Sari la conținut
Autor: Nicu Ilie
Apărut în nr. 334
2011-07-27

Comentariu literar: Stilistica pachetului de tigari

    Tema: „Fumatul ucide“

    Ok, sa zicem, de fapt am vazut unele cifre („figuri“ in traditie americana) din care rezulta asta. Poate chiar in formularea a-sintactica, fara nicio punctuatie, alba, plata, axiomatica, in care apare pe pachete.
    Numai ca nu scrie acelasi lucru pe cutite sau pe pistoale. Am in bucatarie multe cutite mai eficiente decât tigara si pe niciunul nu scrie. Accidental, am tinut in mâna pistoale, pe niciunul nu scria macar atât: „glontul poate ucide“. Pe legumele modificate genetic nu scrie nici ca ucid, nici ca dauneazã sarcinii si nu scrie nici ca sunt GMF. Adica alimente modificate genetic.
    Nu scrie nici pe carnea MDM ca ar ucide sau macar ar strica potenta. Nu scrie nici pe celebrele E-uri ca ar face una sau alta prin organism si asupra „sperantei de viata“. Nici pe bara vreunei masini: „Atentie soferi si pietoni, asta poate ucide“. Nici pe topoare, nici pe bâtele de baseball rabatabile, nici macar pe drujbe.
    Pâna la urma inteleg, orice societate poate avea propriile politici culturale. „Toporul stie oricine ca poate ucide, la fel si cutitul sau pistolul“. Numai ca si tigara este cunoscuta pentru riscul asupra sanatatii. La fel ca si zaharul, gratarul si colesterolul. La fel, grosso modo, ca si batrânetea.
    Inteleg si ca o societate poate cultiva un „model“ cultural, cum ar fi asta in care fumatul nu e tolerat. Numai ca, oricât m-as concentra, oricâte cautari as da pe google sau pe wiki, nu imi amintesc deloc care a fost data referendumului global in care s-a decis asta.
    Probabil, posibil ca fumatul sa aiba si aceasta calitate, de a scadea memoria. Drept e ca, din „figurile“ vazute de mine, o imbunatateste, dar poate ca de data asta figurile mint…
    Pentru nefumatori, pentru anti-fumatori: e o ironie. (Nicu Ilie)