Sari la conținut

Despre OZN-uri

Autor: MIHAI IOVANEL
Apărut în nr. 452
2014-01-16

Citeam de curând, in excelenta revista electronica a Societatii Române de Science Fiction si Fantasy (disponibila la adresa www.srsff.ro), un articol al lui Paul Kincaid despre „Dreapta politica si hard SF-ul“. Spre deosebire de mai liberalul subgen al epopeilor spatiale, sustine Kincaid, „viziunea despre lume ce zace la temelia hard SF-ului e similara, cel putin structural, viziunii despre lume prezenta in ideologiile de dreapta. E vorba de o orânduire prescrisa in detaliu, in care respectarea legilor e esentiala pentru supravietuire si cântareste mult mai mult decât nevoile si dorintele individuale ale locuitorilor. Tinde sa fie conservatoare: daca legea naturii are darul sa limiteze universal orice actiune, revolutiile sau chiar schimbarile treptate trebuie evitate. E un teren propice aparitiei marilor oameni, care sunt sortiti sa devina lideri pentru ca sunt mai bine informati, iar masele trebuie sa le dea ascultare pentru binele tuturor“.
Tot de curând am avut sansa de a parcurge, pe un blog gazduit de platforma „Adevarul“, un informat eseu al preotului Eugen Tanasescu pe tema extraterestrilor.
Desigur, lui Eugen Tanasescu nu ii trece prin cap sa nege existenta OZN-urilor; dimpotriva, crede cu tarie in ele, pe baza unor probe audio-video care i-au ajuns la cunostinta: „este cert ca fenomenul OZN este o chestiune cât se poate de reala. Declaratii, rapoarte, fotografii, chiar si imagini video (mai nou) pot sta marturie ca ceva totusi se intâmpla“.
Admirabila aceasta deschidere rationalista catre administrarea unor dovezi irefutabile – „declaratii, rapoarte, fotografii“. Mai mult, preotul Tanasescu se misca cu eleganta pe domeniul stiintei, avându-i la degetul mic si pe Einstein, si pe Higgs (cel cu bosonul), si aratându-se familiar fata de cercetari privind „studierea interactiunii dintre stres, ca stare anormala a spiritului uman, si modificarile genetice. Cum s-ar spune mai in limbajul Sf. Pavel, modalitatea in care pacatul influenteaza trupul“.
In fine. Toate acestea ii folosesc pentru a  sustine teza ca aparitia OZN-urilor reprezinta „niste lucrari ale ingerilor rai, menite sa ne induca tocmai ideea existentei civilizatiilor mai inteligente ca noi, spre discreditarea teoriei creationiste“. „Existenta inteligentei extraterestre“, asigura parintele Tanasescu, „intra in conflict direct cu credinta religioasa, conform careia omul este cununa creatiei. Poate fi o nouã inselatorie universala de tip minune-tabloid, pusa la cale de demoni. Ca in Eden, când omul a crezut ca ceea ce stia pâna atunci este doar o manipulare, de care trebuia sa se elibereze“.

Prin urmare, din doua una.
Fie Eugen Tanasescu a comis un text hard SF de dreapta, confirmând ipoteza lui Paul Kincaid.
Fie Eugen Tanasescu a scris pur si simplu, fara nici o intentie fictionala, tot ce i-a trecut prin cap, indreptatind astfel vorba lui Mihai Viteazul din filmul lui Sergiu Nicolaescu: „Saracul popa“.