În absenţa unei intenţii comerciale manifeste a galeriilor
Fie concentrată pe vânzările în expoziţii şi târguri internaţionale, fie respingând sau doar ignorând publicitatea din jurul tranzacţionării unei lucrări sau a unui artist, piaţa primară de artă de la Bucureşti pare să-şi cedeze locul celei secundare. Singură, AnnArt Gallery şi-a anunţat recent o statistică a vânzărilor din portofoliu. În rest, galeriile continuă să pară muzee, neatinse de vreo finalitate comercială, condiţii în care casele de licitaţii îşi consolidează poziţiile de principali dealer-i ai artiştilor contemporani.
Andrei Gamarţ, A Field in Memory, ulei pe pânză, 124 × 140 cm, estimare: 4.000 – 5.500 de euro
(c) artmark.ro
La Grimberg, au fost propuse, succesiv, de-a lungul mai multor şedinţe, lucrări datate 2013 sau 2014 şi semnate de artişti contemporani ca Flavia Pitiş, Gabriela Culic, Ana Asavei, Francisc Chiuariu, Florica Prevenda. La Artmark, în licitaţia „Postwar and Contemporary“, lucrări expuse recent la galeriile Anaid Art, Zorzini sau AnnArt s-au bucurat de stabilirea unor preţuri estimative sau de confirmarea acestora prin adjudecare.
Ambianţa sincronistă
Arta contemporană rămâne cea în vogă printre preferinţele colecţionarilor din piaţa internaţională. Recent, ARTnews a publicat a douãzeci şi patra ediţie a topului celor mai importanţi două sute de colecţionari din întreaga lume şi, în clasament, peste treizeci de poziţii aparţin unor colecţionari debutanţi sau recurenţi. Potrivit artdaily.com, în topul de anul acesta se află nume puternice din lumea modei precum Miuccia Prada şi Maurice Marciano, mogulul Charles Saatchi, moştenitorii Florence şi Daniel Guerlain, mogulii media şi sponsorii MoMa, Patricia Phelps de Cisneros şi Gustavo A. Cisneros, proprietarii unor importante edituri, precum Benedikt Taschen şi Thomas Shao, şi artistul Damien Hirst. Per total, în achiziţiile celor nominalizaţi în top, operele vechilor maeştri, arta postbelică, cea abstractă, impresionismul şi postimpresionismul au fost devansate de arta contemporană.
Designul statistic
Gheorghe Fikl, artist din Timişoara, născut în 1968, a expus cu două luni în urmă la târgul Art Safari. La Artmark, pe 10 iulie, semnătura sa a înregistrat un record prin adjudecarea cu 6.000 de euro a uleiului pe pânză „Shrine“ (306 × 183,5 cm). Laura Covaci, pictoriţă născută în 1964 şi stabilită mai multă vreme în afara ţării, a avut o serie de expoziţii în ultimii doi ani la Bucureşti. Semnătura sa a obţinut o adjudecare la 3.500 de euro a lucrării datate 2014, „Cruel Fantasy“, un acrilic fluorescent pe pânză expus în ultimele două luni la AnnArt Gallery. Andrei Gamarţ, plastician născut în 1980, a expus consistent la Zorzini Gallery. „A Field in Memory“, un ulei pe pânză din recentul solo-show „This Garden Was Enchanted“ de la Zorzini a fost propus cu o valoare estimativă de 4.000 – 5.500 de euro, fără însă a fi fost adjudecat în sesiunea respectivă. Alexandru Rădvan (expus anul trecut la Anaid Art), Cosmin Paulescu (promovat recent de Atelier 030202), Florica Prevenda (cu o lucrare mult anterioară celor expuse acum) sau Constantin Pacea sunt alte nume prezente aproape simultan pe simezele galeriilor şi în sesiunile caselor de licitaţii.