…În folclorul francez nu exista probabil un personaj atât de spectaculos cum este contele Dracula, iar diavolii expusi la muzeul Saint Antoine l’Abbaye, lânga Valence, sunt niste îngeri suavi în comparatie cu crâncena lor ruda valaha, Vlad Tepes.
Vizitatorii abatiei vor fi totusi surprinsi sa gaseasca în acest mic muzeu din Dauphiné o frumoasa expozitie dedicata vrajitorilor, diavolilor si altor figuri malefice ale imaginarului medieval. Biserica abatiei Saint-Antoine, situata la o ora si un pic de mers în sudul orasului Lyon, este considerata unul dintre cele mai interesante edificii construite în stil gotic flamboaiant, din regiunea Rhône-Alpes. Ridicata între secolele al XIII-lea si al XV-lea, aceasta biserica se înscrie în seria marilor asezaminte de pelerinaj ale Evului Mediu, obiective cautate de pelerini din întreaga Europa pentru adorarea relicvelor adapostite aici.
Istoria satului Saint-Antoine, o asezare care, în prezent, nu numara mai mult de 850 de locuitori, este strâns legata de figura Sfântului Antonie Egipteanul, ale carui moaste, aduse pe timpul cruciadelor în Franta, ar avea, se spune, harul tamaduirii bolii numite popular „focul Sfântului Anton“ – un tip de cangrena provocata de ingerarea fainii de secara parazitata de o ciuperca toxica, maladie endemica mortala în Evul Mediu, atribuita unei cauze supranaturale. Înca din secolul al XII-lea, calugarii „ospitalieri“ îi primeau pe pelerini si pe bolnavi si organizau primele spitale civile. Ordinul „Ospitalierilor Sfântului Antonie“ s-a extins de atunci în întreaga Europa, însa documentele istorice nu spun daca ei au patruns si în Transilvania… Diplomati si protectori ai artelor, acesti calugari transformati în medici au pus pietre de temelie în mai multe domenii. Deveniti slujitori ai ordinului Antoninilor, ei s-au remarcat printr-o stapânire foarte avansata la acea vreme a stiintei medicale. Situl abatial Saint-Antoine, asezamântul-mama al ordinului, pastreaza marturia maretiei lor trecute.
Muzeul regiunii, instalat în fostul noviciat, gazduieste o expozitie permanenta intitulata „Chroniques d’une Abbaye au Moyen Age: guérir l’âme et le corps“ s„Cronicile unei manastiri medievale: mântuirea sufletului si a trupului“t. Aceasta expozitie – si alte expozitii temporare, gazduite tot aici, în timpul anului – relateaza viata si faptele fratilor ospitalieri. Cu „Fastes et maléfices: Astrologues, magiciens et sorciers“ s„Magie alba si magie neagra: astrologi, magi si vrajitori“t, muzeul regional din Saint-Antoine l’Abbaye propune o expozitie extrem de bine documentata pentru un mic muzeu regional, o expozitie bine dotata si pregatita muzeografic, cu nimic mai prejos decât cele organizate în capitala sau în marile muzee din Franta. Picturi, tapiserii, manuscrise, carte veche: reprezentarile diavolului se multiplica începând cu secolul al XIII-lea pâna spre finele secolului al XVIII-lea. Necredinta si fascinatie, magie si vrajitorie, practici satanice si profetii, totul trimite catre un univers aflat într-o relatie intima cu supranaturalul si fantasticul pulsând în perimetrul unic al acestei splendide manastiri gotice si al cladirilor din jurul ei. O asezare care, de altfel, a fost de curând clasata printre cele mai frumoase sate ale Frantei.
Jean-Baptiste Le Prince, „Ghicitorul“. Secolul al XVIII-lea, ulei pe pânza, 77 x 64 cm (Beauvais, Musée Départemental de l’Oise). ©Beauvais, Musée de l’Oise, Archives départementales.