Sari la conținut
Autor: CARMEN CORBU
Apărut în nr. 481-482
2014-08-21

Timpul incontinuu. Iernile lui Ion Grigore şi armonia primordială

   

  Lucrãrile lui Ion Grigore au atras atenţia în special printr-un idilism al universului rural povestit şi repovestit cu un vocabular extras din imediata vecinătate a evlaviei. Disimulată, sub o aparenţă de linişte şi naivitate şi sub cuminţenia stilistică, orice interogaţie e nonretorică şi nongrandilocventă. O tentativă de joacă de-a teoriile universului e greu de atribuit cumintelui şi rigurosului pictor de case şi dealuri de la Corni. Şi, totuşi, ea subminează oarecum percepţia compoziţiilor sale. Dimensiunea temporală şi cea spaţială par să-şi inverseze rosturile. Coordonată spaţială pare să fie cea care găzduieşte narativul, iar cea temporală are sărituri şi încremeniri care îi contrazic continuumul.

  ion-grigore-iarna-artmark

  Ion Grigore, Iarnă, 2012, ulei pe pânză, 64 × 80 cm, adjudecat: 1.200 euro (c) artmark.ro

  În marea lor parte, lucrările lui Ion Grigore sunt peisaje rurale, grupuri de case, cătune, dincolo de care existenţa personajului uman este doar ghicită. E în toate aceste decupaje rigoare arhitecturală, iar geometria ei vibrează aproape mistic. De dincolo de un ecranaj de geam aburit sau îngheţat, totul pare încremenit şi promite că escala şi revenirea nu vor comporta schimbări sau alterări. Formele precise şi culorile grave aşa vor rămâne, topite unele în altele de efectul de ecranaj, într-o armonie primordială. Orice lucru rău, perturbator, este exclus. El era posibil doar în relaţia consacrată dintre spaţiu şi timp. Acum, odată rearanjate lucrurile, totul va fi bine. Iar liniştea şi împăcarea sunt puse în pânză şi acolo vor şi rămâne.
  „Pictorul discret”
  În această perioadă, o serie de lucrări semnate de Ion Grigore se află la Galeria Căminul Artei, într-o expoziţie colectivă, alături de alţi artişi plastici participanţi la tabăra de artă de la Tescani. Deşi are o activitate expoziţională destul de puţin sonoră, Ion Grigore este relativ prezent în tranzacţiile din piaţa de artă de la Bucureşti. Propusă de mai toate casele de licitaţii, semnătura pictorului a înregistrat, numai în prima jumătate a anului, treisprezece adjudecări. În primăvară, într-o licitaţie specială, casa Goldart a prezentat o serie de lucrări semnate de pictor sub titlul „Doi artişti discreţi: Ion Grigore şi Nicolae Gârbaciu”.
  Piaţa tabloului cu linişte
  Potrivit Indexului pieţei româneşti de artă, cota de piaţă a lui Ion Grigore a înregistrat pe parcursul anului trecut o evoluţie spectaculoasă, după o scădere semnificativă în 2012. Preţul mediu pe lucrare, la finalul lui 2013, a fost calculat la o valoare de peste 700 de euro, cu o creştere de peste 200 la sută faţă de anul anterior. Pentru 2014, semnificativă este adjudecarea cu 1.200 de euro a lucrării „Iarnă”, la casa de licitaţii Artmark. Tranzacţia a fost înregistrată în martie, iar ulterior, alte două lucrări cu aceeaşi tematică au fost propuse şi cumpărate la casa Goldart. Deşi este o practică mai puţin uzuală în România, pentru semnătura lui Ion Grigore au fost raportate şi tranzacţionări pe piaţa primară. City Gallery, o galerie din Botoşani, a anunţat pe parcursul ultimilor ani mai multe vânzări, iar preţurile s-au situat în jurul valorii de 1.000 de euro.

  ion-grigore-iarna-goldart

   

  Ion Grigore, Iarna pe coastă la Corni, 2011, ulei pe pânză, 30 × 60 cm, adjudecat: 350 euro (c) goldart.ro