Sari la conținut
Autor: ALFRED BULAI
Apărut în nr. 249
2009-11-12

La ce sunt buni viruşii

  Acum trei ani am fost loviti de nenorocire. Gripa aviara a tabarât asupra tarii si a omorât sute de mii de pasari nevinovate, a infricosat populatia, a isterizat presa si a consacrat politicieni. Crizele de acest gen sunt utile politicienilor, mai ales atunci când tara fierbe si are diverse alte probleme, in general mult mai grave.
  Imi aduc aminte, parca ar fi fost ieri, de omuletii in costume albe, de politistii care pazeau porumbeii morti de pe sosea, de stropitorile cu „apa sfintita” care impânzisera drumurile tarii.
  Am reusit atunci sa omorâm animalele multor oameni, sa innebunim populatia si, evident, sa cream subiecte apetisante pentru dezbaterea politica. Imi aduc aminte ca presedintele a venit atunci peste Guvern fara nicio invitatie, l-a facut albie de porci pe ministrul Agriculturii, adica pe unul din sefii de astazi ai campaniei electorale a domniei sale, pe domnul Flutur. De fapt, a tras de urechi pe toata lumea, inclusiv pe fostul premier, care era, totusi, obisnuit cu luptele cu Traian Basescu.
  In timpul acelui spectacol politic si mediatic s-au facut mari afaceri cu apa aia sfintita, cu vaccinul minune Tamiflu, care nu a mai fost prea mult folosit in final, cu importul de pasari si cu multe altele.
  Am scris si pe atunci si am incercat sa fac parte din categoria restrânsa a celor care incercau sa arate ca marele pericol semana mai degraba cu o spaima milenarista, ca aceasta era, de fapt, un produs al oamenilor, in nici un caz al pasarilor. Altfel spus, spaima era creata artificial pentru o problema care exista undeva, este drept, dar care nu era in nici un caz atât de spectaculoasa pe cât se dorea sa para. Marea gripa aviara a trecut fara sa ne lipseasca de pasari, altele decât cele omorâte de noi si fara sa decimeze populatia. Ar fi trecut chiar neobservata, daca nu ar fi fost zecile de mii de pasari sacrificate aiurea de catre autoritati.
  De ceva vreme, cam de când a inceput criza economica internationala, a aparut un nou tip de amenintare suprema a unui nou dusman micut, aproape invizibil, dar cu o putere fantastica. Un nou virus gripal, si el etichetat cu tot felul de litere si cifre, dar de data asta nu mai este vorba de pasari, ci de porci.
  Virusul gripei porcine ni s-a prezentat de la bun inceput ca fiind mai amenintator decât precedentul. El taie in carne vie, distruge tot ce intâlneste, invadeaza intreaga planeta cu o rapiditate fantastica. Se raspândeste, altfel spus, cam la fel ca si criza economica. Mai mult, aproape in acelasi timp si in aceleasi spatii. La prima vedere imi pare ca porcii s-au imbolnavit din cauza crizei si de la ei si oamenii.
  Este interesant cum peste noapte se vorbeste de pandemii, de cangrene care nu mai pot fi stapânite, de pericole fata de care nu suntem pregatiti si care devin mai importante decât toate celelalte probleme ale noastre. Zilele trecute un oficial de la noi a spus chiar ca ar trebui sa ne asteptam cam la sase mii de morti.
  La fel de interesant este si faptul ca toti acesti virusi au nume comune, care sunt familiare, se vorbeste de gripa si cine nu stie sau nu a avut o gripa? Ca sa nu mai vorbim ca absolut toti stim cum arata animalele din curtea noastra. Din acest motiv ce boala ar putea fi mai usor de inteles decât o gripa porcina?
  Din nou, insa, se iau masuri care mai umplu buzunarele unora, din nou in agenda noastra apare un pericol dat de mama natura, care pune pe locul doi multe din problemele noastre de zi cu zi.
  Nu cred ca este vorba de o conspiratie, sunt sigur ca exista virusi gripali, asa cum probabil ca exista dintotdeauna, si sunt la fel de convins ca acestia sufera mutatii si se tot diversifica. Cred, insa, ca este vorba de multe sute de milioane de ani de evolutii neincetate in care noi si stramosii nostri am convietuit cu tot felul de virusi, care permanent au facut victime.
  Gripa, fie ea si porcina, este totusi o gripa care este la fel de periculoasa ca multe alte boli, iar virusii in cauza sunt periculosi ca toti ceilalti virusi. Unii virusi sunt mai puternici decât altii, asa cum unele organisme sunt mai slabe decât altele. Virusii produc si victime, la fel cum produc si multe alte lucruri din universul nostru: masinile, tigarile, alimentele, aerul si apa poluate si vai câte mai sunt!
  Alimentele produse industrial pe baza a tot felul de chimicale, tigarile sau apa si aerul poluate sunt agenti ai bolilor noastre, care macina mii de oameni zilnic, adica intr-o singura zi cu mai mult decât ni se sugereaza ca ar putea sa o faca intreaga pandemie. Sunt convins ca excesul de zahar din Coca Cola sau din alte bauturi racoritoare omoara pe termen lung mult mai multi oameni decât virusul porcin. Cred ca si sfântul porc, fara nicio gripa, doar pentru ca are multe grasimi, ii cam dovedeste pe cei care il consuma in exces.
  Partea cea mai neplacuta este ca exista oameni care au inceput sa poarte masti pe fata, care se imbuiba cu medicamente, care de care mai scumpe, care au inceput sa colinde spitalele in cautarea disperata a dovezii ca au gripa, dar nu porcina.
  Nu prea stiu totusi cum am putea real sa ne dam seama ca avem gripa porcina si nu una obisnuita, mai ales când majoritatea românilor nu merg la doctor pentru boli mai grave decât gripa.
  O exista un adevarat pericol medical in legatura cu noul virus. O fi micutul virus mai al naibii decât fratii sai. Eu sunt convins totusi ca va trece pâna la urma destul de discret, ca alte gripe ale ultimelor decenii, lasând si câtiva oameni bolnavi, dar si câtiva mult mai bogati.
  Oamenii spun adesea ca o gripa netratata trece doar dupa sapte zile, fata de una tratata care trece intr-o saptamâna. Esential este ca in alea sapte zile devii mai putin preocupat de alte probleme. Dar daca esti suficient de speriat poti sa uiti de toate celelalte probleme cu multe saptamâni inaintea teoreticelor sapte zile. Uite cum, in acest fel, mai uitam de criza, de necazurile zilnice, de nebunia din politica româneasca.
  Vedeti ca pâna si virusii sunt buni la ceva!