E supranumit „Exterminatorul“ si asta l-a facut sa devina cel mai faimos dintre toti seniorii razboiului din partea de est a Republicii Democrate Congo. Si totusi, acest nume de lupta nu spune totul despre barbatul de treizeci si opt de ani, pe numele sau adevarat Bosco Ntaganda, si aceasta nu pentru ca faima ferocitatii sale iesite din comun ar fi nemeritata. Ci, mai degraba, pentru ca, precum putini altii, in afara de faptul de a fi un comandant inflexibil si sangeros, el a demonstrat a fi, in decursul anilor, si un foarte abil manipulator, capabil sa castige serioase avantaje din toate miscarile, cel mai adesea imprevizibile, ale haosului congolez. Ceea ce explica faptul cum atatia altii ca el au fost fie ucisi, fie arestati sau trimisti pe bancile de acuzare ale curtilor criminale internationale, iar el nu!
Exterminatorul este inca viu si teafar, incredibil de bogat si prosper in toata mizearia si suferinta Congoului oriental, protejat cand de unul cand de altul dintre protagonistii principali din zona, fie de presedintele Republicii Democrate Congo, Joseph Kabila, fie de catre cel al Ruandei, Paul Kagame, sau uneori de amandoi.
O proba a acestei incredibile abilitati de manipulare a aparut chiar recent. Din martie incepand, Exterminatorul s-a reintors, ca sa zicem asa, pe picior de razboi, lansand o noua rebeliune armata, cunoscuta drept M23, care consista, de fapt, intr-o revolta a fortelor congoleze regulate, in cadrul carora Ntaganda s-a infiltrat si face parte, cu acte in regula de cativa ani. Va inchipuiti cate sate puse la pamant, manu militari, cate victime civile nevinovate si-a adaugat pe constiinta. Si toate acestea doar pentru ca, de curand, unul dintre cei care, pentru multa vreme, i-au fost cei mai apropiati partasi la crime, Thomas Lubanga, condamnat de Curte la 14 ani de recluziune, a atras din nou atentia internationala asupra lui si asupra actelor sale criminale revoltatoare. Drept care, procurorul Curtii Penale Internationale a emis acum cateva saptamani un mandat – al treilea! – de capturare a lui Ntaganda, de data aceasta bazat pe noi capete de acuzare. Ca urmare, elicopterele fortelor de pace ale ONU in Congo au atacat pozitiile M23 in apropierea localitatii Rutsuhuru, in provincia de nord Kivu. Ei bine, rebelii nu numai ca nu au fugit si nu s-au predat dar, sub conducerea Exterminatorului, au raspuns cu foc viu, amenintand sa treaca la atacul deschis asupra contingentului ONU din Congo, asupra trupelor, infrastructurii lor si personalului organizatiei internationale. Nimic mai putin decat un razboi, pe fata, declarat de catre Exterminator celei mai importante organizatii mondiale, ONU. Si a facut-o in modul cel mai formal cu putinta, adresand o scrisoare Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, in care acuza contingentul international de a fi devenit, dintr-o entitate pacifista, o parte direct implicata si interesata in conflict. Acest act ar putea sa fie un bluff din partea Exterminatorului, inspirat de tot senzationalismul care il inconjoara de multa vreme, sau de faptul ca simte strangandu-se tot mai tare cercul in jurul sau. Dar la etajele inalte ale Palatului de Sticla din New York scrisoarea a dat nu putine batai de cap, stiindu-se cat de mare este slabiciunea si lipsa de eficacitate a misiunii din Congo, parca direct proportionala doar cu forta numerica deplasata acolo, cea mai numeroasa din lume, cuprinzand peste 20 de mii de soldati. Atata ar mai lipsi, sa se afle sub atac!
Bosco Ntaganda – un nume de botez care aminteste probabil stradania lunga si, dupa cum se vede, vana a misionarilor salesieni – este un tutsi ruandez nascut in 1973 la Kinigi, Ruanda, nu departe de incrucisarea granitelor dintre Republica Democrata Congo si Uganda. Inca de copil a trebuit sa se refugieze in Congo (in acele timpuri Zair) pentru a scapa de persecutiile care se abatusera asupra populatiei tutsi. In 1990, la varsta de numai 17 ani, a intrat in randurile rebelilor condusi de Paul Kagame care, dupa patru ani de lupte sangeroase, au castigat razboiul civil si au pus capat genocidului populatiei tutsi. De atunci si pana acum, Ntagande nu a mai depus nici o clipa armele. S-a reintors in Congoul oriental si a luptat sub diferite steaguri si grupuri de interes, imbogatindu-se de pe urma prazilor de razboi si dobandind faima unui comandant feroce, neiertator si lipsit de orice scrupule. „Ucide imediat, cu cea mai mare usurinta, fara sa se gandeasca de doua ori!“ declara unul dintre martorii din procesul lui Lubanga.
Lista crimelor sale e fara sfarsit. Dar forta militara de care dispune si influenta pe care a reusit sa o dobandeasca l-au constrans pe presedintele Joseph Kabila sa ajunga la un pact cu el, facandu-l general in armata sa regulata. In ciuda mandatelor internationale de capturare pentru crime impotriva umanitatii, Kabila l-a protejat, temandu-se ca Ntaganda va lua din nou armele si se va ridica impotriva lui. Sunt, de altfel, destule evidente ca el se misca cu relativa usurinta intre Congo si Ruanda, fara ca presedentii respectivelor tari sa-l opreasca.
Acesta este Exterminatorul, pilda vie a haosului teribil si dureros care de douazeci de ani bantuie Congoul, omul care a declarat pe fata razboi Organizatiei Natiunilor Unite!