Sari la conținut

Clipa ca natură moartă. Roman Tolici şi seria „Zece“ la Zorzini Gallery

Autor: CARMEN CORBU
Apărut în nr. 472
2014-06-19

A douazeci şi patra parte dintr-o secundã. Atât înseamnã, la standardele tehnice actuale, subiectul unui tablou semnat Roman Tolici. O fotogramã. În economia expresivitãţii vizuale a artistului, o privire, un gest banal, o circumstanţã cotidianã. Un bãrbat în pãdure, doi tineri fãcându-şi fotografii în excursie, trei bãrbaţi la o şuetã pe nişte lãzi de plastic… şi tot aşa pânã la opt soldaţi într-un pe-loc-repaus, nouã…  Futilitatea unei clipe din imediat plus efortul artistic al transformãrii ei în picturã/tablou/operã de artã dau, dupã egal, o glumã la adresa vechii istorii a artei.

Şi totuşi, pentru a picta un astfel de instantaneu în maniera figurativã în care insistã, artistul foloseşte un arsenal întreg de tehnici tradiţionale ale desenului. Care, la o adicã, l-ar putea îndreptãţi foarte bine sã insereze, ca vechii flamanzi în naturile lor moarte, un text de tipul memento mori sau vanitas.

roman tolici 5 roman tolici 9

Roman Tolici, Five (c) romantolici.ro                                                          Roman Tolici, Nine (c) romantolici.ro

Între materialitatea lucrului lipsã şi lucrul cu materialul clientului
Instantaneul foto transpus minuţios în ulei sau vopsea acrilicã pe pânzã de şevalet câştigã atenţia adeseori prin ceea ce nu este prezent în cadru. Dincolo de circumstanţe, gesturi şi priviri, mai e ceva. Şi, când lucruri importante lipsesc din tablou, Tolici lucreazã cu complicitatea privitorului. Un privitor venit cu experienţa de acasã. În descrierea Adinei Zorzini, curatorul expoziţiei „Lapte. Miere. Sânge“ semnate de Roman Tolici şi găzduite de Palatul Ştirbei, seria „Zece“ este „un grupaj de picturi care fac aluzie la parcursul personal şi la conţinutul vieţii fiecãruia dintre noi“.

roman-tolici-one

Roman Tolici, One, (c) romantolici.ro

O piaţã a foto-picturii
Cu mai multe expoziţii desfãşurate la Bucureşti în ultimii ani şi cu câteva ieşiri în galerii din Europa, Roman Tolici se bucurã şi de ascensiunea pe piaţa secundarã. În casele de licitaţii au fost tranzacţionate deja mai multe lucrãri semnate de el, iar cel mai mare preţ de adjudecare a fost înregistrat de o lucrare datatã 2007, „O luminã“, cumpãratã la Artmark cu 8.500 de euro. Şi Tolici, şi colegii sãi din hiperrealismul contemporan atrag atenţia în special prin atitudinea lor criticã faţã de ceva. Cã e mass-media, cã e consumismul, că e glamour-ul societãţii actuale. În cazul lui Tolici, dacã nu se reţine în sarcina lui polemica, amintitã mai sus, cu vechea picturã în care doar eroii, sfinţii şi legendele meritau efortul artiştilor, ar mai rãmâne doar o criticã la adresa fotografiei de vacanţã sau a fotografiei de nuntã. Cu selfie pare sã fi rezolvat anticipat, încă din 2005, prin lucrarea „Mirror“, o reinterpetare a temei autoportretului în oglinda.