Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Premiile Ficțiunea, ediția a III-a, 2024

Premiile Ficțiunea, ediția a III-a, 2024

Revista Ficțiunea și Asociația Creatorilor de Ficțiune (ACF) a anunțat nominalizările la Premiile Ficțiunea pentru anul 2023.

Cea mai bună poveste

Libertate, lung-metraj de Tudor Giurgiu, LIBRA Film. O poveste cinematografică despre anarhie și haos, alertă, excepțional lucrată, cu imagini memorabile, nerv și mesaj estetic.

Păturica roz, roman de Marius Balo, Litera, BPC. O poveste originală despre 8 ani de închisoare în China, cu scriitură convingătoare și mesaj social.

Evadarea tăcută, spectacol semnat de Oana Pellea, după memoriile Lenei Constante, TNB. O confesiune scenică de forță, impresionantă și un mijloc insolit de punere în valoare a unui volum de memorii despre supraviețuire în comunism.

Experimentul Pitești, lung-metraj independent, regia Victoria Baltag. Ecranizarea unui episod tenebros din istoria comunismului, într-un mod convingător, cu înnoiri cinematografice.

Cel mai bun personaj

Personajul colectiv din spectacolul Anomalia, Teatrul Național Marin Sorescu. Concept, regie, muzică, coregrafie: Natasza Sołtanowicz; text, dramaturgie: Joanna Kowalska. O tipologie insolită, hibridă, avangardistă și un concept de autor.

Tata Moșu din romanul Hoțul din Curtea Miracolelor de Adrian Majuru, Litera, BPC. Personaj care aduce alături informație istorică, literatură și  senzațional, într-un roman-document.

Alexandru din roman Mierea neagră de Dan Pleșa, Vellant. Alexandru are capacitatea de a trăi toate experiențele la maxim, iar tipologic ilustrează istoria postrevoluționară.

Personajul interpretat de actrița Ioana Calotă în  „Decameron 135666”, de Alexander Hausvater, Teatrul Dramaturgilor Români Bucureşti. Un personaj expansiv, expresiv și plin de resurse emoționale.

Cel mai bun final

Boss lung-metraj, regia Bogdan Mirică. O poveste cinematografică marcantă, cu final elaborat și bine pus în valoare.

Diavolul din Freisetzburg de Roxana Ruscior, Litera, BPC. Un final cu miză morală, bine scris, care schimbă spectaculos direcția faptelor.

Mai puțin decât dragostea de Bogdan Crețu, Polirom. Un final tradițional, bine scris.

Neuroleptic de Dorian Dron, Litera, BPC. Romanul adună în final toate firele poveștii, cu talent, cu forță epică.

Narativul vizual

Universul lui Salvador Dalí ARCUB. Un concept artistic unic prin varietate, unitar și impresionant

Omul-poveste: Bogdan Simion (Cobzarul). Cea mai epică prezență din spațiul cultural românesc, Cobzarul a creat nu doar un brand, ci și o poveste fără sfârșit, despre muzică, literatură și dorință.

Muzeul Frustrărilor, instalație muzeală de Diana Buluga, Ioana Ofelia, Alexandra Felseghi și Alina Bradu-Pintea, Casa TIFF, Cluj. Teatru, film, muzică, fotografie, scriere dramatică și arte vizuale. Un proiect insolit, hibrid, deschizător de perspective.

Foto-reportajul realizat de Simona Andrei pentru spectacolul Fluturii aveau miros de iarbă crudă de Andrei Velea. Simona Andrei are capacitatea rară de  a crea personaje și o narativitate fotografică.

Premiul revistei 

Se anunță în ziua decernării premiilor

Proză scurtă

Căruțașul viselor de Narcis AMARIEI. Foileton. Nr. 186

Bazarul de Petre NECHITA. Flash fiction, Nr. 186

Bietul Matei de Simona Scarlat Nr. 185

Plagiat de Adrian LESENCIUC. Nr. 181

Vida la vida de I. R. ROMAN. Nr. 174

Domnul Stan de Alex STOICESCU. Nr. 169

Călătorie în jurul corpului de Miruna VASILIȚĂ. Nr. 150

Hazaika de Iulia MICU SIMUȚ. Nr. 163

Sindrom vestibular și o ușă deschisă de Angela BACIU. Nr. 156

Daria de Liviu G. STAN. Nr. 148

Juriul

Adriana Irimescu (actriță),

Cătălin D. Constantin (conf. univ. dr),

Narcis Amariei (scriitor),

Ileana Marin (prof univ. dr).

Din partea revistei Ficțiunea, pentru premiului revistei și selecția de proză scurtă:

Cristina Bogdan (conf. univ. dr)

Ciprian Handru.

Este cel de-al treilea an în care Revista Ficțiunea și Asociația Creatorilor de Ficțiune acordă Premii Ficțiunea: În edițiile anterioare, printre nominalizările la aceste premii s-au aflat: Horațiu Mălăele, Claudiu Bleonț, Alina Grigore, Andrei Huțuleac, Bogdan Farcaș, Liviu G Stan, Dana Ștefănescu, Mircea Cărtărescu, Eugen Jebeleanu.

Asociația Creatorilor de Ficțiune promovează forme hibride ale artei, considerând că limbajele creatorilor din diverse domenii se află în armonie. Ca urmare, Premiile FICȚIUNEA își propun să recompenseze artiști valoroși din varii domenii, unii dintre ei regăsindu-se și în paginile revistei.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.