Un articol de MIHAI IOVĂNEL

Pe baza anunţurilor făcute de editurile româneşti, am compilat următoarea listă de cărţi care urmează să apară în 2015 şi pe care aş vrea să le citesc/ recitesc. Datele sunt incomplete (lipsesc în unele cazuri traducătorii) pentru că aşa au fost făcute publice:

1. Karl Ove Knausgard, Lupta mea, Editura Litera
Este cartea despre care vorbeşte toată lumea ca despre noul Proust – o autobiografie nemiloasă, în care propria viaţă e prelucrată cu o răceală, răbdare şi dilatare de torţionar; împrumută titlul autobiografiei lui Hitler; are şase volume, totalizând cca 3.500 de pagini; rămâne de văzut câte vor publica cei de la Litera în 2015 şi în traducerea cui.
2. Serie Roberto Bolaño (Editura Univers)
3. Ezra Pound, Opere, vol. I: Poezia (1908-1920), traduceri de Mircea Ivănescu şi Radu Vancu, Editura Humanitas
4. Thomas Piketty, Capitalul în secolul al XXI-lea, Editura Litera
5. Donna Tart, Sticletele, Editura Litera
6. Umberto Eco, Numărul zero, Editura Polirom
7. Octavian Soviany, Moartea lui Siegfried, Editura Cartea Românească
8. Cristian Teodorescu, Şoseaua Virtuţii. Cartea Câinelui, Editura Cartea Românească
9. Bogdan-Alexandru Stănescu, Emil Botta. Ars moriendi, Editura Cartea Românească
10. W. G. Sebald, Inelele lui Saturn, traducere de Vasile V. Poenaru, Editura Art (o trec în dreptul anului 2015 pentru că, deşi trebuia să apară în 2014, n-a apărut…)
11. Finalizarea traducerii integrale (în versiunea lui Mihai Dan Pavelescu, cel mai mare traducător de SF din România) a trilogiei cyberpunk a lui William Gibson, compusă din Neuromantul (apărut în 2014), Contele zero şi Conexiunea Mona Lisa. De asemenea, Editura Nemira va finaliza o altă serie celebră (fantasy), Turnul întunecat de Stephen King, prin publicarea volumului al şaptelea (lucrurile de fap sunt ceva mai complicate; seria originală cuprindea şapte volume, dar între timp King a mai publicat unul, aşa că…).