Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Prăbușirea încrederii românilor în Rusia din martie 2021 până în aprilie 2022

Prăbușirea încrederii românilor în Rusia din martie 2021 până în aprilie 2022

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a prăbușit încrederea românilor în Rusia, care oricum nu era spectaculoasă, de la 16-18%, cât a fluctuat în cursul anului 2021, la doar 7.5% în aprilie 2022.
În ceea ce privește profilul celor care mai au încredere multă și foarte multă în Rusia, se remarcă procente ceva mai mari de încredere în rândul votanților AUR și la nivelul populației tinere (18-29 în special), care și înainte de război a fost ceva mai expusă la propaganda rusă.

Însă, chiar și în rândul acestor categorii, comparativ cu anul trecut, se observă o prăbușire masivă a încrederii în Rusia. De exemplu, înainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, peste 20% dintre votanții AUR aveau încredere multă și foarte multă în Rusia (de la începutul războiului au rămas aproximativ 14%) și peste 30% dintre tinerii de 18-29 de ani aveau, de asemenea, încredere mare și foarte mare în Rusia (de la începutul războiului au rămas aproximativ 12%).

Datele sunt extrase din mai multe sondaje de opinie realizate de INSCOP Research (cele patru ediții ale sondajului „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” realizat la comanda German Marshal Fund & Strategic Thinking Group, respectiv INSCOP Monitor).

Linkuri:

Cercetări INSCOP – pagina oficială.

Cercetări INSCOP – articole preluate în revista Cultura.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.