Principesa Mostenitoare Margareta si cu mine am fost de câteva ori la Istanbul, un loc pe care îl admiram si de care ne leaga o bogata istorie. Într-una dintre calatorii, însa, am fost martorii unui moment de emotie si altruism, colorat cu multe întelesuri si care, prin legatura cu Casa Regala a României, ne-a onorat.
Universitatea Bosfor din Istanbul (fostul „Colegiu American“) si Institutul Cultural Român au organizat o expozitie de fotografii si un seminar dedicate personalitatii exceptionale a Reginei Maria a României. Toate, în anul 2008, în care se împlineau, la 18 iulie, saptezeci de ani de la disparitia sa.
Universitatea, asezata la malul marii pe partea asiatica a orasului, dar nu departe de Cornul de Aur, pe una din colinele orasului Istanbul, a avut ocazia de a o gazdui de trei ori pe Regina Maria. O data la sfârsitul anilor 1920 si de doua ori la începutul anilor 1930. Merita subliniate curajul si clarviziunea, originalitatea acestei regine europene si crestine care, în plina epoca misogina si destul de antimonarhista, a gasit de cuviinta sa mearga, însotita de copiii ei, într-o tara musulmana, aducând la lumina valori precum ecumenismul, pacea, educatia, multiculturalismul, pluralismul ideilor si toleranta, ca fundamente ale civilizatiei. Mai mult, Regina a decis sa locuiasca, pe parcursul celor trei vizite, în campusul universitar, onorând odata în plus gazdele si stradania lor.
În vizitele ei repetate, Regina nu va fi ingorat, desigur, semnificatia fara egal a acestei capitale europene, cu o istorie pe cât de zbuciumata, pe atât de glorioasa si de plina de valente politice, economice, militare si religioase.
Având în vedere aportul cultural, diplomatic, spiritual si uman al Reginei Maria la secolul XX european, nu pot sa nu ma gândesc la faptul ca nici o sala a nenumaratelor cladiri ale Uniunii Europene din Bruxelles, Starsbourg sau Luxemburg nu-i poarta numele. Nici al ei, nici al Elisabetei, Carmen Sylva.
Am vizitat Universitatea Bosfor din Istanbul de trei ori pâna acum, în anii 2005, 2007 si 2008. O data, împreuna cu Principesa Mostenitoare si cu mine, au venit sora ei, Principesa Elena, si Alexander, sotul Elenei.
La simpozionul dedicat Mariei a României, Principesa Mostenitoare Margareta si cu mine am decis sa facem un discurs comun, stând amândoi în fata auditoriului si spunând, rând pe rând, în completare, în armonie, ceea ce credem noi ca a însemnat cu adevarat pentru România, pentru Balcani, pentru Europa, Regina Maria. Profesorii de astazi ai Universitatii Bosfor sunt mândri de urma lasata de Regina României în scoala lor. Ei vorbesc cu însufletire de casa în care a fost gazduita, devenita astazi muzeu. Ei povestesc, purtând spre viitor amintirile predecesorilor lor, ca Regina Maria obisnuia sa mearga pe jos, de la resedinta ei din campus la cladirile universitatii, pe mereu acelasi drum de pamânt batatorit. Aceasta alee se numeste astazi „Cararea Reginei Maria“.
Regina Maria a fost un lider remarcabil si atipic. Ea a adus României învigorare si modernism, în toate domeniile. Într-un anume fel, asa precum Carol I a fost constructorul Statului modern si al institutiilor lui, Maria a fost un inspirator de timp modern, influentând politica externa, relatiile internationale, diplomatia, politica interna, economia, cultura, ba chiar având un rol decisiv în prima conflagratie mondiala, în plan practic.
Despre vizita sa la Paris, în 1919, am mai vorbit. Iar despre vizita sa legendara în Statele Unite ale Americii s-ar putea scrie o carte. De fapt, s-au scris mai multe, ultima si cea mai completa, la începutul anului 2010. În ambele locuri ea a uimit institutii si oameni, a lasat o „urma geopolitica“ în jocul de putere al timpului.
Dar Maria a României a vizitat si alte tari, iar Turcia si Egiptul sunt doar doua dintre ele. Asemenea ei, Carol II, sub directa influenta a mamei sale, a facut înconjurul lumii în sapte luni, mergând din Grecia, Turcia si Egipt, prin Peninsula Arabica si India, apoi Singapore, China si Japonia, trecând pe urma Pacificul, traversând Statele Unite ale Americii, de la San Francisco la New York si Washington D.C. si, dupa trecerea Atlanticului, încheind calatoria cu vizite în Anglia, Franta, Elvetia si apoi revenind la Bucuresti. Aceasta calatorie i-a oferit Principelui Mostenitor de atunci ocazia de a duce, în aproape toate tarile relevante ale lumii, mesajul României, ca stat suveran si independent, cu o voce care începea sa fie distincta în concertul natiunilor. Calatoria i-a servit, neîndoios, si Principelui Carol personal, pentru completarea admirabilei sale eruditii.
Regina Maria este creatoarea unui model de cârmuire în Europa timpului ei. Daca ar fi fost regina unui imperiu sau a unei mari puteri, locul ei în istoria lumii ar fi fost altul. Dar aceasta nu schimba cu nimic valoarea intrinseca a liderului regal care a fost. Acest aspect a ramas neexplorat asa cum se cuvine în societatea româneasca si este înca ignorat de universitatile românesti si europene. Ar fi nevoie de lucrari de doctorat pe tema influentei ei în consolidarea Statului român, în limpezirea identitatii nationale, în dezvoltarea culturii, economiei si diplomatiei românesti.
A fost prima femeie care a vorbit la Academia Franceza (Institut de France). A fost prima femeie primita în rândul Academiei de Litere si Arte a Frantei. A cucerit Statele Unite ale Americii cu inteligenta si farmecul ei, punându-le, cu aceasta ocazie, americanilor, România pe harta. A contribuit la recuperarea unor teritorii decupate din tara si a facut posibila, prin maternitatea ei, continuarea dinastiei.
La Istanbul, pe malul marii, în campusul unei universitati cosmopolite, unde învata studenti din saizeci si sapte de tari, inclusiv din Thailanda, am ascultat alaturi de toti participantii, pledoaria Principesei Mostenitoare Margareta, care spunea despre strabunica ei, Regina Maria, cea cu ochi albastri patrunzatori, ca a uimit lumea cu frumusetea, curajul, talentul si farmecul ei zdrobitor.
A avut noroc o anumita tara de pe glob sa se numeasca tara ei.
Autor: ASR PRINCIPELE RADU AL ROMÂNIEIApărut în nr. 3282011-06-16