Sari la conținut

Consultant in curiozitate

Autor: CATALIN STURZA
Apărut în nr. 453
2014-01-23

Saizeci la suta dintre cele mai bune meserii din urmatorii zece ani nu s-au inventat înca – ne spune, pe Internet, agentia americana de management cultural Sparks & Honey, într-un clip ajuns viral. „În trecut, carierele erau stabile, liniare si singulare. În vremurile noastre, în care schimbarile provocate de tehnologie se propaga exponential, lucrurile nu mai stau asa. Carierele sunt acum complexe, fragmentate, specializate si în permanenta evolutie. În cele mai multe cazuri, viata noastra profesionala va fi alcatuita dintr-un portofoliu de microcariere.”
Agentia încearca sa contureze douazeci de cariere ale viitorului. Dintre acestea: „Productivity Counselor” (consultant de productivitate) – un specialist care ajuta clientii sa-si îmbunatateasca viata, combinând ergonomia si sanatatea cu managementul timpului si consultanta de cariera; „Corporate Disorganizer” – un expert care dezorganizeaza ierarhiile din corporatii pentru a crea haos organizat, benefic pentru potentialele afaceri emergente;  „Curiosity Tutor” (consultant în curiozitate) – un consultant care ne învata arta descoperirii; „Digital Death Manager” (manager al mortii digitale) – un specialist care gestioneaza sau elimina continutul lasat de cineva pe Internet, dupa moarte; „Digital Detox Therapist” (terapeut specializat în dezintoxicarea digitala) – un consultant care ne ajuta sa ne „rupem” de gadgeturi, creând zone de „imersiune” în viata reala; „Privacy Consultant” (consultant de intimitate) – un expert care ne ajuta sa descoperim punctele vulnerabile în privinta datelor personale, off si online.
Altfel spus, ceea ce piata cere, viitorul va oferi, iar cu cât un domeniu (precum online-ul) devine mai complex, iar temerile (reale sau imaginare) asociate cu el cresc, cu atât acest domeniu va atrage mai puternic „specialisti” care intuiesc ca acolo e o pâine de mâncat. Nu pot, totusi, sa nu recunosc ca sunt curios: oare ce m-ar putea ajuta sa descopar un consultant din acela în curiozitate?