Sari la conținut

Pisica alba, oaia neagra: „Glück“

Autor: CATALIN OLARU
Apărut în nr. 400

Cel mai recent film al cineastei germane Doris Dörrie (cunoscuta pentru „Cherry Blossoms“, 2010) se deschide cu o lunga succesiune de scene in ralanti. Irina (Alba Rohrwacher) alearga fericita intr-un lan de mac. Irina se duce cu parintii ei la rau. Irina se scalda, in timp ce parintii ei o stropesc, cu voiosie mare. Satul Irinei e tihnit, cu oi, cu berze, cu oameni care traiesc in buna intelegere. Asta pana cand vin Soldatii. In satul din Tara balcanica nenumita, un spatiu inspirat de cinema-ul lui Emir Kusturica si invocat de fiecare data cand e nevoie de un spatiu plin de patos si spiritualitate, dar care nu e cazul sa fie prea clar localizat, Raul se ascunde dupa o uniforma. Pe muzica tanguitoare de vioara si pian, parintii Irinei sunt ucisi, iar Irina e siluita. Nevoita sa o ia de la inceput, Irina ia calea Berlinului, catre care porneste pe jos, prin padure. Acolo da peste un cerb, ceea ce pare sa fie de bun augur, pentru ca scapam de ralanti.
La Berlin, televiziunile par a fi foarte interesate de razboiul din Tara in care inca se mai practica transhumanta. Cand vede stiri care ii aduc aminte de satul ei, Irina plange si ofteaza cu alean, filmata in prim-plan, pentru ca si noi sa suferim odata cu ea. In momentele de restriste, nu e o surpriza ca eroina se duce intr-o biserica ortodoxa, unde se roaga lui Dumnezeu (care pare sa o asculte, caci i-l scoate in cale pe Kalle/ Vinzenz Kiefer). Prima imbratisare dintre cei doi e marcata cum se cuvine, cu un travelling circular. De fapt, cam toate momentele ce se vor a fi importante sunt marcate cum se cuvine, unde acest „cum se cuvine“ inseamna, conform instructiunilor din manualele al caror titlu incepe cu „Cum sa…“, Cum ilustram sonor scena in care Irina cumpara o lopata, pentru a-l ajuta pe Kalle sa-si ingroape cainele? Cu danganitul unui clopot de biserica. Dar cu plimbarea protagonistei prin oras, dupa ce unul dintre clientii ei i-a murit in pat, ce facem? Se adauga in postproductie sirena unei masini de politie s.a.m.d.
La final, ne intoarcem in lanul de maci, iar refrenul, cantat chiar de Rohrwacher si Kiefer, ne ofera un rezumat al filmului („I’ll chop a man in two for you“), ca pentru a ne ajuta sa retinem informatiile mai importante.
Cartile in pupitru, scoateti o foaie de hartie si scrieti: Lucrare de control.