Sari la conținut

Despre traducere

Autor: MIHAI IOVANEL
Apărut în nr. 407
2013-01-31

Am citit nu fara surprindere recenzia pe care Grete Tartler o dedica traducerilor din Bob Dylan publicate de Mircea Cartarescu nu de mult la Humanitas (Grete Tartler, „Mircea Cartarescu si Bob Dylan“, „România literara“, nr. 52, 2012).
Surprinzatoare nu a fost declaratia ex abrupto facuta de Grete Tartler ca pâna de curând nu stia nimic despre Bob Dylan: „Incep prin a recunoaste ca l-am ascultat si citit prima oara pe Bob Dylan abia acum, datorita acestor traduceri publicate de Mircea Cartarescu la Humanitas Fiction. Nu e nici rusine, nici lauda in asta, pur si simplu in adolescenta am ascultat si citit alte lucruri si mi se parea ca nimic nu poate fi interesant la un asemenea personaj cu voce nescolita, lalaind melodii repetitive, de un simplism care, oricât de elaborat s-ar fi vrut, imi parea plictisitor inca de la a doua masura“.
Surprinzatoare, in schimb, este viteza cu care dna Tartler s-a specializat in domeniul cu pricina. D-sa a intreprins o laborioasa munca de documentare „pe youtube“, in urma careia a redactat urmatoarele notite: „Nascut la 24 Mai 1941 (zodia Gemenilor – in fond, ca si Wagner, care, de fapt, isi scria si el textele si muzica singur…), (Bob Dylan) e azi un septuagenar inca ascultat si admirat, poate cel mai complex autor al muzicii pop. Am citit ca i-au aparut intre timp vreo saizeci de albume, ca s-au facut despre el zece filme si s-au scris 46 de carti; ca a detinut fara intrerupere prim-planul in lumea autorilor de songuri. Desi am dat de el pe aceleasi site-uri unde apar Shakira, Justin Bieber, Beyonce si altii eiusdem farinae, citindu-i interviurile a trebuit sa recunosc ca e totusi diferit: se exprima fara divagatii, demonstreaza constanta, intrebându-se si azi ce inseamna sa fii artist, sau muritor, sa scrii despre frica, nesiguranta, schimbare, prietenie, necredinta, haos…“
Desigur, una sau doua dintre aceste informatii sunt imprecise (cele „saizeci de albume“ sunt de fapt 35; „46 de carti“ s-or fi scris doar in ultimul an; e adevarat ca Bob Dylan „a detinut fara intrerupere prim-planul in lumea autorilor de songuri“ doar daca uitam de intreruperea de aproape 20 ani dintre albumele „Slow Train Coming“, 1979, si „Time Out of Mind“, de-a lungul careia – exceptând „Oh, Mercy“ din 1989 – Dylan a fost departe de orice forma de „prim-plan“; afirmatia ca in interviuri Bob Dylan „se exprima fara divagatii“ o poate nascoci doar cineva care nu i-a citit nici un interviu; dupa cum pasajul „am dat de el pe aceleasi site-uri unde apar Shakira, Justin Bieber, Beyonce si altii eiusdem farinae“ denota aceeasi rigoare logica precum propozitia „am dat peste cartile Gretei Tartler in aceleasi biblioteci publice in care se gasesc si volumele unor Remete George, Blanaru Constantin, Bostan Mircea, Ioan Culita Usurelu, Ciorbagiu Costea, Nesfântu Iftimie sau Tatiana Itoaie – toti, de altfel, membri ai Uniunii Scriitorilor din România).
Mai importante sunt, fireste, eruditele filiere comparatiste pe care a intrat Grete Tartler descoperindu-l acum pe Bob Dylan. Trebuie in acest sens retinuta fara intârziere, din pasajul citat mai sus, comparatia dintre Dylan si Wagner, bazata pe faptul ca amândoi sunt nascuti in zodia Gemenilor, dar si pe amanuntul, scapat pâna acum de exegeza, ca si unul si altul isi scriau textele si muzica singuri: punct din care – ma mir ca dna Tartler n-a ajuns cu speculatia pâna acolo – ar rezulta ca Bob Dylan ii este cu mult superior lui Wagner, pentru ca isi si INTERPRETEAZA singur muzica si textele. Un astfel de rationament in spiritul articolului nu ar fi complet fara o turla pe masura. „Ascultându-i pe youtube cântecele“, scrie Grete Tartler, „si urmarind in paralel traducerile lui Mircea Cartarescu, trebuie sa spun totusi ca pâna si cele mai populare lyrics, dintre cele alese pentru afisaj in metrou, imi par cu mult mai bune in varianta poetului român“. Fara indoiala, fara indoiala. Mai mult: cum Bob Dylan ii este superior lui Wagner, iar Cartarescu lui Bob Dylan, reiese cu claritate ca Mircea Cartarescu este mai mare decât Wagner. Trebuie ca aici a jucat un rol decisiv amanuntul ca si Mircea Cartarescu s-a nascut in Gemeni.