Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Sprijinirea tinerilor trebuie să unească societatea și clasa politică

Sprijinirea tinerilor trebuie să unească societatea și clasa politică

Ziua Națională a Tineretului este un moment de bucurie și de celebrare, dar și de conștientizare a faptului că viitorul se construiește nu doar pentru tineri, ci împreună cu tinerii. Mediul universitar este dedicat tinerilor studenți, formării și dezvoltării acestora ca profesioniști, ca cetățeni și ca oameni. Universitățile sunt și un model bun de implicare a tinerilor în construirea prezentului. Vocea lor este deosebit de importantă, având o reprezentare de 25% dintre membrii consiliilor facultăților și senatelor universitare și participând în celelalte comisii importante din universități și de la nivel național. Personal, sunt foarte atent la opinia studenților și nu susțin decizii față de care aceștia se opun.

Atunci când discutăm despre tineri, ne gândim la viitorul lor, dar și la viitorul nostru, al tuturor. Spun acest lucru în calitate de tată a doi tineri de 26, respectiv 20 de ani, ca profesor universitar, cu o experiență de aproape trei decenii, respectiv ca cetățean care și-a asumat, de-a lungul timpului, responsabilitatea unor politici publice în domeniul educației și formării copiilor și a tinerilor.

Între 2011 și 2022, populația tânără a României a scăzut cu peste 1 milion de locuitori, de la 5,51 milioane la 4,49 milioane. În ultimii 10 ani, 100.000 de tineri s-au mutat definitiv în alte țări, alegând să își construiască viitorul acolo și, implicit, să contribuie în special la dezvoltarea societăților care i-au primit. Este ușor să ne așteptăm ca tinerii să urmeze cerințele noastre, dar adevărul este că și noi trebuie să urmăm cerințele lor și să creăm condițiile pentru ca ei să își dorească un viitor în România.

De Ziua Națională a Tineretului, fac un apel la clasa politică:

  • Să includă tinerii în procesele decizionale și în toate deciziile majore, inclusiv în Guvern. Introducerea unei cote de tineri pe liste la alegerile din 2024 sau asumarea unor decizii de reducere sau eliminare a pragurilor de vârstă pentru participare în alegeri sunt câteva dintre modalitățile prin care le putem arăta tinerilor că viitorul societății noastre depinde cu adevărat și de ei.
  • Să trateze cu seriozitate și asumare politicile publice dedicate tinerilor – în primul rând prin asigurarea unui cadru legislativ coerent, garantat prin viitoarele legi ale educației.
  • Să finalizeze procesul legislativ al noii Legi a tinerilor și adoptarea unei strategii naționale pentru tineret și a unui plan de implementare care să răspundă cu adevărat nevoilor lor.
  • Să asigure finanțarea necesară pentru educație și pentru dezvoltarea infrastructurii și activităților de tineret.

Mesajul meu pentru tineri este acela că au aliați și că pot schimba comunitățile lor și societatea, prin implicare. Îi încurajez pe tineri să lupte pentru viitorul pe care și-l doresc, chiar și atunci când alții nu cred că e posibil, și îi asigur că vor găsi aliați în toate sferele societății, pregătiți să îi susțină pentru ca acel viitor să devină realitate – aliați printre care mă număr și eu, și colegii mei, cadre didactice ale SNSPA.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.