Sari la conținut

Experiment „Oale si ulcele“

Autor: ***
Apărut în nr. 342

14 septembrie – 16 octombrie 2011, Muzeul National al Taranului Român, Sala Foaier

…arheologie subiectiva… privire compusa… timpul oalelor – timpul sarbatorii… argument pentru o cultura a recipientului…

Decorate subtil, cu trup de femeie, cu straluciri de smalt, înflorate sau umile ca vasele taranesti pentru sarbatoarea mosilor de vara, oalele si ulcelele noastre devin martori tacuti ai trecerii noastre prin lume. Exercitiul nostru imaginar îsi începe drumul cu urme ale unor timpi stravechi, Grecia – Roma – Bizant peste care se asaza cuminti straturile unei culturi vii marcate de gesturile firesti ale taranului olar. Asemenea creatorului, olarul framânta carnea lutului si, cu dragoste si mestesug, scoate la iveala forma perfecta a oalei. Materia vie i se supune si moare în folosul obiectului. Focul arde pielea pamântului, însemnata sau nu, si eternizeaza forma. Urmasi ai lui Adam, facuti din lut de mâinile lui Dumnezeu, ne întoarcem în trupul pamântului si ne prefacem ca si lutul în oale si ulcele.

oale / cani pt. lapte / strachini / blide / farfurii / cancee / cani si ulcele pt. pomana / ulcioare pentru apa si vin / ulcioare de nunta / oale cu manusa /oale pentru grâu / oale pentru otet / ulei / chiupuri / putineie / oale pentru muraturi / oale pentru miere / strecuratori / oale de sarmale / oale de friptura / oalele de acasa

Oale si ulcele este al treilea exercitiu în cadrul unei serii de experimente vizuale care valorifica obiectul aflat în patrimoniul muzeului, obiectul de colectie privata, obiectul anonim si umil, obiectul de acasa pe care proprietarul îl investeste cu valoare si îl transforma în obiect demn de a fi muzeificat.

Structura expozitiei

Expunerea unui instrumentar de materii si semne care sa reconstruiasca fragmentar lumea mestesugului. Folosirea unor medii diverse: fotografie document, xerox, desen, text în dialog cu obiectele din patrimoniu MTR si colectii particulare. Reconstituirea unor contexte: elemente ale spatiului taranesc si urban.

Curator: Lila Passima

Expozitia va ramâne deschisa pâna la 16 octombrie, de marti pâna duminica, între orele 10.00 si 18.00.