Cu ochiul de artist al regizorului, Radu Afrim își surprinde actorii în ipostaze neobișnuite, departe de scenă. Într-o artă a cărei condiție implicită este nemișcarea, Afrim construiește relații. Nu unele fățișe, ci legături subterane, pe care fețele imobile ale actorilor, lipsite de tonurile teatrului, par să le mascheze deliberat. Explozia de culori din montările regizorului, care le face atât de spectaculoase, se transformă aici în alb-negru. Expoziția „Băieți, fete și împrejurimi” pune accentul pe fotografiile care fac legătura dintre teatru și artele vizuale. Personajele completează un plan în care nu cuvintele contează, nici felul de a le rosti al actorului, ci modalitatea prin care acesta se servește de corpul său pentru a se exprima.
Afrim nu face instantanee, nu decupează gesturi, nu își surprinde actorii în acțiune, ci într-un fel de nemișcare contemplativă, o stare de calm împlinit în care se simt bine cu ei înșiși și cu partenerul. Un „aici și acum” numai de ei știut pare să le absoarbă întreaga atenție. Perfect integrate în natură, pe plajă sau în pădure, în armonie cu tot ce e în jur, personajele stau „ca la poză”, ocupând aproape tot cadrul. Uneori, regizorul-fotograf le adaugă un element dintr-un alt registru, de exemplu aripi de înger. Dar contrastele nu nasc tensiune, ci curiozitate. Fotografiile cu sărituri de grup, cum este cea care a servit ca afiș al expoziției de la Bangkok sau aceea de pe coperta ediției în limbă română a volumului „Radu Afrim. Țesuturile fragilității”, trădează o exuberanță supremă. Fotografiile lui Radu Afrim par să reproducă mai degrabă instantanee ale minții. Aceeași senzație de rupere de lume, de suspendare a activităților diurne, uneori, de loisir este evidentă și în fotografiile cu nuditate sau semi-nuditate. Fețele personajelor nu sunt străbătute de tensiune, de pulsiuni libidinale intempestive, ci mai degrabă de un erotism eteric. De cele mai multe ori, se etalează pe ele însele și implicit frumusețea corpului lor.
Expoziția „Băieți, fete și împrejurimi”, fotografie de Radu Afrim, organizată în noiembrie la Bangkok Arts and Cultural Centre de Asociația Culturală Entheos în parteneriat cu Fundația germană KulturForum Europe, a fost invitată de Bacău Fest Monodrame, aflându-se pe simezele Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” pe toată durata festivalului. Introducerea în opera fotografică a lui Radu Afrim a fost făcută, la vernisaj, de criticul de teatru Doru Mareș, curatorul Cristina Rusiecki și antropologul Cătălin D. Constantin, predecan al Facultății de Litere, Universitatea București. Fiind vorba despre un festival care are în prim-plan actorul, calitățile lui artistice, capacitatea de a capta publicul prin propriile puteri, în sprijinul cărora se află doar mijloace minimale, directoarea Teatrului Municipal „Bacovia”, Eliza Noemi Judeu, la rândul său actriță, a considerat potrivit ca efortul artiștilor aflați în concurs să fie completat de fotografiile cunoscutului regizor, ale căror personaje sunt „jucate” tot de actori. „Am ținut ca expoziția să fie prezentă în festival pentru că este despre actori. Am văzut în ea un spectacol, o monodramă a lui Radu Afrim, a celui ce și-a asumat regia într-un anume fel, pentru care îl prețuim și scriem cărți despre el. Pleiada aceea de fotografii este monodrama lui. De aceea am ales ca Radu Afrim să fie prezent în Bacău Fest Monodrame prin această expoziție”, a fost explicați Elizei Noemi Judeu.
Amatorii din Cluj pot vedea expoziția „Băieți, fete și împrejurimi”, fotografie de Radu Afrim, în TIFF, Transilvania International Film Festival, în perioada 31 mai-9 iunie, iar publicul ieșean în octombrie, pe durata Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr.
- Tendința veșnic tânără este cea a actualizării marilor clasici - 18 februarie 2025
- LINOTIP. Artă și antreprenoriat cultural - 4 decembrie 2022
- Teatrul și războiul din Ucraina - 21 noiembrie 2022