Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » „Despre memoriile femeii…”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

„Despre memoriile femeii…”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

Raluca Nagy
Despre memoriile femeii și alți dragoni
Memorii / Jurnal
Editura Nemira

În Vietnam, timp de doi ani, în plină pandemie. Carte de călătorie, perspectivă antropologică asupra unei culturi necunoscute și confesiune despre lumea interioară și o întoarcere în timp, în propria copilărie.

 

Volum nominalizat de Cristina Bogdan:
„O discuție despre felul în care s-a închis lumea reală, exterioară, în timpul pandemiei de Covid-19, și s-a deschis universul interior, singurul pe care aveai dreptul de a-l străbate fără permis de liberă trecere, doar apelând la un soi de anamneză, de auto-documentare, cum scrie autoarea. Un răstimp petrecut în Vietnam, dar cu descinderi frecvente înspre lumile copilăriei și adolescenței clujene, către satul-stațiune de la Marea Neagră – Vama Veche – sau către cercetările de teren din teritoriile natale (la Rovinari, de pildă), cu invocarea frecventă a figurii mentorului, profesorul Vintilă Mihăilescu.””

<<

Azi e ziua ta. Am vorbit puțin, de dimineață, ți-am urat „La mulți ani!“ și mi-ai spus, surprins, că uitaseși, apoi că trebuie să fugi la școală. Am încercat să fug și eu undeva, dar din propriul cap nu prea ai unde. M-am apucat de curățenie, dintr-aia cu spălat cuptorul (pe care îl folosesc o dată pe lună). Cât poți freca la un cuptor? Până la urmă, a trebuit să mă confrunt exact cu ceea ce încerc de atâtea luni să evit cu disperare.
De la sfârșitul verii lui 2021, când ne-am văzut ultima dată, am abandonat textul ăsta și am revenit la el de mai multe ori. Poate pentru că lumea, așa cum e ea azi, nu prea e un loc generator de optimism. Sau această a treia carte mă face să-mi fie groază de procesul ăsta, ca de fiecare dată când scriu, de faptul că voi zgândări o rană cicatrizată până sângerează iar. Deși nu este un volum trist, mă întoarce pe dos.
Poate toate astea sunt din cauza felului în care ne-am despărțit sau, mai precis, a celui în care m-am despărțit eu de tine și de țara ta: abrupt.

>>

Premii și nominalizări:
Nominalizare la Premiul Observator Cultural Categoria Eseu/Publicistică

Revista Cultura realizează un catalog anual al celor mai importante momente care definesc tendințele în arta și gândirea românească. Pentru acestă primă ediție, selecția s-a bazat pe nominalizări făcute de critici și jurnaliști culturali și pe opțiunile redacției.
Sursele imaginilor și fragmentelor de text folosite aparțin autorilor, organizatorilor și distribuitorilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.