Autor: HORIA STEFAN
Apărut în nr. 436
2013-09-05

 

Infectati pe furis si mai adânc decât am fi putut concepe vreodata cu mintea, cu inima si cu stomacul, continuam sa ne închinam cu exaltare propriilor noastre boli sociale. Spiteri? Politicianul si sacerdotul, inevitabil. Acesti magicieni sarlatani ai luminii, ai credintei, iubirii si progresului. Naivi si timorati, incapabili de a ne organiza singuri întru bine comun si echitate, am decis într-o blestemata zi a istoriei sa îi lasam pe altii sa dispuna de bunul mers al vietilor noastre. Am iscalit cu totii, batrâni, tineri, copii si embrioni, contractul social cu magicienii. Câta armonie în anomie! Anomia râioasa a dezintegrarii noastre umane! Nu stiu daca omenirea se va putea trezi vreodata din aceasta canceroasa îmbratisare a chelicerelor clerico-politice ale istoriei. Nu exista libertate, ci doar eliberare în catuse mai confortabile.
Românul este un gurmand al gunoiului politic cotidian
Depresia clinica implica mai multe simptome psihomatice, printre care se numara si diversele forme ale tulburarilor de alimentatie. De pilda, a mânca peste necesitatile si limitele propriului tau organism echivaleaza pe plan psihic cu o încercare subconstienta a eului de a-si consuma propriile griji si nelinisti metafizice. Cu un fundal istoric aproape în întregime mistificat si nelamurit, a fi român înseamna a te naste cu grave tulburari ale apetitului. Românul este un gurmand al gunoiului politic cotidian. Nu exista nicio diferenta între dinamica întunecarii constiintei unui individ si cea a amurgului unei natiuni.
O hora nadusita în triluri barbare
Oricât de mult s-ar umple coloanele ziarelor, oricât de vasta ar fi dezbaterea publica si stiintifica, oricât de schimonosite de oboseala ar fi gurile împreunate în desfatare ale propagandei si ale norodului, lumina ratiunii si a bunului-simt nu va putea patrunde niciodata în ringul de dans al democratiilor balcanice. În Occident, un vals între viziuni pro si contra se danseaza adesea corect si gratios, sub lumina balului mascat al parlamentarismului. În Balcani, valsul se danseaza pe întuneric bezna si se transforma imediat într-o hora nadusita în triluri barbare.
Un nesfârsit câmp de papura politica
Când spunem propaganda, ne referim într-o mare masura si la profesia numita jurnalism; o cruda evidenta si nu o revelatie, desigur, pentru cei ce practica zilnic arta discernamântului. A-ti risipi umorul, linistea si sanatatea mintala cosind un nesfârsit câmp de papura politica este ca un viciu fara pic de satisfactie. Ca un act sexual motivat de frigiditate. Divertismentul politic vulgar de la televizor nu promite altceva decât o descãrcare sexuala uscata.
Somnul ratiunii naste monstri. Insomnia ratiunii naste la fel de multi monstri. Think outside the box just to get inside another box.