Sari la conținut

Cand „reteaua“ imbatraneste

Autor: CATALIN STURZA
Apărut în nr. 457
2014-02-20

Facebook, considerat in momentul de fata cea mai importanta retea de socializare din lume, a implinit recent zece ani de la lansare. E o vârsta a maturitatii, dar si un moment de cumpana pentru companie, care se lupta sa isi pastreze utilizatorii tineri. Profitul net al companiei Facebook a crescut de peste opt ori la sfârsitul anului trecut, la 523 de milioane de dolari, de la 64 de milioane de dolari in aceeasi perioada a anului 2012. Retetele aplicate de Facebook in sectorul publicitatii pe dispozitivele mobile, in 2013, i-au permis companiei sa detroneze Yahoo! si sa se instaleze pe pozitia a doua pe piata mondiala a publicitatii online, dupa Google.
Pe de alta parte, numarul adolescentilor care au cont pe reteaua de socializare Facebook a scazut, se pare, cu 3 milioane fata de anul 2011. In schimb, numarul utilizatorilor de Facebook cu vârsta de peste 55 de ani a crescut cu 80,4% in perioada 2011-2013. Analistii online glumesc cu privire la faptul ca, pentru un adolescent, nu este foarte cool sa o aiba pe mama lui printre prietenii de pe Facebook. Mai ales ca nu mai este vorba doar de mama, ci de multe ori si de bunica.
Dar scaderile inregistrate in privinta frecventarii Facebook de catre adolescenti sunt compensate de cresterea numarului persoanelor mai mature care utilizeaza reteaua de socializare. Vestea nu e neaparat una proasta. Sporirea numarului de utilizatori maturi ai Facebook poate fi pozitiva pentru veniturile retelei de socializare. Agentiile de publicitate pun/platesc continut promotional pe Facebook cu un singur scop: cresterea vânzarilor. Iar cea mai mare parte a cumparaturilor online sunt facute de persoane de peste 25 de ani.
Facebook devine, asadar, reteaua mainstream: locul unde oamenii de vârsta a doua – si chiar a treia – se simt mai bine decât adolescentii. Ce e bun pentru afaceri nu e neaparat si frecventabil – cel putin, nu de adolescenti. Carora nu le ramâne decât sa se consoleze pe WhatsApp.