata Universitatii la marea manifestatie pentru libertatea Internetului au plecat repede la un vin fiert sau direct acasa – din cauza frigului, sustin pâna in ziua de azi optimistii. Totusi, ca prin minune, nici prevederile ACTA, nici Legea Big Brother nu au reusit sa treaca prin Parlamentul Românesc.
Bing si cenzura pe Internet: scopul scuza mijloacele?
Motorul de cautare al Microsoft, Bing, se pare ca cenzureaza cautarile in chineza privind informatiile sensibile pentru puterea comunista nu numai in China, ci si in restul lumii. Printre termenii cenzurati de Bing figureaza cei referitori la Liu Xiaobo – disidentul laureat al Premiului Nobel pentru Pace detinut in China – la Dalai Lama si la reprimarea miscarii din Tiananmen din 1989, conform site-ului Greatfire.org. Teste realizate de AFP au confirmat informatiile publicate de site. Astfel, o cautare despre Liu Xiaobo in chineza pe Bing trimite in principal la site-uri guvernamentale chineze sau la protestele oficiale vizând Premiul Nobel acordat acestuia. Mai mult, aceste informatii sunt cenzurate, se pare, pe toate pietele pe care Bing opereaza in lume. Lansat in iunie 2009 in Statele Unite, Bing a reprezentat incercarea Microsoft de a „musca“ din piata dominata de Google. Si, in ultima vreme, aceasta incercare s-a dovedit una de succes. La sfârsitul lui 2013, Google conducea in batalia motoarelor de cautare cu 66% din cota de piata, insa Bing ajunsese deja la 18%, venind puternic din urma. Compromisurile cu guvernul comunist al celei mai populate tari de pe mapamond au, se pare, avantajele lor incontestabile.
177.147 de noduri la cravata
Cercetatorii suedezi au descoperit ca exista 177.147 moduri de a face un nod la cravata. Studiul a fost realizat dupa ce acestia au observat ca felul in care isi aranja cravata unul dintre personajele negative din filmul „The Matrix Reloaded“ nu fusese integrat in nicio cercetare anterioara.
Matematicianul Mikael Vejdemo-Johansson, de la KTH Royal Institute of Technology din Stockholm, Suedia, a urmarit o serie de filmulete de pe YouTube in care utilizatorii incercau sa copieze nodul lui The Merovingian – unul dintre personajele negative din „The Matrix Reloaded“ – si si-a dat seama ca „nodul merovingian“ nu era inclus in nici un alt studiu realizat pe acest subiect.
Alaturi de alti trei matematicieni, Mikael Vejdemo-Johansson a creat o formula pentru elaborarea unor noduri de cravata folosind doar trei simboluri: W, T si U. Cercetatorii au schimbat o regula esentiala, impunând o noua limita a miscarilor care pot fi facute pâna când cravata sa devina ridicol de scurta. Echipa de matematicieni a stabilit un numar maxim de 11 miscari si a ajuns la concluzia ca exista 177.147 de moduri in care poate fi realizat un nod la cravata.
Pe de alta parte, ar fi interesant câti dintre barbatii planetei nu sunt in stare sa isi faca un nod la cravata folosind fie si una dintre cele 177.147 de metode. Poate si pentru simplul motiv ca nu poarta niciodata cravata.