| Un material de Iuliana Alexa |
Cine mai scrie și cine mai citește poezie? Ce fel de poezie se scrie azi și care este calitatea acesteia? Cum stăm pe segmentul traducerilor de poezie? Cum putem face vandabil acest tip de discurs literar? Cum putem semnala existența poeziei unui public care, poate, nu a avut anterior contact cu ea, nu a înțeles-o niciodată și nu o simte necesară? Ce rol mai ocupă poezia în educația tinerilor? Cum s-ar putea ea insera în viață și ce beneficii i-ar aduce acesteia?
Un discurs conotat elitist, nișat și accesat doar de un grup mai mult sau mai puțin sofisticat de cunoscători. Pornind de la o astfel de definiție, poezia are un caracter aproape inhibant. Astăzi se organizează festivaluri de poezie la care participă un număr nu foarte mare de participanți. Cercurile în care se citește poezie seamănă cu întâlnirile inițiatice, iar poeții sunt priviți cu un respect amestecat cu teamă. Dar poezia a fost și este un mod de a ne juca cu limbajul, cu infinite posibilități de agregare a cuvintelor. Cert este că un festival de poezie poate să anime ca nimic altceva un oraș de provincie, niște ateliere de poezie pot să îi învețe pe copii să scrie și să se exprime așa cum alte discipline nu o fac. În plus, să nu uităm că poeții sunt niște excentrici, ceva valoros în ceea ce azi numim marketing, un lucru foarte util poeziei de oriunde.
Regret că literatura română nu a apucat să-și asume mai profund tradiția avangardelor și că singura șansă a abordărilor experimentale este parazitarea – din ce în ce mai productivă, e drept – a instituțiilor din câmpul artelor vizuale/performative (nu exagerez dacă spun că unele din cele mai bune și mai inovatoare texte poetice au apărut sub egida unei galerii de artă, ODD), unde există și un alt fel de orizont de așteptare (Yigru Zeltil)
Interviu cu Dan Coman: „Patru sau cinci zile, poeții devin vedetele orașului, iar lucrul ăsta e minunat”
Valentin Ajder: „Selecția o fac citind și încercând să disting”
Interviu cu Cristina Alice Toma: „Drumul de la poet la cititor poate lua diferite forme”
Interviu cu Dorota Walczak-Delanois: „Poezia și statutul de poet joacă încă un rol important”
Yigru Zeltil: Poezia, peste tot și nicăieri?
Citește articolul integral