Sari la conținut

In Europa: valul da, valul ba…

Autor: Dumitru Radu Popa
Apărut în nr. 440

O femeie musulmana trebuie sa-si ridice valul de pe fata pentru a face o depozitie intr-o curte de justitie, dar poate sa-l poarte in timpul oricaror alte perioade ale procesului juridic. Aceasta a fost decizia solomonica emisa de un judecator englez care a stabilit astfel un important precedent pentru felul in care se poate aborda o chestiune delicata si controversata la nivelul natiunii celei mai multi-etnice din Europa. In genere mult mai toleranta decât alte tari de pe continent, Marea Britanie indica, in acest fel, o solutie intermediara intre interzicerea totala a valului si relativismul absolut, cu o alegere impregnata de dorinta de a proteja atât statul de drept cât si libertatea religioasa.
Pronuntat in fata tribunalului londonez din Blackfriars (faimos, daca nu pentru altceva, macar pentru faptul ca e aproape de podul acelor jumatate mafioti, jumatate masoni, „frati negri“, unde s-a gasit spânzurat, in 1982, Roberto Calvi, supranumit „Bancherul lui Dumnezeu“), compromisul, atent arhitecturat de catre judecatorul Peter Murphy, priveste o femeie musulmana identificata public deocamdata doar ca „D“, o musulmana britanica in vârsta de douazeci si doi de ani, cu domiciliul in Londra, inculpata pentru intimidarea unui martor intr-un alt proces. Avocatul ei a atras atentia magistratului ca, pe baza religiei Islamului, femeia nu-si poate arata fata in public, fapt pentru care cere permisiunea sa poarte un niqab, valul care lasa descoperiti numai ochii (spre deosebire de burqa, piesa care ii acopera si pe ei) pe toata durata proceslui. Judecatorul a obiectat aratând ca a vedea fata inculpatului pe durata depozitiei este un factor important in aprecierea credibilitatii. Dar, in acelasi timp, s-a aratat favorabil respectului cât mai adecvat al oricarei manifestari de credinta religioasa…
In consecinta, cum se poate armoniza Articolul 9 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului (relativ la respectul si libertatea religiei) cu interesul public de a desfasura un proces in conformitate cu statul de drept? Judecatorul a decis ca femeia trebuie sa-si arate fata judecatorului, avocatilor acuzarii si celor ai apararii, ca si juratilor, atunci când este interogata si raspunde, dar va putea sa poarte niqabul pentru toate celelalte faze ale procesului. Intre altele, el a interzis desenatorilor care fac portretele inculpatilor pentru presa (in Marea Britanie fotografii si camerele de televiziune sunt interzise in aula) sa faca portetul femeii cu fata neacoperita de val. Acelasi judecator, Peter Murphy, mai emisese o decizie solomonica doar cu doua zile inainte. Problema, de acea data, era cum sa fie identificata inculpata? Solutia: o femeie politist ii va verifica identitatea (cu valul scos) intr-o incapere alaturata si apoi va jura in aula ca femeia cu val care compare in proces este intr-adevar inculpata…
Pare complicat? Pai chiar asa si este, dar era multiculturalismului cere, in atâtea rânduri, solutii neobisnuit de complexe. Tabloidele reprezentând dreapta xenofoba sarbatoresc ca pe un triumf faptul ca exista obligatia de a nu purta niqabul in timpul unei depozitii si ar vrea chiar mai mult. „The Sun“ cere ca valul sa fie interzis nu numai in procese, dar si in scoli, in spitale, pe aeroporturi si in banci. Chiar si fostul ministru de Externe, laburistul Jack Straw, cere emiterea unor norme mai severe in ceea ce priveste purtarea de niqab si burqa. Pe de alta parte, The Muslim Council of Britain, care reprezinta mai bine de doua milioane de musulmani britanici, ar dori mai degraba o dezbatere nationala deschisa asupra acestui subiect, fara extremisme si isterie. Problema aceasta divide, intr-un fel, chiar si guvernul. Premierul conservator David Cameron ar interzice valul in scolile frecventate de fiicele sale, in vreme ce vice-premierul liberal-democrat Nick Clegg se opune ideii de „a spune sau a impune lumii cum trebuie sa se imbrace“. Comenteaza, pe buna dreptate, un ziarist de la „Times“: „O fi valul, la o adica, o bariera anti-britanica, dar atunci si interzicerea lui ar fi una, in aceeasi masura!“
Valul in Europa
Dupa cele mai recente statistici, la ora actuala traiesc in Europa 52 de milioane de musulmani. Iata care sunt regulile in privinta valului in cele mai importante tari din vestul Europei.
Belgia
Din 2011 este in vigoare legea care interzice orice element de imbracaminte (inclusiv valul) care sa ascunda identitatea unei persoane in toate locurile publice.
Marea Britanie
Nu exista nici o lege care sa interzica valul, dar scolile pot opta pentru propriul lor cod de imbracaminte obligatoriu.
Germania
Regulile privind valul islamic sunt dictate la nivelul land-urilor, si nu de catre guvernul federal. Sapte guverne l-au interzis pentru toate cadrele didactice din scolile publice.
Spania
Nu exista oficial nici o prevedere impotriva valului. In 2009, câteva eleve care nu fusesera acceptate in scoli din Girona si Ceuta pentru ca purtau valul au fost reintegrate la interventia autoritatilor.
Franta
O lege din 2010 interzice valul integral. Cine violeaza legea e sanctionat cu o amenda de 150 de euro si obligat sa ia cursuri de „cetatenie“. Pentru oricine constrânge o femeie sa poarte valul amenda este de 30 de mii de euro.
Italia
O lege din 1975 interzice, din ratiuni de ordine publica, acoperirea fetei „fara motive justificate“. Dar legitimitatea valului islamic a fost stabilita de catre Consiliul de Stat care, in aceasta circumstanta, recunoaste ratiunea religioasa.
Olanda
Mai multe guverne au anuntat interzicerea valului islamic, dar pâna acum nici o lege nu a fost promulgata in aceasta privinta.