Sari la conținut

Comentatorii sadici

Autor: CATALIN STURZA
Apărut în nr. 458
2014-02-27

Persoanele care obisnuiesc sa lase comentarii la diverse materiale si articole publicate pe internet pot afisa trasaturi narcisiste, psihopate si sadice. Iar aceste trasaturi se accentueaza, conform unui studiu realizat de o echipa de cercetatori canadieni, cu cât acele persoane petrec mai mult timp online. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Manitoba (o provincie din vestul Canadei) a descoperit ca una dintre cele mai comune trãsãturi ale persoanelor care scriu comentarii la diverse articole publicate online este comportamentul sadic.
Cercetatorii au definit comentarea online drept „practica de a te comporta intr-un mod inselator, distructiv sau perturbator intr-un cadru social pe internet, fara niciun scop folositor aparent“. Iar testele – care au presupus completarea unor chestionare de personalitate si a unor chestionare despre activitatile desfasurate pe Internet (dezbateri, chat, comentarii, alte activitati) – au dezvaluit o legatura intre obiceiul/obsesia de a comenta online si trasaturi precum sadismul, psihopatia si machiavelismul. Dintre toate acestea, sadismul a fost identificat drept cel mai puternic legat de actiunea de a comenta in subsolurile articolelor.
Pe de alta parte, alte activitati online, cum ar fi discutiile pe chat si dezbaterile, nu au fost asociate cu sadismul.
Potrivit rezultatelor testului, 5,6% dintre respondenti se bucura „sa comenteze“. Conform cercetatorilor, „atât comentatorii online, cât si sadicii simt o bucurie intensa la necazul altora; sadicii vor doar sa se distreze… si internetul este terenul lor de joaca“.
Daca masuram, acum, cantitatea de comentarii care se aduna zilnic in subsolurile unor site-uri precum GSP sau Hotnews, vom ajunge la concluzia ca ar trebui sa privim mult mai des in jurul nostru când mergem pe strada, intr-un oras mare (si intr-unul mic). Iar daca cineva scoate o tableta din geanta…
Pe de alta parte, mie unuia rezultatele studiilor mi se par linistitoare. Era mai grav daca cercetatorii canadieni ar fi descoperit ca activitatea de a comenta in subsolul articolelor, pe net, e hobby-ul predilect al oamenilor care au prea mult timp liber la dispozitie – sau al acelor oameni care nu prea au ce face pe acasa/la birou.