Am avut proasta inspiratie sa citesc „Silver“, un sequel la „Comoara din insula“ a lui R.L. Stevenson. Continuarea, publicata in 2012, a fost scrisa de Andrew Motion, cel care intre 1999-2009 s-a bucurat de onoarea (discutabila in timpurile noastre) de a fi Poet Laureat al Marii Britanii, adica poetul ocazional oficial al Coroanei: in 2005, din aceasta pozitie, a compus poemul „Spring Wedding“, dedicat nuntii lui Charles cu Camilla Parker Bowles.
Well, desi cartea e bine scrisa, omagiind stilul lui Stevenson fara a cadea in pastisa, si desi punctul de plecare este interesant (fiul lui Jim Hawkins pleaca alaturi de fata lui Long John Silver in cautarea argintului lui Flint din Insula Comorii), placerea s-a pierdut destul de repede. Pe scurt, toate merg excelent – sau aproape – pâna in momentul in care expeditia ajunge la destinatie. Insula nu este pustie: cei trei pirati abandonati la sfârsitul romanului lui Stevenson au creat intre timp o microsocietate sclavagista, exploatându-i cu cruzime pe sclavii negri ce avusesera ghinionul sa naufragieze acolo. Acesta este punctul in care romanul de aventura inceteaza si incepe ceva incredibil: echipajul plecat in cautarea argintului isi dedica intreaga energie salvarii sclavilor – ceea ce n-ar fi o problema daca in cadrul acestei nobile operatiuni nu ar uita complet de comoara. Or, fiind vorba de marinari brutali de la inceputul secolului al XIX-lea, care nu doar ca n-au avut sansa sa plânga la emisiunile lui Oprah, ci erau si cam impermeabili la nobilele idealuri ale iluminismului si ale Revolutiei Franceze, faptul apare cu totul incredibil si anacronic.
Daca moda cosmetizarii trecutului din perspectiva eticii contemporane va continua, in curând se va ajunge la situatia curioasa ca fictiunile istorice sa fie debarasate complet de personaje negative, de sclavie, de abuzuri, violuri si crime. Atena sclavagista va disparea, America sclavagista se va volatiliza si ea, umplându-se de amerindieni fericiti, iar razboaiele mondiale se vor transforma in expeditii internationale de recoltare a plantelor medicinale. Si singurul loc fictional in care vor continua sa existe probleme va fi prezentul – care insa, din fericire, va continua cu punctualitate sa se transforme in trecut.