Autor: Horia Stefan
Apărut în nr. 397
2012-11-08

Orice trezire nationala dintr-o amortire politica prelungita trebuie sa porneasca de la fundamente constitutionale. Constitutia unei tari este factorul dupa care se masoara gradul de functionalitate al fiecarei societati, atât la nivel macro, cât si la nivel micro. În functie de claritatea textului unei constitutii, fiecare element politic, social sau economic devine o sansa sau o povara pentru cetatenii sai. Constitutia este, în acest sens, umbrela sub care fiecare dintre noi ne traim viata, în cadru individual sau colectiv, ghidati dupa reguli si norme care respecta legea fundamentala a tarii.
Faptul ca în luna ianuarie oamenii au strigat împotriva tuturor formatiunilor politice care s-au aflat, mai mult sau mai putin, la guvernare în acesti douazeci si doi de ani de libertate, constituie un diagnostic cât se poate de clar: fundatia politica pe care s-a construit democratia în România a fost turnata defectuos înca de la bun început, într-o graba alimentata si justificata doar de dorinta exagerata de putere politica. Cu alte cuvinte, constitutia României, adoptata în decembrie 1991 si amendata în 2003, s-a nascut bolnava si cu un caracter conflictual si ambiguu.
Constitutia tarii noastre sufera de exces de echivoc, iar acesta reprezinta unul dintre cele mai sigure „tratamente“ prin care oamenii ajung sa fie dezbinati, manipulati si transformati în victime. În acest sens, o lege interpretabila, tocmita, devine cel mai pervers mijloc de destramare a unei comunitati democratice, raul produs fiind cu atât mai mare cu cât acea comunitate este lipsita de o experienta politica pluralista îndelungata.
Poate ca multa lume se întreaba de ce exista un conflict constant, în ultimii douazeci si doi de ani, între Presedinte si Premier, între Guvern si Parlament, între Parlament si Justitie, între Societatea civila si Guvern, între toate acestea si Presedinte. De ce oare? Pentru ca politicienii nostri au fost pâna acum fie neseriosi, fie incapabili, fie samavolnici? Este adevarat. Sau poate pentru ca partidele politice au reprezentat adevarate trambuline sociale pentru anumiti oameni cu stare? Cu siguranta. Dar oare politicienii ne fac rau doar de capul lor? Traim cumva într-o cvasianarhie în care fiecare individ sau grup face cam ce doreste si dupa cum îl taie capul? Totul porneste de la fundatia pe care regulile sunt construite, iar pâna în acest moment, regulile au fost facute doar pentru politicieni, nu si pentru cetatenii obisnuiti ai României. Pentru a începe sa vedem lucrurile asa cum stau ele cu adevarat, trebuie sa învatam sa privim dincolo de factorii de suprafata, adica dincolo de unele nume sau figuri de lideri politici. Politicianul este suprafata, el este ecranul interpus între reguli si populatie, de aceea majoritatea cetatenilor interpreteaza o institutie statala dupa modul în care politicianul o conduce, si nu prin observarea atenta a regulilor care se afla în spate si care îi permit acestuia sa faca abuzuri.
Suprafata unei probleme stringente este cel mai usor de îndepartat atunci când toata lumea actioneaza unitar. De aceea, eliminarea suprafetei constituie si momentul cel mai intens si exuberant al unei manifestatii, fapt care conduce aproape întotdeauna la falsa concluzie ca „am învins“ si la ideea ca lucrurile se vor rezolva de acum „de la sine“. Din pacate, lucrurile nu se rezolva de la sine mereu, cel putin nu în societati cu putina experienta democratica în istorie.
Solutia nu va însemna niciodata înlocuirea politicienilor cu alti politicieni, ci reînnoirea constitutionala, primenirea regulilor dupa care toata societatea se misca într-o ordine politica normala si productiva. Din toate motivele posibile trebuie sa luam în considerare schimbarea de urgenta a constitutiei si a actualei forme de guvernamânt. Trebuie sa pornim de la sursa problemelor, nu de la suprafata lor, daca visam frumos la o viata politica mai stabila dupa 2014. În definitive, asa s-a întamplat si în decembrie 1989, când în loc sa-i dam pe toti comunistii jos, l-am eliminat numai pe Ceausescu.
Daca necesitatea ca actuala clasa politica sa plece exista cu adevarat, atunci sa plece cu tot cu sursa emanatiei sale, Constitutia din anul 1991, sursa tuturor problemelor noastre politice în acesti douazeci si doi de ani trecuti de la înlaturarea regimului comunist.
Unica solutie, alta Constitutie!