Sari la conținut

Premiile Astra Film Sibiu 2013

Autor: ***
Apărut în nr. 444

„Matthew’s Laws“ (regia: Marc Schmidt) a câstigat Marele Premiu Astra Film. Filmul arata pâna unde poate merge birocratia nemiloasa a statului protector.
Premiul Astra pentru cel mai bun documentar din categoria International i-a revenit filmului „Dancing Alone“ (regia: Biene Pilavci), un film curajos despre copilaria chinuita a unei tinere si despre modul in care aceasta infrunta demonii trecutului din propria familie.

Pentru ca Serban Oliver Tataru ridica o problema universal valabila, si anume modul in care deciziile parintilor influenteaza viitorul copiilor, filmul sau, intitulat „Anatomy of a Departure“, a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar din categoria Central & Eastern Europe.

„În numele primarului“ (regia: Anca Hirte) a fost rasplatit cu Premiul Astra pentru cel mai bun documentar din categoria Romania. Filmul este o analiza fara ostentatie a relatiei dintre oamenii simpli si autoritati.

Premiul Astra pentru cel mai bun documentar din categoria Student i-a revenit filmului „Clinical Romance“ (regia: Elke Margarete Lehrenkrauss), care aduce in prim-plan o intrebare global dezbatuta: poate fi reaprinsa flacara unei relatii imposibile?

„Little Land“ (regia: Nikos Dayandas) a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar din categoria „Eco-CinematogrAFF“, pentru faptul de a destainui sensul profund al ecologiei.

Imaginile ravasitoare si experienta emotionanta au convins juriul sa ofere Premiul pentru imagine din categoria Romania filmului „Valea Plângerii“ (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crisan).

Cazul scriitorului Virgil Tanase din perioada ceausista, transpus cinematografic de Ionut Teianu in filmul „Afacerea Tanase. Leapsa pe murite“, a fost rasplatit cu Premiul special acordat documentarului românesc.

Pentru imaginile emotionante care provoaca meditatie pâna la transa, „Man Made Place“ (regia: Yu-Shen Su) a fost recompensat cu Premiul pentru imagine din categoria Student. Filmul reprezinta un documentar despre tranzitia oraselor, a regimurilor politice, a civilizatiilor.