Sari la conținut

Care e pretul nemuririi? 5 milioane de dolari

Autor: CATALIN STURZA
Apărut în nr. 415
2013-03-28

Cât de mult ar fi cineva dispus sã plãteascã, dacã si-ar dori sã descopere adevãrul suprem – ce se aflã pe lumea de dincolo? Fundatia John Templeton, din Statele Unite, a pus un pret pe acest adevãr: 5 (cinci) milioane de dolari! Acesti bani, scrie „Los Angeles Times“, i-au fost oferiti, sub forma unui grant, profesorului de filosofie John Martin Fischer, de la University of California, Riverside, pentru a studia ceva care, foarte probabil, în ultimã instantã e imposibil de cunoscut: nemurirea.

Sub conducerea sa, o echipã de teologi si de oameni de stiintã va încerca sã afle dacã oamenii ar trebui, mãcar, sã aspire sã trãiascã vesnic – în aceastã lume sau într-o alta – si dacã a trãi la infinit nu s-ar putea dovedi a fi si infinit de plicticos. Fischer, specializat în probleme delicate, precum liberul arbitru si semnificatia mortii, spune cã cercetãtorii implicati în proiectul sãu nu vor vâna fantome si nici nu vor organiza sedinte de spiritism, ca sã stea de vorbã cu mortii. În schimb, Fischer pune accentul asupra necesitãtii de a rãmâne deschisi la minte, de a respecta traditiile religioase si de a studia, conform unor standarde stiintifice riguroase, experientele la limita mortii, posibile scenarii pentru o viatã vesnicã si felul cum credinta într-o viatã de apoi ne afecteazã comportamentul, pe pãmânt.
„Aceste întrebãri au fost întrebãri traditionale importante în literatura, religia si filosofia omenirii timp de mii de ani, spune Fischer. Nu credem cã vom face descoperiri revolutionare, care vor rezolva complet aceste probleme. Ceea ce sperãm e sã facem anumite progrese spre o mai bunã întelegere a acestor chestiuni, chiar dacã nu putem veni cu rãspunsuri complete.“ Pentru un ateu care nu crede în viata de apoi, acest proiect poate pãrea unul tras de pãr. Fischer însusi, care a crescut într-o familie evreiascã, în San Jose, înclinã spre agnosticism, desi nu exclude existenta unei vieti de apoi (si e interesat, în mod special, de ideea budistã a reîncarnãrii).
Reputatia lui Fischer, privit ca un savant care poate judeca limpede în ape emotionale foarte tulburi, va fi pusã la încercare în urmãtorii trei ani, când cercetãtorul va cheltui cea mai mare parte din cei cinci milioane de dolari. Fundatia Templeton finanteazã cercetãri despre „marile întrebãri“ ale spiritualitãtii, stiintei si caracterului uman.
Unii oameni de stiintã se tem cã fundatia ar putea impune o viziune religioasã asupra cercetãrilor, însã alti cercetãtori, care au primit, pânã acum, granturi Templeton, depun mãrturie cã s-au bucurat, în demersurile lor stiintifice, de o libertate deplinã. Unul dintre acesti cercetãtori este Ben Bradley, presedintele departamentului de filozofie de la Syracuse University, specializat în probleme etice referitoare la moarte, care a primit recent un grant de 28 000 de dolari pentru o serie de conferinte. În timp ce medicina si tehnologia informaticã avanseazã atât de rapid, aratã Bradley, e important ca o voce precum cea a lui Fischer sã modereze discutiile despre perspectivele – si dezirabilitatea – unei vieti extrem de lungi. În acelasi timp, un grant de asemenea proportii „e cu totul nemaipomenit“, o premierã în lumea filosofiei si, în general, a umanioarelor, aratã Bradley.
„Proiectul nemuririi“, condus de Fischer, a împãrtit blogosfera în douã tabere – pe de o parte, cei care cred într-o viatã de apoi contestã grantul, sustinând cã tot ceea ce vrea sã descopere profesorul de la UC Riverside a fost deja descoperit; pe de altã parte, scepticii, care nu cred în viata de apoi, ridicã la rândul lor obiectii, argumentând cã banii ar fi putut sã fie folositi, într-un mod mult mai profitabil, pentru a îmbunãtãti viata oamenilor de aici, de pe pãmânt.
Fischer va acorda, în aceastã primãvarã, 10 premii de cercetare de câte 250 000 de dolari unor neurologi, medici, psihiatri, sociologi si savanti din alte domenii pentru a demara studii si experimente în jurul unor întrebãri precum: pot fi stimulate experientele extracorporale?; va fi posibil sã ne prelungim foarte, foarte mult viata?; credinta în rai sau în iad scade probabilitatea ca cineva sã comitã o crimã? În jur de 75 de cercetãtori, din toatã lumea, au aplicat deja pentru granturi.
Anul viitor, încã 1,5 milioane de dolari vor fi împãrtiti între 15 filosofi si teologi, finantând eseuri si cãrti despre diferite aspecte ale nemuririi. Ultimul milion de dolari va fi folosit pentru a sprijini, printre altele, conferinte la UC Riverside, concursuri de eseuri si un website care construieste o bibliografie si posteazã eseuri despre perspectivele diverselor religii cu privire la viata de apoi.