Sari la conținut

C. Rogozanu despre festivalul „Dilema Veche“

Autor: www.CriticAtac.ro
Apărut în nr. 434

 

„Festivalul «Dilema Veche» si-a gasit in fieful pedelist de la Alba Iulia intelegere. Banii sunt locali, elitele ramân elite asa cum se subliniaza in unul dintre spoturile glumete ale festivalului, «intelectuali adevarati, cum imi place mie».
Am cautat in presa locala si am adunat bugetele pentru acest festival. Consiliul judetean Alba a bagat 140.000 de lei. Nu e mare lucru. Bugetul judetului prevede pentru evenimente promotional-culturale peste 1 milion de lei pe an. Nu ne oprim aici. Festivalul «Dilema Veche» e sprijinit si de Primaria Alba-Iulia cu suma de «pâna la» 150.000 lei. Tot un mizilic pe lânga cele 2 milioane de lei alocate de primarie culturii. Chiar si asa Festivalul «Dilema Veche» strânge o suma respectabila, 290.000 numai din aceste doua surse, pe vreme de criza (anul trecut primaria aceluiasi municipiu alocase 3,5 milioane de lei segmentului cultural, dar a fost totusi an intens electoral).
Cultura inalta se prinde incet si sigur ca banutul adevarat nu e la ICR sau ministere. E la judet, unul prietenos politic de preferinta. Asta atunci când nu ne facem experti oengisti si o ardem direct pe fonduri europene. Ce inseamna milioanele alea amarâte de la ICR pe lânga zecimea de miliard de la Bucuresti si pe lânga alte zeci de milioane din tara? Sigur, sunt bani mult mai politizati in sensul cel mai ignobil (adica doar distractie electorala) iar elita e mândra si neutra. Noroc ca politizare si neutralitate sunt cam acelasi lucru, au demonstrat-o elitele prea destul.
Discutia momentului este cât de eficienta o fi cheltuirea culturala a acestui ban public. Nu cumva sume atât de mari ar putea fi cheltuite centralizat pe infrastructura culturala facuta cu cap (de la acces gratuit si simplu la filme, muzici pentru TOATA lumea, pâna la subventii pentru scaderea pretului accesului la cultura)?
Daca am insista pe infrastructura si acces, atunci cultura trebuie lasata libera in piata, cum spun ca vor mai ales oamenii de la «Dilema Veche», si banii publici reorientati catre proiecte din care sa si ramâna ceva.“
C. Rogozanu, „In fata banului public Plesu si Salam sunt egali. Cultura e noua bordura/ panseluta“. Sursa: www.CriticAtac.ro