Educare concomitent cu petrecerea agreabilă a timpului liber – iată misiunea pe care şi-o exprimă întregul program de activităţi şi proiecte al Muzeului „Antipa“. Ştiinţa este livrată celor deschişi către ea prin modalităţi creative şi distractive menite să îmbrace informaţia într-o haină modernă. Iar copiii sunt privilegiaţi. Indiferent de categoria de vârstă, preşcolari sau şcolari, ei pot participa la o suită de programe educative creative şi amuzante, desfăşurate în mare parte pe perioada weekend-ului. Pentru a nu se intersecta cu orarul grădiniţei sau şcolii, echipa Muzeului „Antipa“, alege, aşadar, să-i cheme pe cei mici la distracţie s#mbăta şi duminica.
Cum?
Prin şedinţe de desen şi pictură, ateliere care provoacă investirea imaginativă şi creativitatea copiilor, conferinţe interactive şi laboratoare practice, simulări şi jocuri de rol, ateliere diverse şi concursuri adresate piticilor.
Când?
Între 11 ianuarie şi 28 iunie, zoologia şi artele plastice devin prietene în cadrul programului educativ De la natură la artă – Culorile lumii. Adresate copiilor de trei-cinci ani, şedinţele de desen şi pictură urmăresc familiarizarea cu animalele prin pensule de culoare. În aceeaşi perioadă se desfăşoară şi Atelierele Holy Molly – hârtia, culoarea sau materialul textil?
Dacă vorbim de copii între opt şi doisprezece ani, atunci activităţile derulate de echipa muzeului sunt şi mai numeroase. La Antipa, în spatele uşilor închise este un program de conferinţe interactive şi laboratoare practice derulate până în decembrie 2014, care presupun dezvăluirea unor „secrete“ de cercetare ştiinţifică în faţa micilor ascultători. Istoria lumii vii în 10 exponate urmăreşte prezentarea deschisă a celor mai importante zece piese din expunerea permanentă a muzeului în intervalul 13 octombrie 2013–17 mai 2014. Programul educativ De la natură la artă – Culorile lumii este reconstruit şi personalizat astfel încât să se adreseze şi şcolarilor, iar Atelierele de Paşte organizate între 6 şi 13 aprilie au vizat introducerea celor mici în atmosfera sărbătorilor pascale prin realizarea de cadouri specifice: decorarea ouălor şi a altor obiecte legate de această sărbătoare. Totodată, clasele primare sunt invitate la Concursul Deino Terry: imaginează o înt#mplare din viaţa puiului simpatic de Deinotherium gigantissimum. Premiul cel mare constă într-o noapte petrecută cu clasa la Muzeul „Antipa“.
De ce astfel de activităţi?
Sigur că motivul principal e informaţia ştiinţifică dob#ndită în manieră jucăuşă. Copiii află o multitudine de lucruri noi şi interesante despre plante, animale, oameni şi habitatele lor. Învaţă să asculte şi să înţeleagă, să pună întrebări şi să dezbată subiecte. Vizionează imagini şi filme, lucrează individual sau în echipe la diverse mici proiecte. Se ajută unii pe alţii şi fac schimb de idei, aşa înc#t aceste programe educative dob#ndesc un scop social esenţial. Interacţiunea provoacă ciocnirile de păreri, opinii, idei şi dezvoltă capacitatea de negociere şi de acord final.
C#t ne costă?
Fiecare program educativ propus de Muzeul „Antipa“ se desfăşoară în cicluri, module, şedinţe sau ateliere, cu preţuri oscilând între 50 ron şi 220 ron, cu reduceri aplicate în funcţie de numărul de ore frecventate, de existenţa unui antecedent al participării la alte programe sau de numărul de copii ai aceleiaşi familii. Desigur, pentru cei cu o situaţie financiară precară există posibilitatea de vizitare gratuită a muzeului şi a expoziţiilor sale permanente sau temporare. O astfel de vizită, cu sau fără (audio)ghid, este recomandabilă tuturor copiilor şi nu numai. Muzeul îşi ţine porţile deschise pentru toţii iubitorii de ştiinţă şi cunoaştere.
Autor: CRISTIANA TODERAŞCUApărut în nr. 4712014-06-12