Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » 25 de ani de la un prim mare gest de „soft power”. Celebrarea prezenței României în Smithsonian Folklife Festival

25 de ani de la un prim mare gest de „soft power”. Celebrarea prezenței României în Smithsonian Folklife Festival

Academia Română a găzduit, în iulie 2024, evenimentul „Romania at the Smithsonian Folklife Festival – 25th Anniversary Celebration 1999-2024“, eveniment care marchează prezența culturală a României în Statele Unite ale Americii, așa cum a fost susținută de Smithsonian Institution începând cu 1999.

Manifestarea, desfășurată în Aula Academiei Române și completată de un concert la Ateneul Român, a fost organizată de Academia Română și Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, în parteneriat cu  Smithsonian Institution din SUA.

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Augustin Buzura a fost, acum un sfert de secol, sufletul manifestării de la Smithsonian Institution. Născut undeva la marginile Maramureşului, s-a bucurat să vadă biserica de lemn de acasă străpungând cerul de lângă Capitoliu. (…) A lăsat ca testament dorinţa de continuare a acţiunilor de cunoaştere a României în Statele Unite.”

Liviu Sebastian Jicman: „Mă gândesc la felul minunat în care Festivalul Smithsonian Folklife servește culturilor din întreaga lume și sunt recunoscător că ocazia fructificată de cultura și moștenirea românească face parte din această poveste. (…) În acest context, aș dori să-mi exprim sincera apreciere profesorului Eliot Sorel pentru contribuția sa neprețuită la promovarea culturii românești în Statele Unite și în întreaga lume. Eforturile sale au jucat un rol important în întărirea legăturilor culturale dintre națiunile noastre, precum și cele dincolo de sectorul cultural. (…) Se cuvine să menționez cu această ocazie, contribuțiile pe care personalități importante, alături de instituții de cultură din România, le-au avut pentru reușita acestui program, începând cu regretatul Augustin Buzura, președintele Fundației Culturale Române și primul președinte al Institutului Cultural Român, Ramona Mitrică, care și-a dăruit minunata energie succesului acestui proiect și Mihai Oroveanu, plecați, din păcate, prea devreme dintre noi, domnul profesor Ioan Opriș, coordonator al programului Folklife și director în cadrul Fundației Culturale Române, doamna Angela Martin, domnul ambasador James Rosapepe și ambasada SUA la București, Muzeul Național ASTRA din Sibiu, Muzeul Maramureșean din Sighet, alte instituții și mulți alți oameni care au pus suflet și efort pentru prezența remarcabilă a României.”

Imagini din arhiva familiei Buzura
Imagini din arhiva familiei Buzura

George Cristian Maior

Ambasadorul României în SUA între 2015-2021

În vara anului 1999, Fundația Culturală Română condusă de academicianul Augustin Buzura, organiza în America una dintre cele mai spectaculoase acțiuni de diplomație culturală ale unei Românii care încă încerca timid să se prezinte lumii și prin valorile sale culturale, istorice și actuale.

Activitatea Romanian Folk Festival, s-a desfășurat timp de mai multe săptămâni pe celebrul Mall din Washington, un spațiu spiritual, cultural și politic de referință pentru identitatea Americii. Flancat  pe o latură de clădirea impunătoare a Congresului american și pe alta de memorialele Lincoln și Washington, Mallul este și gazda celor mai importante muzee ale Americii, reprezentând artele, știința, tehnica sau tradițiile acestei națiuni puternice, dar și valori universale ale culturii. Mallul este însă și un spațiu emblematic al libertății de exprimare, numai dacă ne gândim că acolo au răsunat odată, în fața a sute de mii de americani, celebrele cuvinte ale lui Martin Luther King, „I Have a Dream”, cuvinte definitorii pentru progresul moral al societății într-un timp tulbure pentru condiția sa. Metaforic, Mallul este considerat „grădina din față a casei numită America”, locul emblematic unde se împletesc și sunt întotdeauna apărate cele mai dragi valori politice, culturale și spirituale ale națiunii. O călătorie pe Mall este așadar și un fel de pelerinaj pentru milioane de americani, care vin anual să-și redescopere o parte adâncă a identității lor dar și pentru toți cei care doresc să facă un exercițiu în cunoașterea ethosului special al acestei societăți.

A organiza în acest spațiu special un eveniment pur românesc, care să prezinte tocmai acolo valori din istoria noastră culturală și spirituală, din arta noastră, din tradițiile noastre, este în sine ceva cu totul remarcabil. Dar a face acest lucru la scara pe care a gândit-o Buzura (inclusiv o biserică de lemn a fost adusă din țară peste ocean și montată pe Mall), cu toate obstacolele de ordin practic și administrativ întâmpinate în țară, cu resurse foarte puține – și acelea adunate cu greu –, cu presiuni politice menite să extragă capital fals de imagine pentru personaje mediocre și oricum indiferente la acest efort monumental, este cu adevărat o realizare istorică. Pentru prima dată, după anii grei de comunism, România  se prezenta pe sine onest și demn în capitala lumii libere, în fața a milioane de vizitatori, un fapt cu relevanță strategică, dincolo de dimensiunea culturală a lucrurilor. Este meritul lui Augustin Buzura că a înțeles atunci  faptul că acțiunea sa trebuia să fie și un prim mare gest de „soft power” făcut de o țară care își căuta cu greu drumul trans-atlantic spre prosperitate, demnitate și recunoaștere.

 

Înregistrarea ședinței de la Academia Română

Participă: Ioan Aurel Pop, președintele Academiei, Cristian David, rectorul UBB, prof. univ. Eliot Sorel de la George Washington University, ES Kathleen A. Kavalec, ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, dr. Diana-Loreta Păun, consilier prezidențial, Liviu Sebastian Jicman, președintele Institutului Cultural Român, ES Emil Constantinescu, fost președinte al României, ES Simona-Mirela Miculescu, ambasador al României la UNESCO, ES Alfred Moses, fost ambasador al SUA în România, dr. Richard Kurin, ambasador general al Smithsonian Institution, ES Mircea Geoană, Secretar general adjunct NATO.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.