Revista Martor Nr. 15 & Troite. Valea Slanicului
Sâmbata, 29 ianuarie, a avut loc o dubla lansare la MTR
Revista Martor Nr. 15
Irina Nicolau stia sa ghiceasca in sertare. Felul in care sertarul ascunde secrete intime (scrisori de amor, facturi neplatite, lenjerie dantelata, retete culinare furate sau mostenite, flori uscate in propriile amintiri etc.) sau, dimpotriva, e menit sa arate (asezarea batistelor sau a maruntisurilor in cutii elegant manufacturate, insirarea nasturilor in siraguri colorate, buzunare de matase pentru ciorapi si pernute de catifea pentru ace etc.) ii spunea ei multe despre om. Pentru revista MARTOR 15, am descoperit texte uitate in sertar si ne-am amintit de Riri.
Troite / Valea Slanicului
75 km de drum, 150 de troite inventariate, o prima arhiva de imagine, 5 mesteri, proprietari de troite si trecatori ne-au ajutat sa ne povestim calatoriile in care am aflat locuri despre care nu se vorbeste si nu se cunoaste prea mult. Tuturor acestora le-am gasit loc de privire si incântare in Troite. Valea Slanicului, o carte care nu e nici ghid de calatorie, nici studiu etnografic arid. Va invitam sa-o descoperiti.
Ambele carti au fost publicate de Editura Martor.
Muzeului National al Taranului Român are, din anul 2007, o editura proprie, Martor. Dar, inca din 1991, editarea unor publicatii intr-un stil propriu, mai aproape de conceptul de carte-obiect, a fost una dintre activitatile prioritare ale muzeului. Sub semnaturile cercetatorilor si muzeografilor nostri au aparut numeroase titluri. Unele editii s-au epuizat rapid, altele pot fi inca gasite la libraria muzeului: carte de specialitate (etnologie si folclor, antropologie, sociologie, muzeologie), publicatii bibliofile in editii limitate, carti-album, reviste, calendare, foi, pliante, mape, afise, agende. Revista anuala de antropologie si muzeologie, Martor, publicatie ajunsa la numarul 15, pune in dezbatere in fiecare numar problemele actuale din domeniu si experimentele noastre muzeografice.