Am pornit duminica dupa-amiaza, in ziua alegerilor, la un tur al sectiilor de votare speciale din Bucuresti. Nu a fost vreo investigatie jurnalistica, m-am trezit ca, pur si simplu, n-am unde vota dupa ce am fost trimis la plimbare de la sectia de a carei jurisdictie apartineam, sub motiv ca la aceste alegeri nu mai pot vota cei care au o viza de flotant.
Am trecut, de-a lungul a trei ore de seara, pe la cinci sectii de votare speciale – Filaret, Facultatea de Drept, Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport, Grozavesti si Regie. De fiecare data, am gasit sute de persoane stând la rând, cu sanse de a putea sa voteze, in ritmul procedurii speciale pentru cei fara buletin de Bucuresti, in 4-5 ore. Prieteni care au trecut, si ei, prin situatii similare mi-au povestit ca la Spitalul Bagdasar, la maternitatea Giulesti, in Baneasa si la caminele Spiru Haret cozile erau la fel de lungi. Televiziunile indemnau oamenii sa nu se inghesuie la sectia speciala Gara de Nord, insa nu aveau se pare ideea ca peste tot aglomeratia si frustrarile erau asemanatoare.
La sfârsitul scrutinului, in mod previzibil, câteva mii de oameni, printre care ma numar si eu, nu au reusit sa voteze. Intr-un oras de patru milioane de locuitori, in care jumatate sunt veniti din provincie si o buna parte dintre venetici stau cu chirie si nu au buletine de Bucuresti, 34 de sectii de votare speciale reprezinta un numar infim.
In plus, alegerile au fost programate intr-o duminica, zi in care in general bucurestenii se intorc din week-end. Unii se duc la parinti si la rude, in provincie, altii se duc in excursii la munte. Era normal ca multi dintre ei sa vina sa voteze seara. Printr-un asemenea sistem menit, probabil, sa preintâmpine turismul electoral, Biroul Electoral Central a scos practic din joc câteva sute de mii de locuitori cu drept de vot din Bucuresti.
Daca aceste sectii ar fi fost insa gândite doar pentru cei aflati in tranzit, bucurestenii cu acte ce atesta domiciliul provizoriu ar fi trebuit sa poata vota, la fel ca pâna acum, in cartierele lor. Iar daca ar fi fost implementat sistemul electoral informatizat, nu ar fi fost nevoie de sectii speciale de votare deloc.