Autor: CARMEN CORBU
Apărut în nr. 475
2014-07-10

După firul de iarbă se poate ascunde orice. Omul poate să nu fie om, câinele poate să fie om, iar omul poate să fie pasăre. Comportamentele fiecăruia în parte sunt ca atare: interşanjabile, cu evoluţie certă spre hibridizare. Cam acesta ar fi universul lui Dan Beudean. Artistul lucrează predominant desen. Are convingerea că aşa se poate concentra pe detalii, iar detaliile de gravură, mai ales când optează pentru suprafeţe mari, potenţează dramatic o imagine deja abordată în factură expresionistă.

Selectat pentru o expoziţie personală la Viena de către Strabag Artaward International şi pentru una de grup la Paris de către L’Espace Culturel Louis Vuitton, Dan Beudean a avut un an extrem de bun în 2013, după ce, în 2010, fusese expus de Slag Gallery New York. Includerea sa în lotul de participanţi la Bienala de la Bucureşti – sub ideea curatorială a lui Georg Horvath, „Aprehensiune. Înţelegând prin frica de a înţelege“ – înseamnă expunerea, pe durata evenimentului, la sala Tancred Bănăţeanu de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, a lucrării „The Hunt“, o creaţie 2013.
Apocalipsa de fiecare zi
Întunecat, contorsionat, terifiant, universul din care provin naraţiunile lui Beudean e oarecum apropriat şi domesticit. Nu pare să vrea să sperie pe nimeni sau să mai sperie pe nimeni. El intră sub incidenţa unui natural şi a unui cotidian. Ca o post-apocalipsă cu care deja ne-am obişnuit: haite de câini stăpânesc nişte locuri, nişte maimuţele şi-au făcut habitatul în lanurile de purumb, oamenii poartă cu ei nişte efecte de vânătoare, plus nişte efecte de supravieţuire. Totul într-un aproape-banal care descrie bazele spirituale recognoscibile ale socialului. Întrebat într-un interviu care este cea mai mare frică a sa, Beudean a punctat: de moarte, de durere, de Poliţie, de alte instituţii publice, de femeia de la magazin, de mama, de tata, de tot.
„The Hunter“, o lucrare de 10.000 de euro
Lucrarea expusă la MŢR în cadrul Bucharest Biennale 2014 face parte din portofoliul Zorzini Gallery, galerie cu care artistul colaborează de mai multă vreme. Propus de aceasta spre vânzare, „The Hunter“ (165 × 86 cm) este afişat de portalul artsy.net în categoria „for sale“ cu preţul de referinţă de 7.500-10.000 de euro. Pe piaţa secundară, semnătura artistului a fost prezentă cu trei luni în urmă, când, la casa de licitaţii Artmark, o lucrare în creion pe hârtie, „Sir Richard Francis Burton“ (44 x 49 cm), datată 2012, a fost adjudecată cu 2.800 de euro. În 2011, la aceeaşi casă de licitaţii, un desen realizat în grafit „The Legless Eye II“ (40 x 30 cm) fusese cumpărat cu 1.500 de euro.

Dan-Beudean-The-Hunt

Dan Beudean, The Hunter, (165 × 86 cm) (c) Courtesy of Zorzini Gallery, the artist and Bucharest Biennale