Sari la conținut

Saraci, dar nu slabi?

Autor: CATALIN STURZA
Apărut în nr. 456
2014-02-13

Optiunea Google de a sugera cuvinte la cautarea pe internet permite verificarea celor mai frecvente intrebari puse de utilizatori sub forma „De ce este… (o tara) atât de…?“. Rezultatele arata ca in cazul mai multor tari din fostul bloc comunist prima sugestie care apare este insusirea „saraca“.

Astfel, daca un utilizator Google scrie in motorul de cautare  „De ce este România/ Bulgaria/ Serbia/ Moldova/ Slovacia atât de…“, Google sugereaza cuvântul „saraca“ in completarea intrebarii. Acest lucru inseamna ca asa a fost formulata intrebarea de catre cei mai multi utilizatori din lumea larga.

Pe harta tarilor europene, sunt si rezultate care surprind, cum ar fi „slaba“ pentru Polonia sau „suicidala“ pentru Lituania. Intrebarile puse de cei mai multi utilizatori de internet nu reflecta exact situatia actuala din tara respectiva, ci impresia pe care cei mai multi utilizatori din lumea intreaga o au despre ea.
Sa fie oare „slaba“ urmatorul nivel la care aspira România – presupunând ca va iesi vreodata din imaginea saraciei lucii cu care este asociata acum?