Sari la conținut

Icoane banatene

Apărut în nr. 304

15 decembrie 2010 – 7 ianuarie 2011
Muzeul Taranului Român, Sala Irina Nicolau
Muzeul Taranului Român va asteapta miercuri,
15 decembrie 2010, ora 15:00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei Icoane banatene.

Icoanele prezentate in expozitie au fost descoperite de catre scriitorul Toma George Maiorescu in a doua jumatate a anilor ’60 in urma unor cercetari sistematice in doua sate, Stipanari si Carbunari, situate pe Muntele Gheorghe (Muntii Banatului). Locuitorii celor doua sate, cunoscuti sub numele de bufeni, erau olteni veniti in sudul Banatului si a caror ocupatie era carbunaritul. Este foarte probabil ca a existat in zona un centru de pictura a icoanelor pe sticla in apropierea Muntelui Gheorghe.

Multe dintre aceste icoane cuprind scene din Vechiul Testament, care nu au mai fost abordate de mesterii tarani de pâna atunci, remarcându-se printr-o „libertate absolut fantastica de desen si culoare“ (culori tari rosu, albastru si verde), dar si printr-o certa influenta catolica.

Majoritatea icoanelor din aceasta colectie – cea mai veche este datata 1838 – sunt pictate pe sticla, colectionarul fiind atras de ele datorita „libertatii de expresie formidabila a iconarilor“.

Expozitia poate fi vizitata pâna pe 7 ianuarie, de marti pâna duminica, intre orele 9:00 si 17:00, la Sala Irina Nicolau. Intrarea este libera.

Parteneri media: 24-Fun, Radio România Actualitati,
Radio România Cultural, Port.ro, Hot News, webpr.ro, www.calendarevenimete.ro, LiterNet, Observator cultural, Cultura, Lacasuri Ortodoxe, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue, www.comunicatedepresa.ro