Sari la conținut
Autor: ROXANA GHEORGHE
Apărut în nr. 502

Anne Hathaway, o actriţă complexă

  Am văzut-o în mai multe genuri: dramă, comedie, film romantic, muzical, film de familie, aventură, film biografic, în roluri principale sau secundare. Şi de fiecare dată am remarcat talentul lui Anne Hathaway, precum şi naturaleţea şi uşurinţa cu care interpretează fiecare rol. Mărturii pentru talentul ei stau numeroasele premii, printre care se numără Oscarul, Globul de Aur şi Premiul BAFTA.

  Anne Hathaway s-a născut pe 12 noiembrie 1982 în Brookly, New York. În anul 1999 a apărut în serialul Get Real, iar în 2001 joacă în filmele The Other Side of Heaven şi The Princess Dieries, toate acestea dând startul carierei de succes a lui Anne Hathaway. De atunci artista a cunoscut o ascensiune remarcabilă, devenind una dintre cele mai cunoscute şi apreciate actriţe din industria cinematografei americane. Pe lista actorilor celebri alături de care Anne Hathaway apare pe micile sau marile ecrane se află nume ca Meryl Streep, Russel Crowe, Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Johnny Depp, James McAvoy sau Julia Roberts.
  The Devil Wears Prada (2006), ecranizarea cărţii cu acelaşi nume, scrisă de Lauren Weisberger, o are protagonistă pe Anne Hathaway în rolul tinerei Andrea Sachs. Filmul, o comedie reuşită, reuneşte sub cupola sa actori renumiţi, printre care Meryl Streep, Emily Blunt şi Simon Baker. Producţia reproduce fabuloasa lume a modei, cu tot ceea ce presupune ea: trup zvelt, înfăţişare impecabilă, haine şi accesorii spectaculoase. Dar moda este o artă. În lumea aceasta ajunge Andrea şi, deşi noul job pare total nepotrivit pentru ea, treptat, tânăra învaţă să se integreze într-o lume necunoscută ei, care îi consumă timpul, îi degradează relaţiile cu ceilalţi şi o schimbă nu doar în ceea ce priveşte aspectul fizic. În final, Andrea va renunţa la un job la care multe tinere nici nu îndrăzneau sã viseze, realizând că pierderea oamenilor dragi şi chiar a persoanei care era înainte nu era înscrisă în fişa postului.
  O altă comedie care o are protagonistă pe Anne Hathaway este Bride Wars (2009). Emma (Anne Hathaway) şi Liv (Kate Hudson) sunt două prietene cuprinse de febra măritişului. Pentru că au nunta programată în aceeaşi zi şi nici una nu are puterea de a renunţa în favoarea celeilalte la data şi la locul alese pentru nunta de vis, începe un adevărat război al mireselor. Cele două prietene se lasă duse de val şi se sabotează reciproc, în moduri amuzante uneori. În final, Emma şi Liv realizează că prietenia care le uneşte este mult prea importantă pentru a fi destrămată de astfel de neînţelegeri.
  În aceeaşi sferă a comediilor romantice se încadrează şi filmul Valentine’s Day (2010). Anne Hathaway are aici un rol secundar, fimul bazându-se pe povestea mai multor cupluri în ziua Sfântului Valentin. Este o comedie romantică relaxantă care aminteşte că iubirea nu are vârstă. Copiii, tinerii şi bătrânii o cunosc cu toţii.
  În Alice in Wonderland (2010), Anne Hathaway, într-un rol secundar, interpretează rolul Reginei Albe. Fimul îşi poartă publicul într-o lume de poveste, o lume în care imposibilul este posibil. Alături de Anne Hathaway îi putem vedea pe Johnny Depp în rolul Pălărierului Nebun, pe Mia Wasikowska interpretând rolul lui Alice Kingsley şi pe Helena Bonham Carter ca Regina de Inimă Roşie. În scurtele ei apariţii, Anne Hathaway dă viaţă unei regine cu suflet nobil, care işi recapătă în final statutul bine-meritat.
  Anul 2010 vine cu încă un film care o are protagonistă pe Anne Hathaway: Love and Other Drugs. Între Maggie Murdock (Anne Hathaway), o tânără care suferă de Parkinson, şi Jamie Randall (Jake Gyllenhaal), un reprezentant care vinde produse farmaceutice, se înfiripă o frumoasă poveste de dragoste. Iniţial, Maggie îşi interzice să se implice într-o relaţie pentru a nu deveni o povară pentru partenerul de viaţă. Însă lucrurile evoluează într-un mod surprinzător, iar filmul se încheie într-o notă optimistă, demonstrând că dragostea poate învinge orice obstacol. Un film, aşadar, pe placul romanticilor incurabili, dar nu numai.
  Love and Other Drugs nu este singurul film în care Anne Hathaway şi Jake Gyllenhaal joacă împreună. Cei doi formează un cuplu şi în Brokeback Mountain (2005). Aici Anne Hathaway are un rol secundar, povestea pe care se bazează filmul avându-i protagonişti pe Ennis Del Mar (Heath Ledger) şi pe Jack Twist (Jake Gyllenhaal). Filmul discută o temă considerată tabu în a doua jumătate a secolului XX: homosexualitatea. Brokeback Mountain este locul în care între cei doi bărbaţi se formează o legătură interesantă care va culmina cu relaţia lor sexuală. Deşi drumurile lui Ennis şi Jack se vor despărţi, bărbaţii căsătorindu-se şi formându-şi familii, fiecare va ocupa în continuare un loc important în viaţa celuilalt. Anne Hathaway este Lureen Newsome Twist, soţia lui Jack dintr-o căsătorie insipidă.
  Anul 2007 îi aduce actriţei un alt rol principal în filmul Becoming Jane. Pelicula urmăreşte viaţa faimoasei scriitoare Jane Austen (Anne Hathaway) şi povestea de dragoste dintre ea şi Tom Lefroy (James McAvoy), un tânăr inteligent şi şarmant, deşi la început plin de aroganţă. Povestea lor va fi, încă de la început, promisă eşecului, graţie statutului financiar şi social al lui Tom. Jane renunţă la el, ştiind că numai astfel bărbatul îşi poate ajuta financiar familia. Nu se căsătoreşte, devenind o femeie independentă şi o romancieră renumită. Filmul One Day (2011) o va surprinde pe Anne Hathaway tot în rolul unei scriitoare.
  Partitura lui Anne Hathaway din Les Misérables (2012), muzicalul inspirat din celebrul roman cu acelaşi nume al lui Victor Hugo, este cea al lui Fantine, o mamă devotată, a cărei singură avere, pe lângă copila ei, este trupul pe care îl exploatează în cele mai dureroase moduri pentru a câştiga banii necesari pentru fiica ei. Sfârşitul tragic al femeii nu este greu de intuit. Foarte bine realizat, filmul îi aduce lui Anne Hathaway premiul Oscar, Globul de Aur şi Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. Nici nu se putea altfel, având în vedere jocul impresionant al actriţei, patetismul personajului, durerea fizică şi cea spirituală pe care le emană pe parcursul filmului care reflectă mizeria, sărăcia, maliţia, dar şi curajul şi speranţa.
  Fie că Anne Hathaway apare într-un rol principal sau secundar, fie că interpretează rolul unei femei moderne, a secolului XXI, sau dă viaţă unor personaje feminine din secolele trecute, fie că joacă în comedii romantice sau în drame, Anne Hathaway surprinde totdeauna cu talentul ei actoricesc.

  Untitled-1