Sari la conținut

Ilinca Dumitrescu, arta de a interpreta un vis

Autor: DAN MIRCEA CIPARIU
Apărut în nr. 387

La 29 august 2012, Biblioteca Centrala Universitara „Carol I“ din Bucuresti, Uniunea Criticilor, Redactorilor si Realizatorilor Muzicali „Mihail Jora“ si Asociatia Euro CulturArt au sarbatorit-o pe marea pianista Ilinca Dumitrescu,
la cei saizeci de ani de viata creatoare. Premiul de Excelenta ce i se ofera cu acest prilej doamnei Ilinca Dumitrescu e o lucrare semnata de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Fotografii unicat, un documentar realizat la Palatul Peles, partituri si carti cu autograf din partea unor muzicieni si compozitori celebri, rememorari ale unor timpuri în care pianul era un mediator între poezie si
transcendent, toate acestea sunt atinse de vitalitatea si
rafinamentul Ilincai Dumitrescu.

Detinatoare a celor mai importante premii în tara sa natala (Premiul Academiei Române – 1995, Premiul Institutului Cultural Român – 2003 „pentru promovarea muzicii românesti în lume“), dar si a multor distinctii internationale (printre care „Commendatore dell’ Ordine della Stella della Solidarietà Italiana“, distinctie conferita de catre Presedintele Republicii Italiene), Ilinca Dumitrescu este un artist complet, cu o discografie semnificativa, în România si S.U.A. Amintesc, la o repede ochire, lucrari de Scarlatti (cele 14 Sonate au fost considerate, în 1986, de catre „International Record Critics Award“, reunit la New York, printre cele mai bune albume ale anului, stând alaturi de cele semnate de Emil Gilels, Radu Lupu, Murray Perahia, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici, Plácido Domingo), Mozart, Beethoven, Schumann, Liszt, Enescu s.a.
A concertat în orase din cinci continente, patruzeci de tari, treizeci si trei de capitale ale lumii, în importante sali de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea si Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus si Iakov Flier la Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski“ din Moscova, a absolvit în 1978 cu distinctia maxima „Diploma de Merit“. În 1984, primeste Premiul Criticii Muzicale Române pentru ciclul de recitaluri „Decenii contemporane“. În 1998, în urma turneului de concerte, Ministerul Culturii si Educatiei din Bolivia îi confera titlul si diploma de „Oaspete ilustru al culturii boliviene“ („Huésped ilustre de la cultura boliviana“). În anul 2000 primeste premiul revistei „ Actualitatea muzicala“ din Bucuresti pentru activitatea muzicala internationala (Premiul „Meridianele Muzicii“). În 2004 i s-a acordat Ordinul Meritului Cultural în grad de Cavaler.
Activitatea Ilincai Dumitrescu se desfasoara în varii domenii: pe lânga pianista concertista (în 1980 devine solista concertista de stat), este si muzicolog (obtine titlul de Doctor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, cu calificativul maxim „summa cum laude“), pedagog (a predat cursuri de maiestrie în Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaezia), realizator si producator TV (2007-2012 – coordonator al Departamentului muzical din Televiziunea „România de Mâine“ si realizator si producator al emisiunii „Ilinca Dumitrescu si invitatii sai“, emisiune de succes pe care în prezent o realizeaza la nou înfiintata TV H 2.0  din Bucuresti). Între anii 1994-2006 a fost director al Muzeului National „George Enescu“ din Bucuresti.
Repertoriul sau extrem de vast include concerte cu orchestra (marile opusuri din creatia clasica si romantica), piese de recital solo (printre care programe de autor – Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen), muzica de camera, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii românesti clasice si contemporane, dar si a creatiei universale din secolele XX-XXI.
Sarbatorirea de pe 29 august 2012 îmi aminteste, printre multele concerte si evenimente culturale unde am fost invitat, de recitalul pe care Ilinca Dumitrescu l-a sustinut la Ateneul Român, pe 10 decembrie 2008, când se împlineau o suta de ani de la nasterea unuia dintre cei mai importanti compozitori francezi si europeni, Olivier Messiaen. „Îl consider pe Messiaen una dintre marile figuri ale secolului XX, un compozitor original. Si atât de greu e sa mai fii original în scriitura pianistica dupa ce s-au compus atâtea capodopere în literatura pianistica. Messiaen este o voce speciala alaturi de Prokofiev, Bartók, Enescu… Apropo de Enescu, gasesc unele similitudini între principiile armonice ale celor doi, a se vedea piesa „Carillon nocturne“ de Enescu. Acest recital de autor urmeaza celorlalte recitaluri pe care le-am interpretat pe scena Ateneului Român de-a lungul anilor, având programe monografice Scarlati, Mozart, Schumann, Chopin, Prokofiev, Enescu. În Fonoteca de Aur a Societatii Române de Radiodifuziune se afla câteva piese de Messiaen interpretatate de mine. Sper sa fie editate pe un viitor CD cu muzica franceza si româneasca“, îmi marturisea Ilinca Dumitrescu înainte de concertul ei de rasunet.
În ultimii ani, nu am ratat concertele Ilincai Dumitrescu din Bucuresti. Dincolo de tehnica, de mestesugul asumat si lucrat în ore si ore de studiu, m-au atras vitalitatea si poezia interpretarii, mai cu seama a repertoriului romantic. În loja Ateneului, prins între Chopin sau Schumann, calatoream într-un vis de eliberare interioara cu fiecare nota si clapa atinse de Ilinca Dumitrescu. Vis si terapie de sine, concertele Ilincai Dumitrescu ma îndepartau tot mai mult de lumea profana, lumea materiala, lumea unei virtualitati fara duh!
La Multi Ani, Ilinca Dumitrescu!